Quantcast

Surado vandenyną teršusį tanklaivį skenduolį

Didžiausia lapkričio pradžios jūrinės archeologijos naujiena – prie JAV krantų surastas nuskendęs didelis tanklaivis iš Antrojo pasaulinio karo laikų.

Užpuolė povandeninis laivas

Tanklaivis T2-SE-A1, vadinamas "Bloody Marsh" ("Kruvinas žygis"), buvo įtraukas į 87 laivų, kurie kelia pavojų ir gali smarkiai užteršti pakrantes, sąrašą. Iš laivo jau kurį laiką kilo nafta Atlanto vandenyno paviršiuje.

"Bloody Marsh" nuskendo ties JAV Pietų Karolinos valstija apie 80 jūrmylių nuo kranto. Tai įvyko 1943 m. liepos 2 d. Iš JAV Hjustono į Niujorką plaukusį tanklaivį atakavo vokiečių povandeninis laivas "U-66". Jo pasirodymas šiuose vandenyse tanklaivio jūrininkams buvo netikėtas.

Torpeda pataikė į laivo galą, kur buvo mašinų skyrius. Po kokių 20 minučių paleista antra torpeda pataikė į laivo vidurį ir greitai jį nuskandino. Laive buvo 106 tūkst. 500 barelių (apie 17 tūkst. tonų) naftos. Kai laivas perskilo, dalis naftos išsiliejo, tačiau didesnė dalis nugrimzdo į vandenyną kartu su nepažeistais tankais.

Pataikius pirmajai torpedai, žuvo trys tanklaivio T2-SE-A1 įgulos nariai. Dar keletą jų pražudė povandeninis laivas "U-66", kai kildamas iš vandens apvertė valtį su išsigelbėjusiais įgulos nariais. Po kurio laiko į įvykio vietą atplaukusio JAV gelbėtojų laivo įgula pamatė tuščią gelbėjimosi valtį. Kitose valtyse buvę 74 įgulos nariai išgelbėti.

Išdavė naftos dėmės

Naftos dėmės Atlanto vandenyne buvo pastebėtos net kelis kartus.

Svarbu surasti šio tanklaivio, kaip ir kitų Antrojo pasaulinio karo metu nuskandintų povandeninių laivų, nuolaužas.

Dar 2019 m. imtasi ieškoti nuskendusio tanklaivio. Jo paiešką sunkino tai, kad šiame rajone yra intensyvi srovė, kuri kylančią naftą nunešdavo kelis kilometrus nuo tanklaivio nuskendimo vietos.

Iš palydovų vandenyno paviršiuje matėsi didelės naftos dėmės, tačiau joks taršos šaltinis nebūdavo aptinkamas.

Pritaikius naujausią tyrimų metodiką ir išžvalgius didelį vandenyno rajoną, nuskendusio tanklaivio liekanos aptiktos šiemet lapkričio 1 d. Jos surastos iš Nacionalinės vandenynų tyrinėjimo organizacijos (NOAA) laivo "Ocean Exploration" į dugną nuleidus specialų nuotoliniu būdu valdomą robotą "ROV Deep Discoverer". Jis nufilmavo dugne gulintį tanklaivį. Internetiniame portale pateiktas beveik 4,5 val. trukmės filmuotas tanklaivio nuolaužų pristatymas.

Nepasisekė: 1943 m. pastatytas tanklaivis, vadintas "Bloody Marsh", tais pačiais metais ir nuskendo. "Research.noaa.gov" nuotr. 

Turi laiko apsispręsti

"Pirmieji daiktai, kuriuos pamatėme, buvo išbarstytos metalo plokštės, vamzdis ir kitos šiukšlės. Laivagalio vietoje buvo pastebėti korozijos požymiai, skylėmis žemiau esančiose korpuso patalpose. Tai buvo mašinų skyriaus sritis, kur smogė pirmoji torpeda", – ataskaitoje teigė laive "Ocean Exploration" dirbę tyrėjai.

Išsiaiškinta, kad tanklaivio krovininėse cisternose korozija veikė lėčiau nei mašinų skyriuje. Vandenyno dugne aptikta apie 90 m ilgio laivo korpuso dalis. Nerastas laivo priekis, kuris, pataikius antrajai torpedai, nulūžo. Priekyje tankai buvo tušti. Ta laivo dalis galėjo ilgiau plūduriuoti ant bangų ir nuskendo kitoje vietoje. Jūrų archeologas Maiklas Brenanas patvirtino, kad žadama ieškoti tanklaivio priekio, nes ir jo tankuose gali būti naftos.

Kol kas nenuspręsta, kas bus daroma su rasta apie 90 m ilgio tanklaivio dalimi. Tyrėjai teigė nematę, kad iš jos tankų tekėtų nafta, nors dėmės vandenyno paviršiuje retkarčiais būdavo užfiksuojamos.

"Svarbu surasti šio tanklaivio, kaip ir kitų Antrojo pasaulinio karo metu nuskandintų povandeninių laivų, nuolaužas. Būtina įvertinti taršos grėsmę, nuspręsti, kaip geriausia sumažinti galimą naftos išsiliejimą", – teigė archeologas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Google translate

Google translate portretas
Bloody marsh - Kruvinoji pelkė Bloody march - Kruvinasis Žygis Bloody March - Kruvinasis Kovas

Petras

Petras portretas
Tai gal ne ' tankai', o talpos?

Manyčiau

Manyčiau portretas
Jūrose ir vandenynuose yra likę dar daug per karą nuskendusių laivų.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių