Quantcast

Švaros akcija Olando kepurėje: surinkę šiukšles, gaus kavos puodelį

„Parnešk iš miško šiukšlių maišelį ir gauk kavos puodelį!!! Maišiuko paprašyk kioskelyje“, – toks užrašas atsirado šalia vieno kioskelio netoli Olando kepurės. Pasirodo, automobilių stovėjimo aikštelėje įsikūrusio kioskelio „Smart Kava-Pupelė“ savininkė Kristina Rutkienė sugalvojo akciją, kuri padėtų bent šiek tiek sumažinti šiukšlių kiekį Olando kepurės teritorijoje.

Švaros akcija Olando kepurėje prasidėjo tik sekmadienį, tačiau jos organizatorė džiaugiasi, kad jau spėjo sulaukti dėmesio.

„Dar visai neseniai socialiniame tinkle „Facebook“ parašėme, kad renkame šiukšles, o jau sekmadienį gal šeši ar aštuoni vaikai atėjo su pilnais maišais“, – pasakojo K. Rutkienė.

Moteris pažymi, kad šiukšlių rinkėjų neišgąsdino net baisūs ir lietingi orai, todėl tikisi, kad ateinančius savaitgalius norinčių prisidėti prie akcijos bus dar daugiau.

„Šiuo metu galvoju, kad reikia dar kažkaip daugkartinių puodelių vartojimą paskatinti, nes manau, kad vienkartinius puodelius reikėtų naudoti mažiau“, – atviravo pašnekovė.

Buvo net ir tokių, kurie atvešdavo man saldainių ir liepdavo, kad aš dalinčiau. Žmonės ir puodelius surinkdavo, ir saldainių atnešdavo.

Moteris tikino sulaukianti replikų, kad nėra šalia Olando kepurės šiukšlių, tačiau ji ragina pasidairyti atidžiau.

„Žinoma, jei nueini iki jūros takeliu ir atgal, tai nėra tų šiukšlių, tačiau miškas didelis. Yra priešais dviračių takas, kuris link Girulių veda, tai manau, ten tikrai nemažai šiukšlių. Pakelėse, kur mašinas sustato. Aš pati netoliese gyvenu, važiuoju ir matau, kai pakelėse būna nusėta po savaitgalio šiukšlių. Dar dabar vyksta gyvūnų migracija ir jie ėda tas šiukšles, tai iki nelaimės – vienas žingsnis“, – savo poziciją išdėstė akcijos organizatorė.

K. Rutkienė neslepia, kad tokią akciją organizuoja jau ne pirmą kartą, tačiau didesnio visuomenės dėmesio sulaukė tik dabar.

„Prieš kelis metus organizavome akciją „Parnešk puodelį, gausi saldainį“. Ši akcija vyko ilgai, vaikai gausiai nešdavo tuos puodelius“, – teigė K. Rutkienė.

Moteris teigia, kad tuo metu tiesiog norėjo paskatinti parnešti puodelius, kurie parduodami kioskelyje, tačiau sulaukdavo ir kitokių puodelių, išmestų miške.

Socialinio tinklo „Facebook“ grupės „Smart Kava-Pupele“ nuotr.

Tiesa, K. Rutkienė pasidžiaugė, kad tuo laikotarpiu sulaukdavo ne tik šiukšlių rinkėjų, tačiau ir kitų žmonių palaikymo, kurie atveždavo jai saldainių.

„Dalyvavo šioje akcijoje žmonės tikrai gausiai. Buvo net ir tokių, kurie atveždavo man saldainių ir liepdavo, kad aš dalinčiau“, – sakė K. Rutkienė.

Moteris pasakojo, kad tokios akcijos ypač džiugina vaikus. 

„Manau, kad akcijos tikrai reikalingos, ne tik švarinti aplinką, bet ir šiuo sudėtingu laikotarpiu, kai visi esame susikaustę ir prislėgti karantino, tačiau norėčiau pabrėžti visiems atvykstantiems, kad rinkdami šiukšles nesiburiuotų. Miškas yra didelis, todėl tikrai galima pasisklaidyti“, – kalbėjo organizatorė.

Portalui susisiekus su Pajūrio regioninio parko direkcijos direktoriumi Dariumi Niciumi, jis patikino, kad apie tokią akciją nieko negirdėjo, tačiau šiukšlių surinkimas ir to skatinimas jau yra sveikintinas.

Tiesa, švaros akcija sulaukė Aplinkos ministerijos dėmesio. 

„Geri darbai nelieka nepastebėti! Už originalią idėją, skatinančią gyventi švariai, laikinai einantis aplinkos ministro pareigas Kęstutis Mažeika reiškia padėką „Smart Kava-Pupele“. Dėkojame, kad esate neabejingi gamtai ir jos puoselėjimui“, – rašoma socialinio tinklo „Facebook“ ministerijos paskyroje.

Kioskelis „Smart Kava-Pupelė“ dirba savaitgaliais nuo 11 val. iki 17 val. Norintys surinkti šiukšles ir gauti už tai puodelį kavos, maišelio turi paprašyti kioskelyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pranas liudininkas

Pranas liudininkas portretas
O naudotus prezervatyvus surankiotus ar priim bei naudota calecini popieriu? Ten juk ir pasimyli buna zmoens ir pakakoja

Šiuklių?

Šiuklių? portretas
Tai ar daug šiukšlių jau surinkot? :D

Melnragiškis

Melnragiškis portretas
Puiku akcija, džiugu, kad jos dėka nors kažkiek mūsų miškai bus švaresni :)
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių