Quantcast

Skulptūrų parke stebino archeologai

Šeštadienio rytą klaipėdiečius nustebino du Skulptūrų parke kasinėjantys jaunuoliai. Žmonės sunerimo, ar tai – ne meistrai, ketinantys nelegaliai buvusių kapų vietoje statyti paminklą.

Tačiau savivaldybės atstovai patvirtino, kad viskas legalu, jaunuoliai miesto pavedimu atlieka archeologinius tyrimus.

Ankstyvą šeštadienio rytą Skulptūrų parke vaikštinėję klaipėdiečiai apstulbo: kažkokie du jauni vyrai, apsitvėrę stop juosta, kasinėjo senosiose miesto kapinėse.

Miestiečiai sunerimo, ar jų veiksmai legalūs, ar tai nėra nelegalių paminklų statytojai arba visai suįžūlėję juodieji archeologai.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška vakar ramino, jog viskas teisėta. Archeologinius tyrimus šioje teritorijoje užsakė miestas, prieš pritaikant Skulptūrų parką dabartiniams klaipėdiečių poreikiams.

Archeologai esą savo darbui renkasi tinkamą orą ir nepaiso savaitgalių.

Parko teritoriją tiek architektai, tiek istorikai vadina itin jautria vieta – čia vienoje erdvėje susipina ne tik skulptūrų ekspozicija, bet ir senųjų miesto kapinių fragmentai.

Todėl techninį projektą rengiančių specialistų užduotis buvo rasti būdą, kaip suderinti skirtingus istorinius sluoksnius, išsaugoti atmintį, tačiau kartu sukurti patrauklią rekreacinę erdvę.

Kapinės čia buvo sunaikintos sovietmečiu, 1977 m. šioje teritorijoje įkurtas Skulptūrų parkas, tačiau išliko ir dalis antkapinių paminklų, tvorelių.

Šioje vietoje yra garsaus klaipėdiečio mecenato Ludvicko Wienerio kapas, kurį architektai tamsiuoju paros metu siūlė apšviesti. Čia yra paminklai nepriklausomos Lietuvos kariams, taip pat žuvusiems artileristams ir prancūzų, belgų bei lenkų kariškiams.

Ateityje skulptūrų ekspozicijos judinti iš savo vietų neketinama, išskyrus kelias, esančias netinkamose vietose, pavyzdžiui, ant aukštos įtampos elektros laidų, kanalizacijos apsauginėje zonoje.

Iš maždaug 4,5 tūkst. teritorijoje esančių medžių šalinti siūloma apie 500, didžioji jų dalis – savaime suaugę želdiniai, užgožiantys vertingus senuosius medžius.

Tvarkant takų tinklą projektą rengiantys specialistai siūlo kuo mažiau keisti takų trasas, kad nekiltų problemų dėl užlaidojimų.

Projektą tikimasi įgyvendinti 2020-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina

Regina portretas
Reikėtų palikti dali Skulptūrų parko neliestą, saikingai sutvarkytą, gal išpjautį dalį medžių, bet visų kartų žmonės turi žinoti, kad toje vietoje buvo ir visada liks kapinės. Toji archeologų kasinėjama dalis, bent jau iki pirties gatvei lygiagrečiai ,,einančiu" pėsčiųjų taku, neturėtų būti aktyvaus poilsio zona. Čia galėtų būti pasodinta/užveista ir prižiūrima įdomių retų augalų, įskaitant sumedėjusius, kolekcija. Parke galima įrengti organizuoto menininkų vasaros plenero darbų parodos erdvę, ypatingą savo architektūriniu sprendimu. Drąstiškomis priemonėmis daliai Skulptūrų parko patrauklumo niekada nesuteiksi, nes vidinis žmogaus pajautimas neleis gerai jaustis, o ką jau kalbėti apie matytus vaizdus - pamenu, kai buvo kasamos trasos kažkioms komunikacijoms - cinkuoti karstai su palaikais....Šios sunaikintos kapinės buvo pačios gražiausios visame Pabaltijyje. Klaipėdiečiai privalo žinoti ir gerbti tą vietą, nes tik gerbiantys verti pagarbos.

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Kažkas savivaldybėje abejoja, ar senosiose kapinėse yra palaidojimų. Neužmirškit pranešti visuomenei, ką naujo ten rado archeologai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių