Quantcast

Specialistai skambina pavojaus varpais: Klaipėdoje daugėja probleminių vaikų?

Specialistai tikina, kad uostamiestyje kasmet auga įvairių psichologinių ir emocinių sutrikimų turinčių vaikų skaičius. Todėl nuo liepos savivaldybės iniciatyva Klaipėdos pedagoginėje psichologinėje tarnyboje įkurtas Pagalbos ikimokyklinėms įstaigoms psichologų skyrius.

Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos vadovės Ulijanos Petraitienės teigimu, specialistai teikia paslaugas Klaipėdos vaikams, jų tėvams bei ugdymo įstaigų bendruomenėms, ir jų poreikis auga.

Pagal vaikų vertinimo rodiklius, ikimokyklinėse įstaigose kasmet nustatoma 6–7 proc. daugiau vaikų, turinčių įvairių sutrikimų.

Per 2019 m. pirmąjį pusmetį Klaipėdos pedagoginėje psichologinėje tarnyboje suteiktos 6 456 paslaugos (per 2018 m. pirmą pusmetį – 5 674).

Nuo 2016 m. darbuotojų pareigybių skaičius padidėjo 7,5 etato. Šiuo metu didžiausias leistinas tarnybos etatų skaičius yra 39,5, o realiai dirba 43 darbuotojai.

"Šiuo metu turime 10 psichologų daugiau, nei numatyta normatyvuose. Jie dirba su ikimokyklinių įstaigų vaikais. Iki 2023 m. planuojama, kad su ikimokyklinėmis įstaigomis dirbs 14 psichologų. Tai labai graži savivaldybės iniciatyva, gerinant psichologų pagalbą miesto mokyklose ir darželiuose, nes sparčiai daugėja vaikų, kuriems nustatome specialiuosius poreikius ir pritaikome ugdymą", – teigė U. Petraitienė.

Daugėja ir pačios tarnybos teikiamų paslaugų. Anot tarnybos vadovės, šiemet jau suteiktos 11 092 paslaugos.

Nežiūrint to, kad buvo karantinas, išlieka didelis konsultacijų, pagalbos grupių skaičius.

"Ar vaikui reikia mūsų tarnybos pagalbos, labai atsakingai vertina 3–4 specialistai. Ir ne mes tuos vaikus surandame, juos mums atsiunčia ikimokyklinės įstaigos ar mokyklos, kai susiduria su vaikų sunkumais juos ugdant", – tvirtino U. Petraitienė.

Paprastai kalbant, probleminių vaikų kasmet daugėja ir Klaipėdos pedagoginė psichologinė tarnyba jau rūpinasi tik pasekmėmis, tačiau esą yra labai svarbi ankstyvoji pagalba.

"Kuo anksčiau vaikas atsiranda darželyje, tuo lengviau jį stebėti. Greičiau pamatomi vaiko sunkumai bendraujant, elgesio ar emocijų sutrikimai, autizmo spektras. Juk neatsitiktinai Klaipėdoje yra 199 mokytojų padėjėjai. Problema yra didelė", – konstatavo U. Petraitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

arunas

arunas portretas
pakol tarnybose dėdės vagių dainos kuriems vaikai nerūpi o tik jų pardavimas viskas bloges

TAIP

TAIP  portretas
Probleminiai vaikai iš probleminių tėvų. Tėvai ereliai, pempės, išsišokėliai ir tt. Realiai net bendrauti neina su kaikuriais. Tai ko norėti, kad vaikai kitokie būtų. Auklėjimas toks. Jei tėtias ar mama nesugeba šiukšlių į konteinerį imesti (padeda šalia), tai manot vaikas mes.

Tomas

Tomas portretas
Ačiū valdžiai už visus draudimus su vaiku elgtis grieščiau, vaikas tapo visagalis,o tėvai tie durneliau kuriuos galima šokdinti kaip noriu,nes tu neliečiamas,teisiu daug o pareigų nulis. Užaugs jie ir toliau manys jog jie tokie pat visagaliai ir neliečiami. Bet dėje už viska teks jau atsakyti...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių