Quantcast

Stalo šventė: vėliavos, rekordai ir kitos atrakcijos

  • Teksto dydis:

Šeštadienį į kaip niekad europietišką Stalo šventę kviečianti Palanga svečiams pateiks ne vieną staigmeną – J. Basanavičiaus gatvėje bus gausu ne tik originalių, svetingų bei vaišingų stalų, bet ir Lietuvos bei netgi pasaulio rekordų, o vienu iš svarbiausių šventės įvykių taps Europos Garbės vėliavos įteikimo Palangai ceremonija.

Europos Garbės vėliava

Tradicinė, kasmet nemažą būrį svečių į Palangą sukviečianti šventė „Palangos stalas“, daugelio vadinama tiesiog Stalo švente, šiais metais bus itin smagi. Palangiškiai – tiek kultūros darbuotojai, tiek verslininkai bei kurorto įmonių ir organizacijų atstovai – deda labai daug pastangų, kad šiemetinis „Palangos stalas“ svečiams paliktų kuo didesnį įspūdį.

Didžiulės pastangos dedamos ne tik siekiant pradžiuginti į šventę atvyksiančius palangiškius bei kitų miestų gyventojus, bet ir pažymint ypatingą įvykį – šeštadienį Stalo šventės metu Palangai bus įteikta Europos Garbės vėliava. Šis Europos Tarybos Asamblėjos įvertinimas miestams skiriamas už aktyvią veiklą plečiant tarptautinius ryšius, Europos idėjų ir vertybių propagavimą bei šviečiamąją veiklą ugdymo įstaigose.

Vėliavų eisena

Pasitikdami šį miestui svarbų įvykį, palangiškiai į šventę sukvietė visų Palangos miestų-partnerių atstovus, tad Europos Garbės vėliavos įteikimo ceremoniją stebės ne tik mūsų šalies gyventojai, bet ir svečiai iš Bergeno Riugeno saloje (Vokietija), Jūrmalos bei Liepojos (Latvija), Ustkos (Lenkija), Simrishamno (Švedija), Kobuleti (Gruzija) bei Černiachovsko ir Svetlogorsko (Rusija, Kaliningrado sritis).

Pabrėždami šio įvykio reikšmingumą, „Palangos stalo“ organizatoriai šiemet itin didelį dėmesį skirs Europos temoms – nuo ryto mažieji palangiškiai Kurhauzo aikštėje surengs priešinių kreidutėmis akciją „Pieškime Europą“, o 13 val. visi norintieji išsirikiuos Vėliavų eisenai, nusidrieksiančiai J. Basanavičiaus gatve bei eisiančiai iki Jūratės ir Kastyčio skvero. Eisena bus tikrai įspūdinga – svečius stebins vėliavų gausa ir įvairove. Čia plazdės labai įvairios vėliavos – tiek Lietuvos, Europos Sąjungos, tiek ir Palangos miesto, Palangos miestų-partnerių bei valstybių, iš kurių į Palangą atvyks oficialūs svečiai.

Prie Vėliavų eisenos prisijungs Palangos miesto vadovai, kurorto Savivaldybės bei Palangos miestų-partnerių atstovai, taip pat – Palangos meno kolektyvai, ugdymo įstaigų atstovai bei visi pageidaujantys.

Įteikimo ceremonija

Jūratės ir Kastyčio skvere 13.30 val. prasidės bene iškilmingiausia šventės dalis – Europos Garbės vėliavos įteikimo ceremonija. Šį Palangai labai svarbų įvertinimą kurorto merui Šarūnui Vaitkui įteiks Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos atstovas, LR Seimo narys Artūras Skardžius.

Ceremoniją papuoš Jūratės ir Kastyčio skvere netrukus po Europos garbės vėliavos įteikimo prasidėsiantis Palangos jaunųjų talentų koncertas, skirtas Europos kalbų dienai – gabiausi kurorto vaikai muzikuos, taip pat – dainuos įvairiomis Europos kalbomis. 

Gausu atrakcijų

Europai skirtų temų netrūks ir J. Basanavičiaus gatvėje – čia palangiškiai, pristatydami savo įmones, įstaigas bei organizacijas, ne tik įrengs ilgiausią šalyje stalą, bet ir pasiūlys įvairių atrakcijų šventės dalyviams. Viena iš jų – viktorina „Pažink Europą“. 

Šventės „Palangos stalas“ svečiai taip pat turės galimybę pasigrožėti po atviru dangumi įrengta meno galerija, sudalyvauti J. B. Basanavičiaus gatvėje rengiamose sportinėse rungtyse, sudalyvauti kitose atrakcijose.

Rekordų alėja

Vienas iš šiemetinės Stalo šventės naujovių – įspūdinga rekordų alėja, įrengta J. Basanavičiaus gatvės pradžioje. Pasak Nerijaus Stasiulio, Palangos kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininko, Palangoje pasiekti šalies ir netgi pasaulio rekordai yra ne tik atrakcija, bet kartu atspindi vieną ar kitą Palangos įvykį, taip pat – kūrybingus ir originalių idėjų turtingus kurorto gyventojus.

Apsilankę Rekordų alėjoje, šventės svečiai išvys didžiausią šalyje stalą, kurio aukštis siekia 3,68 metro, tautodailininko Alberto Bukausko sukurtą didžiausią šalyje, dviejų metrų aukščio gintarinį margutį bei to paties autoriaus sukurtą dvejų metrų ilgio gintarinę stintą, ilgiausius gintarinius karolius (ilgiausi šalyje gintariniai karoliai (jų ilgis siekia 282 metrus), tautodailininkės Jolantos Liutikienės vadovaujamų mažųjų palangiškių ir šventojiškių suvertą ilgiausią Kalėdų eglutės gintarinę girliandą (20,5 metro).

Taip pat bus galima pasigrožėti tautodailininko Lino Žulkaus sukurtu mažiausiu šalyje, 10 milimetrų aukščio gintariniu staliuku, menininko Vytauto Kuso sukurta mažiausia Lietuvoje poezijos knyga (8 x 9 milimetrų), vos prieš dvi savaites užregistruotu nauju šalies rekordu – mažiausiu baldų komplektu (staliuko aukštis siekia 9 milimetrus, kėdės – 7 milimetrus), ilgiausia Lietuvoje miniatiūra, kurios ilgis siekia 10 metrų.

Šventės „Palangos stalas“ metu bus pristatyta ir daugiau Palangoje pasiektų rekordų.

Vėliavos-aitvarai

Beje, šeštadienį Palangoje bus ne tik demonstruojami jau užfiksuoti rekordai, bet ir siekiama naujų – jūroje ties tiltu planuojama pagerinti geriausią Lietuvoje pasiekimą – vėliavą-aitvarą iškelti į didesnį nei 500 metrų aukštį.

Vėliavų-aitvarų akcijos metu praeivių žvilgsnius trauks ne tik aukščiausiai Lietuvoje iškelta vėliava, bet ir kiti danguje virš miesto plazdantys meno kūriniai – Palangos ir Šventosios menininkai, kūrybinės grupės „Mostas“ nariai, susirinkę į plenerą, jau tapo vėliavas, kurios šeštadienį su aitvarais bus pakeltos į dangų.

Sunkiausias dviratis

Veikiausiai dar didesnio šventės dalyvių susidomėjimo sulauks kita atrakcija – J. Basanavičiaus gatvėje bus siekiama Gineso rekordo, minant sunkiausią pasaulyje dviratį. Šią neįprastą transporto priemonę, sveriančią 1,385 tonos, į Palangą atveš 12 kartų pasaulio Gineso rekordininkas Antanas Kontrimas.

Pats A. Kontrimas nusiteikęs rekordo siekti ne vienas, o drauge su visais to pageidaujančiais Stalo šventės dalyviais. „Sunkiausią dviratį suvirinti gali daug kas, bet tai nebus dviratis, jei jis nevažiuos. Šiuo metu sunkiausias pasaulyje dviratis buvo mintas Islandijoje, jo svoris – 750 kilogramų, tad mes, siekdami naujo rekordo, sukonstravome dvigubai sunkesnį. Manau, su visais palangiškiais jį pavyks paminti J. Basanavičiaus gatve. Aš pats jau bandžiau tai daryti – 20 metrų įveikiau per dvi minutes“, – kalbėjo A. Kontrimas.

Šventės nominacijos

Šventės „Palangos stalas“ metu kurorto gyventojai ne tik džiugins svečius įvairiomis pramogomis, bet ir varžysis tarpusavyje dėl tradicinių Stalo šventės nominacijų – tautodailininko Lino Žulkaus sukurtų medinių staliukų, skiriamų labiausiai šventę praturtinusiems stalams. Speciali komisija, kaip ir kasmet, vertins visus J. Basanavičiaus gatvėje išrikiuotus stalus bei vėliau apdovanos geriausiai pasirodžiusius – originaliausią, vaišingiausią, linksmiausią ir kitaip išskirtinius stalus.

Šiemet, pabrėžiant įteikto Palangai reikšmingo įvertinimo – Europos Garbės vėliavos – svarbą, komisija išrinks ir europietiškiausią šventės stalą.

Pasidžiaugti ir padėkoti

Stalo šventė – ne tik linksma atrakcija, skelbianti apie Palangos rudens renginių pradžią, bet ir puiki proga vietos gyventojams pailsėti po įtempto vasaros darbymečio, pasidžiaugi savo bei kaimynų pasiekimais, pasidalinti vasaros įspūdžiais, o kartu ir padėkoti visiems svečiams, kurie myli Palangą ir kasmet savo poilsiui pasirenka būtent šį Lietuvos kurortą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klaipėdoje liepsnos tango aistros
    Klaipėdoje liepsnos tango aistros

    Po savaitės Klaipėdoje galėsime išvysti vieną garsiausių šių dienų Argentinos tango šokėjų ir jo suburtą grupę. Pasaulio tango čempionu pripažintas šokėjas Marcos Ayala kitą penktadienį kaitins žiūrovų kraują ant...

  • Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas
    Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas

    Gegužės 3 d. 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdos žiūrovų lauks režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis „Atžalynas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pastatytas prieš daugiau nei dešimt metų. ...

    1
  • Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai
    Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai

    Kultūros dienos išvakarėse Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. ...

  • „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei
    „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei

    Šeštadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre prieš prasidedant Dmitry Krymov spektakliui „Fragmentas“, aštuntąjį kartą vyko tradicija tapusi „Mūzos“ apdovanojimo įteikimo ceremonija. Apdovanojimą &scaro...

    3
  • Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje
    Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje

    Klaipėdai šiemet minint Švyturių metus, uostamiestyje šiandien vyksta įvairūs renginiai. Vienas jų – ekskursija po Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus erdves, kuriose jau dešimtys klaipėdiečių turėjo galimybę susi...

  • Kare – laikantis Dievo įsakymo?
    Kare – laikantis Dievo įsakymo?

    Bėgant tretiems karo Ukrainoje metams, Lenkijos menininkai susivienijo ir sukūrė parodą „Penktasis Dievo įsakymas“. Joje dėmesys skiriamas ne tik karo žiaurumams išryškinti, bet ir priminti, ką reiškia Dekalogo įsakyma...

  • Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe
    Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe

    Viena populiariausių šių dienų tradicinės lietuviškos pop muzikos grupių „Žemaitukai“ kviečia į savo geriausių ir naujausių dainų koncertą Klaipėdoje. ...

  • Sakurų parke – koncerto repeticija
    Sakurų parke – koncerto repeticija

    Antradienio vakarą daugybė klaipėdiečių skubėjo į Sakurų parką. Šioje erdvėje pirmą kartą nuo jos atvėrimo žmonėms suskambo giesmės – čia vyko Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ koncerto repeticija. ...

    2
  • Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus
    Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus

    Rytoj Baroti galerijoje bus atidaryta kelių knygų autoriaus, humanitarinių mokslų daktaro Vido Poškaus tapybos ir piešinių paroda. Dailininko darbus inspiravo įvairiausi tekstai. Kartais prasilenkiantys su tikrove, neretai paremti realiais ...

  • Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato  „Džiazo miestą“
    Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato „Džiazo miestą“

    Balandžio 17 d., Klaipėdos koncertų salėje, festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ metu, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas pristatys intriguojančią muzikinę programą, kurioje susipins d...

    1
Daugiau straipsnių