Quantcast

Skelbiami apklausos dėl memorialo Skulptūrų parke rezultatai

  • Teksto dydis:

Baigėsi mėnesį trukusi klaipėdiečių apklausa dėl sovietų karių palaidojimo vietoje Skulptūrų parke esančio memorialo ir čia naudojamos sovietinės ideologijos ženklų. Birželio 14 d. posėdžiavusi komisija vietos gyventojų apklausai vykdyti patvirtino balsavimo rezultatus. Didesnė dalis mero inicijuotoje apklausoje sudalyvavusių gyventojų pasisakė už memorialo pertvarkymą.

Apklausoje klaipėdiečiams buvo pateiktas vienas klausimas: „Ar pritariate Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos memorialo, esančio S. Daukanto g. pertvarkymui, pašalinant su žuvusių karių amžinojo poilsio vietos įamžinimu nesusijusius sovietinės ideologijos ženklus ir suteikiant karių palaidojimo vietai naują architektūrinę kokybę?“.

Iš viso apklausoje balsavo 4815 gyventojų, gauta 4819 balsų (4 gyventojai balsavo abiem galimais būdais – ir elektroniniu, ir užpildydami popierinį apklausos lapą), iš jų: 

• 2927 į apklausos klausimą atsakė TAIP;

• 1886 į apklausos klausimą atsakė NE;

• 6 balsai pripažinti negaliojančiais (kai balsuota abiem būdais ir balsas sutapo, tam pačiam asmeniui užskaitytas tik vienas balsas; kai balsuota abiem būdais ir balsas nesutapo – abu balsai pripažinti negaliojančiais, kai balsuojant popierine forma pažymėti abu atsakymo variantai).

Dalyvauti apklausoje galėjo visi pilnamečiai asmenys, deklaravę gyvenamąją vietą Klaipėdos miesto savivaldybėje. Gyventojai nuo gegužės 13 iki birželio 13 d. imtinai balsuoti galėjo elektroniniu būdu arba atvykę į Savivaldybės administraciją ir užpildę popierinį apklausos lapą. Dauguma gyventojų (4492) savo balsą atidavė elektroniniu būdu.

Galutinį sprendimą dėl Skulptūrų parke esančio memorialo ateities priims Savivaldybės taryba. Pagal Vietos savivaldos įstatymą gyventojų balsas – patariamojo pobūdžio. Vadovaudamasi Vietos savivaldos įstatymo nuostatomis, Savivaldybės taryba privalo svarstyti apklausai pateiktą klausimą, jeigu savo nuomonę pateiktu klausimu pareiškė ne mažiau kaip 10 procentų apklausos teritorijos gyventojų, turinčių teisę dalyvauti apklausoje (apklausos laikotarpio duomenimis – balsavimo teisę turėjo 135 107 klaipėdiečiai).  Šios apklausos metu 10 procentų riba nebuvo pasiekta, tačiau apklausos rezultatai tarybai bus pateikti kaip papildoma medžiaga svarstant klausimą dėl memorialo Skulptūrų parke. Tarybai taip pat bus pateikta ir ekspertų darbo grupės išvada dėl šio memorialo. Ekspertų darbo grupė sutaria, kad karių palaidojimo vieta gali būti pertvarkyta, atsisakant totalitarinio militarizmo estetikos ir sovietinės propagandos naudotų simbolių ir raiškos priemonių. Tuo pačiu akcentuojama, kad reikalingas pagarbus ir išmintingas elgesys, saugojant šioje vietoje palaidotų karių palaikus.


Šiame straipsnyje: paminklaisovietiniai paminklaimemorialas Skulptūrų parkaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
greičiau griaukit viską - ponai jau laukia nesulaukia kada galės toj vietoj apartamentus statyt

LAPE SIAURINE

LAPE SIAURINE portretas
- FUFAIKE SIAURINE

LAPE SIAURINE

LAPE SIAURINE portretas
kazin a zelenskis nugriove ir sulygino su buldozeriu,savo senelio,karo veterano kapa,ar dar nedrista ir tik toliau ir gyliau smunka i narkotiku liuna
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių