Quantcast

Šv. Martynui – vaikų įžiebti žibintai

Uostamiestyje šventiškai sutikta šv.Martyno diena – lapkričio 11-oji. Daugiau negu šimtas jaunųjų klaipėdiečių ją pažymėjo tradicine eisena su šviečiančiais žibintais. 

Prasidėjo 2009-aisiais

17.30 val. šventės dalyvius pasitikus vedėjui Martynui, susirinkusiųjų banga pajudėjo nuo Atgimimo aikštės iki Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos vidinio kiemelio.

Jame laukė teatro studijos „Aušra“ inscenizuotas legendos apie šv.Martyną pasakojimas, moksleivių atliekamos dainos vokiečių kalba, nuotraukos ir vaizdo įrašai iš praėjusių eisenų akimirkų, taip pat žaidimai, o kad renginio dalyviai nesušaltų buvo kviečiami pasivaišinti sausainiais ir karšta arbata.

Kaip tapo įprasta, buvo pasveikinti ir varduvininkai. Tačiau šiemet tokių šventėje pasitaikė vos vienas, šiam mažajam Martynui buvo įteiktas šokoladas.

Tradicinė eisena su šviečiančiais žibintais užgimė Vokietijoje, o 2009-aisiais Klaipėdos vokiečių bendrija ją pasiūlė įgyvendinti ir Klaipėdoje.

Šiemet eisena organizuota 12-ąjį kartą. Pernai dėl pandemijos mieste ji neįvyko, bet vyko Klaipėdos Hermano Zudermano mokykloje, tąkart susirinko nedaug dalyvių, kadangi reikėjo laikytis atstumo, dėvėti kaukes, buvo privalomas ir galimybių pasas.

Indrės Kiseliovaitės nuotr.

Oras nesutrukdė švęsti

Tačiau visais metais šventė sulaukdavo nemažai dalyvių, nepaisant ne itin malonių orų.

„2009 m. turėjome 50 vaikų, kai dar niekas nežinojo, kas čia per šventė. Net mašinos sustojo, kai pradėjome eiti gatve. Daugiausia yra dalyvavę beveik trys šimtai vaikų, bet tuo metu buvo prisijungusi H.Zudermano gimnazijos bendruomenė. Įprastai sulaukiame apie 100–150 vaikų. Toks vidurkis būdavo visada. Prisimenu, kad vienais metais, kai buvo pranešta audra, vis tiek susirinko apie 60 vaikų“, – pasakojo Klaipėdos vokiečių bendrijos kultūros projektų vadovė Rasa Miuller.

Į šiųmetinę šventę susirinko daugiau negu šimtas vaikų su tėveliais, renginiu susidomėjo ir atsitiktiniai praeiviai. Eiseną per miestą lydėjo policijos pareigūnų automobilis.

„Pastaraisiais metais dar eidavome į liuteronų bendruomenės namus, buvusios Jono bažnyčios vietoje žaisdavome žaidimus, bet šiemet negalime. Tad labai džiaugiamės, kad I.Simonaitytės biblioteka labai draugiškai sutiko mus priimti ir užleido kiemelį, nepaisant išaugusių elektros kainų“, – dėkojo R.Miuller.

Indrės Kiseliovaitės nuotr.

Vyksta ir kiti renginiai

Penktadienį taip pat vyko ir kiti renginiai, tačiau juos organizavo ne Klaipėdos vokiečių bendrija, o Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras (KTKIC).

„KTKIC organizuojamas renginys – labai gražus. Tačiau ši eisena – sena mūsų bendrijos tradicija“, – sakė pašnekovė.

Šventės rengėjas – Klaipėdos Simono Dacho namai.

Šventės draugai: Klaipėdos miesto savivaldybės Tautinių kultūrų centras, Viešoji įstaiga Klaipėdos tarptautinė mokykla „Universa via“, Klaipėdos Hermano Zudermano mokykla, Labdaros ir paramos fondas „Dienvidis“ ir Klaipėdos LIONS klubas.

Istoriniai faktai

Šv. Martynas – IV a. Italijoje gyvenęs vyskupas, pasižymėjęs gailestingumo darbais, ypač neturtėlių šalpa.

Nuo seno ši diena buvo pirmiausia vaikų šventė, nes baigdavosi žemės ūkio samdinių samdos laikas. Šeimininkai su samdiniais stengdavosi kuo geriau atsiskaityti, surengdami ypatingas vaišes, kurių pagrindiniu patiekalu tapdavo kepta žąsis.

Seniau žmonės iš Martyno dienos orų spręsdavo, koks oras būsiąs per Kalėdas. Kalbėta, jeigu lapkričio 11-ąją – giedra, tai būsianti labai šalta žiema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietė

Pilietė portretas
Straipsnyje klaidų yra, vadinasi žurnalistai

Vejai

Vejai portretas
Kokiu cia nauju svenciu prisigalvoja? Helovynai, martynai...

Mama

Mama portretas
Ačiū labai organizatoriams, neapsakoma nuotaika kasmet einant visiems kartu eisenoje su žibintais, klausantis gražių šventinių giesmių ir dainelių.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių