Quantcast

Sunkieji ir spalvotieji metalai uosto nuotekose

Klaipėdos uostas tarp klaipėdiečių neturi gero įvaizdžio, nes jis laikomas nemažu teršėju.

Uostas – jautri vieta

Buvo laikas, kai uostas linksniuotas ir dėl palanges ar automobilius gyvenamųjų namų zonoje nuklojančių krovinių dulkių. Pretenzijos reikštos ir dėl triukšmo, kvapų, pernelyg didelio uosto automobilių srauto, sunkvežimių kamščių, nevykusių privažiavimų į uostą planavimo.

Dalis problemų iki šiol nėra panaikinta. Dalis jų sumažės, bet neišnyks, kai bus atidarytas viadukas Šilutės plento ir Baltijos prospekto sankryžose.

Didesnės ar mažesnės taršos iš uosto problemos išliks ir ateityje, nors kompanijų vadovai ir aiškina, jog diegiantys netaršias technologijas. Viską suvaldyti ir numatyti tokiame didžiuliame mechanizme, koks yra uostas, neįmanoma.

Jei Klaipėdos uostas būtų kur nors tolėliau, ne prie miesto, taršos problemos atrodytų vienaip, o kai jis yra šalia miesto, viskas atrodo žymiai jautriau.

Uosto ir miesto teršalai

Šiuo metu Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija yra paskelbusi, kad rengs uosto paviršinių nuotekų tvarkymo galimybių studiją. Paviršinės nuotekos yra iš uosto teritorijos su lietaus vandeniu nuplautos dulkės, kiti teršalai. Panašūs teršalai, tik greičiausiai mažesniais kiekiais iš uosto patenka ir į miestą, daugiausia į jo patvorio gyvenamąsias teritorijas.

Pagal oficialius duomenis, kasmet į uosto akvatoriją išleidžiama per 6 mln. kubinių metrų paviršinių nuotekų. Maždaug ketvirtadalis jų yra tiesiogiai iš uosto, trys ketvirtadaliai – iš Klaipėdos miesto.

Kasmetinis vandens žydėjimas liudija, kad paviršinės nuotekos yra užterštos azoto ir fosforo junginiais. Tiesioginėse paviršinėse nuotekose iš uosto gali būti ir kitokių cheminių junginių. Pripažįstama, kad esami paviršinių nuotekų valymo įrenginiai nėra pajėgūs sugaudyti tam tikros dalies cheminių naftos ir kitokių produktų junginių.

Šie uostai, kaip ir Klaipėda, yra universalūs, juose daugiau įvairios paskirties terminalų, todėl ir lietaus nuotekų tvarkymo, valymo sistemos turi būti sudėtingesnės, apimančios didesnį kiekį įvairių taršos šaltinių.

Nerimas iš Europos organizacijos

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija užsakys studiją, kur ir bandys išsiaiškinti, kuo būna užteršti iš Klaipėdos uosto į Kuršių marias ir laivybos kanalą išmetami paviršiniai vandenys, ką daryti, kad ta tarša būtų mažinama.

Į Klaipėdos uosto akvatoriją yra nuvesta 57 paviršinių vandenų išleistuvai. Iš jų 48-iais naudojasi uosto bendrovės. Paviršinis vanduo uoste surenkamas ir išleidžiamas į Kuršių marias maždaug nuo 290 ha ploto.

Atlikti tokią studiją Klaipėdos uostą įpareigoja ir ES Jūrų strategijos pagrindų direktyva. Panašios studijos ir tyrimai turės būti atliekami visuose ES uostuose.

Nerimo signalus paleido ir Europos jūrų uostų organizacija (ESPO), kuri paskelbė, kad nuo 2013 m. Europos uostuose gerokai pablogėjo vandens kokybė. ES uostai įpareigojami nuolat stebėti ir fiksuoti išleidžiamų paviršinių vandenų kokybę.

Lygiuosis į Rygą ir Gdanską

Vertinant Klaipėdos uosto paviršinių vandenų tvarkymą, planuojama analizuoti Rygos ir Gdansko uostų patirtį šioje srityje.

Laikomasi nuostatos, kad šie uostai krauna panašios nomenklatūros krovinius kaip ir Klaipėda. Šie uostai, kaip ir Klaipėda, yra universalūs, juose daugiau įvairios paskirties terminalų, todėl ir lietaus nuotekų tvarkymo, valymo sistemos turi būti sudėtingesnės, apimančios didesnį kiekį įvairių taršos šaltinių.

Be azoto ir fosforo, kuris patekęs į vandenį sukelia jo žydėjimą, Klaipėdos uoste į akvatoriją su paviršinio vandens nuotekomis gali pakliūti ir cinko, vario ar nikelio. Tam tikrose teritorijose su paviršiniu vandeniu į išleistuvus gali patekti ir sunkiųjų metalų.

Klaipėdos uoste bus bandoma išsiaiškinti, kaip su teršalais paviršinio vandens nuotekose kovoja kiti uostai, kokia yra jų geriausia praktika, technologijos, nuotekų tvarkymo strategija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stumkit

Stumkit portretas
valymo irenginiu dumblas darzininkams/sodininkams morkos skanesnis,o lietaus ir pavirsines nuotekas i uosto akvatorija- pengasijos iišvalys.Siaip tai lobiai vaistu global kompanijoms....o sveikata visu, vaiku ir anukukeliu chemijos formulese.Viespats gailestingas laukia terseju.

bus labai skanios stintos

bus labai skanios stintos portretas
su kadmio prieskoniu ir grigeo padažu

Klaipedos -- ,,Grigeo,, sarages sunkus ,spalvotas

Klaipedos -- ,,Grigeo,, sarages  sunkus ,spalvotas portretas
nuoteku indelis , su visom uosto tepaluotom fekalijom plaukia link juros arba nuseda cia pat vietoje...uztat a lia,,, teismu,,, skirtos baudos siekia net 3 tukst euru , vietoj gamtosaugos reikalautu reikalingu ju tarsalu valymo darbams atlikti 60 milijonu....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
  • Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus
    Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus

    Debreceno kvartale gyvenantys klaipėdiečiai pavargo, kaip patys įvardija, nuo nepilnamečių skleidžiamo triukšmo ir nepagarbaus elgesio. Esą jie ne tik šūkauja, bet ir keikiasi, spardo šiukšles ir net puola praeivius. ...

    5
Daugiau straipsnių