Quantcast

Skolos našta – per klaidą

Buvęs lakūnas, atsargos karininkas majoras Algis Arlauskas nesitikėjo, kad bus pavadintas skolininku ir kviečiamas į teismą. Niekada reikalų su teisėsauga neturėjęs vyras stengiasi laiku sumokėti mokesčius, tad teismo įsakymas, kuriame jis vadinamas nepareigingu skolininku, vyrui atėmė žadą. Įrodyti, kad toks nėra, karininkui prireikė kelių mėnesių.

Sumontavo seną skaitiklį

Šiaulių rajone, Lingailių kaime, A.Arlauskas turi sodo namelį.

Prieš 11 metų su žmona jis persikėlė gyventi į Klaipėdą. Atsikratyti sodo pora neskuba.

Kartą per metus vyras nuvažiuoja, apžiūri savo sklypą, namą, sumoka bendrijai mokesčius ir vėl grįžta į pajūrį.

Vienai dienai vasarą atvykęs vyras reikalus sutvarko per kelias valandas, namelyje net lemputės neįžiebia.

Žinodamas, kad elektros nenaudoja, vyras nė nežvilgtelėdavo į skaitiklį.

Juo labiau kad jis yra išjungęs jungiklį, atjungiantį namo elektros laidus nuo tiekimo.

"Namelyje elektrą įsivedėme labai seniai. 2011 m. rugpjūčio pabaigoje mano pirktą elektros skaitiklį elektros tiekimo įmonės darbuotojai nuėmė ir sumontavo kitą. Apie tai informavo rašteliu. Apžiūrėjau tą prietaisą ir nustebau, kad jis jau buvo "prisukęs" daugiau nei 8 tūkst. kilovatvalandžių. Tai reiškia, kad dviejų kambarių bute toks skaitiklis jau buvo naudojamas apie 10 metų. Raštelyje, kurį gavau, buvo pažymėta, kad skaitiklis patikrintas", – dėstė savo istorijos pradžią A.Arlauskas.

Šiemet vasario mėnesį vyras gavo bendrovės "Energijos skirstymo operatorius" raštą.

Perskaitęs jį vyras net aiktelėjo.

Rašte teigiama, jog jam gali būti nutrauktas elektros energijos tiekimas, nes praėjusių metų gruodžio 30 d. patikrinę skaitiklio rodmenis bendrovės darbuotojai įsitikino, kad vartotojas sunaudojo 1 134 kilovatvalandes ir nesumokėjo už tai 136 eurų.

Pavadino nepareigingu

Kovo mėnesį A.Arlauskas parašė argumentuotą pareiškimą ir išdėstė, kad negalėjo sunaudoti tiek elektros, nes net nebūna sodo namelyje.

Tuo pačiu raštu vyras paprašė išsiaiškinti, ar skaitiklis nėra sugedęs, kad bendrovės darbuotojai ieškotų priežasties, kodėl skaitiklis rodo naudojamą elektrą, jeigu namie nieko nėra.

Dar bene šešis kartus vyras skambino į įmonės klientų aptarnavimo skyrių.

Kaskart išdėstęs problemą ir paprašęs patikrinti apskaitos prietaisą išgirsdavo, kad informacija bus perduota.

Tačiau, užuot atkreipusi dėmesį į kliento argumentus, bendrovė "Energijos skirstymo operatorius" (ESO) per samdytą advokatą kreipėsi į Klaipėdos miesto apylinkės teismą.

Birželio 26 d. teismui įteiktame pareiškime rašoma: "Klientas A.Arlauskas netinkamai vykdė pareigą atsiskaityti už jam nuosavybės teise priklausančiam objektui parduotą elektros energiją."

Pareikalauta ir 120 eurų. Ši suma nustatyta esą patikrinus skaitiklio rodmenis.

Apie tai vyras sužinojo vėliau, kai apie ieškinį šių metų liepos 4 d. jam pranešė teismas.

Tame pačiame dokumente paaiškinta, kad A.Arlauskas turi teisę per 20 dienų parašyti prieštaravimus dėl šių reikalavimų. Priešingu atveju teismas nagrinės pareiškimą.

Pretenzijų klientui atsisakė

"Parašiau atsiliepimą, nurodžiau, jog ten negyvenau, elektros nevartojau, išvardijau visas aplinkybes, kad pats ne kartą kreipiausi į bendrovę, bet nieko nesulaukiau, – paaiškino A.Arlauskas. – Juk aš kartą raštu prašiau patikrinti, ar kas nors nėra neteisėtai prisijungęs prie tinklų. Tada prašiau atidėti skolos išieškojimą iki kovo pabaigos, tikėdamasis, kad iki tol pavyks išsiaiškinti, kur tiesa. Dar kelis kartus skambinau į klientų aptarnavimo centrą. Pastarąjį kartą paprašiau pakviesti šio skyriaus viršininką, kiek pamenu, jo vardas Erikas. Jis man pažadėjo, kad praneš inžinieriams. Tik todėl toks Aurimas Bagdanskis atliko patikrinimą ir įsitikino, kad, nenaudojant jokio elektros prietaiso, skaitiklis pats per tris dienas prisuka dvi kilovatvalandes. Taip buvo atskleista, kad nesu joks "netinkamai vykdantis savo pareigas" ir joks skolininkas. Per tą laiką pats kelis kartus važiavau į Šiaulius, aiškinausi, ką daryti, kaip rasti tiesą, kalbėjausi su inžinieriumi."

Vyras gavo prietaiso patikrinimo aktą. Jo apačioje parašyta, kad skola turi būti anuliuota.

Ketina reikalauti kompensacijos

Gavęs A.Arlausko atsiliepimą teismas davė laiko bendrovei "Energijos skirstymo operatorius" pateikti ieškinį.

Rugpjūčio 17 d. įmonė atsiėmė pretenzijas klientui. Tačiau, atrodo, kad istorija taip paprastai nesibaigs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Pas mus tas pats...per savaitgalį ofise, kai viskas visiškai išjungta - prikapsi elektros. Skambinau, klausiau - sakė negali būti. Bandėme viską, kad patikrinti, vis tiek per savaitgalį elektros suvartojimas iš kažkur kapsi. Per darbo dieną, kai viskas sujungta (kompai, printeriai, apšvietimas ir kt). - sunaudojame apie 5 kwh, Per 2 dienas savaitgalio, kai viskas atjungta - apie 3-4 kwh.

pilietis

pilietis portretas
Skaitiklių keitimai, ir ne tik elektros, tikrai vykdomi pažeidžiant įstatymų normas - likučiai užrašomi abonentui, apvalinama ne jo naudai, įdedamų skaitiklių duomenys fiksuojami vienpusiškai, šiuo atveju be abonento žinios, paliekant tik raštelį. O teisingumą atstatant patenkama į biurokratinę klampynę... Ir pasitikėti galingomis ir turtingomis monopolinėmis organizacijomis nėra jokio pagrindo. Čia išties yra ką tobulinti. Manau, gerb. abonentas tikrai patyrė didelę moralinę skriaudą ir ji turi būti solidžiai atlyginta.

Baisu

Baisu portretas
Manyciau tokios klaidos turetu buti istaisomos is pirmo kreipimosi, o ne izuliai - dar i teisma patraukti nekalta klijenta. Moralines zalos paprasyciau milijono......sena zmogu, gavusi saukima i teisma gali ir apopleksija trenkti. Ziurek ir antstoliai tuoj prisistatys.....Nejuokinga su valdiskomis instancijomis tureti reikalu. Taigu -moraline zala siuo atveju didziule.Tokia pat turetu buti ir kompensacija.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių