Quantcast

Skautų gatvės užtvaras – lyg neįveikiama tvirtovė

Dešimtmetį įvairiausių valdžių mėgintas įveikti Giruliuose esančios Skautų gatvės užtvaras – tarsi nepajudinama tvirtovė. Bylinėjimasis su turtuolių kvartalu vadinamos bendrijos nariais baigėsi daug kam netikėtai – teismas konstatavo, jog daugybę emocijų kėlęs užkardas kaip stovėjo, taip ir toliau stovės.

Bylą pralaimėjo

Netoli jūros, Giruliuose buvusios pionierių stovyklos vietoje, įsikūręs gyvenamųjų namų kvartalas visuomenės dėmesį traukia ne pirmus metus.

Jokiais kitais būdais neįveikus Skautų gatvėje įrengto užtvaro, Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) užsimojo panaikinti šiam kvartalui valstybinės žemės nuomos sutartį tai daliai sklypo, kurios kvartalo gyventojai esą net nenaudoja.

Pirmos instancijos teismas tenkino NŽT ieškinį, tačiau Klaipėdos apygardos teismas vasario viduryje priėmė visiškai kitą sprendimą – patenkino gyventojų skundą.

Gyvenamųjų namų kvartalas atsirado 1999 m., Klaipėdos apskrities viršininko įsakymu išnuomojus 2,98 ha žemės plotą bendrovei "Klaipėdos jūrų krovinių kompanija". Nuoma buvo sudaryta 99-eriems metams.

Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas, prisimindamas garsiausio uostamiestyje užtvaro istoriją, tikino, jog savivaldybė mėgino visais būdais įveikti šį užtvarą, bet vis nesėkmingai.

"Toje dalyje, kur yra privatūs namai, savininkai išsipirko žemę ir ji yra privati. O toliau esantį sklypą sąlygiškai būtų galima suskirstyti į tris dalis. Kol buvo nagrinėjama byla, tai ir buvo padaryta ir įforminta Registrų centre. Kalbama buvo apie 0,5009 ha žemės sklypo dalį, kurios paskirtis įvardyta kaip kita. Tai – viena sklypo dalis, kurioje yra pati Skautų gatvė, kita sklypo dalis yra laisva ir įvardijama kaip rekreacinės paskirties žemė. Mūsų galva, jei yra laisvas žemės sklypas, kodėl valstybė negali gauti naudos už jį, parduodant dalį sklypo aukcione?" – pastebėjo A.Kačalinas.

Nutraukė nuomą

Paaiškėjo, jog 2016 m. iš tiesų NŽT nutraukė šio sklypo dalies nuomą.

Skautų gatvė. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Tačiau šis sprendimas itin papiktino Skautų gatvės gyventojus.

"Pirma nutraukė sutartį, o po to atsiuntė komisiją patikrinti, kaip mes prižiūrime šią žemę. Ar tai normalu? Sutartis, galima sakyti, be jokių rimtų argumentų nutraukta", – argumentavo gyvenamųjų namų savininkų bendrijos "Gintaro krantas" pirmininkas Karolis Kuzmarskis.

Gyventojai apskundė pirmos instancijos teismo jiems nepalankų sprendimą ir bylos metu įrodinėjo, jog bendrijai vadinamojo laisvo valstybinės žemės sklypo išties reikia.

Kas norėtų, jog prižiūrėta zona būtų atiduota, o kažkas nupirkęs kotedžų ten pristatytų?

"Mes ne tik nutiesėme komunikacijas, paklojome gatvės dangą, bet ir prižiūrime ją, šluojame ir tvarkome. Ta dalis sklypo, apie kurią pasisuko kalba, taip pat yra prižiūrima. Ji ir naudojama, kaip rekreacinė zona. Ten žaidžia vaikai, visa bendruomenė renkasi į bendras šventes, su vaikais žaidžiame krepšinį. Galvojame, jog šioje vietoje mums reikėtų bendruomenės namų, kuriuose galėtume susirinkti. Kas norėtų, jog prižiūrėta zona būtų atiduota, o kažkas nupirkęs kotedžų ten pristatytų?" – gyventojų nuotaikas perteikė K.Kuzmarskis.

Neleido registruoti

Tačiau uostamiesčio savivaldybės teisininkas neatlyžo ir tikino, jog gražiai gyventi Skautų gatvės kvartalui niekas netrukdo.

"Klausimas kyla tik dėl miesto registre įregistruotos gatvės, kuria eismas yra uždarytas, nes įrengtas užtvaras. Jam pakelti yra keli keliai: jei miestas būtų kelio savininkas, užtvarą paimtų ir pašalintų. Dėl to Klaipėdos savivaldybės Turto skyrius atliko visus veiksmus ir Registrų centre pamėgino užregistruoti šią gatvę. Bet registruoti gatvę buvo atsisakyta. Gatvė yra išnuomotame žemės sklype", – pasakojo A.Kačalinas.

Tuomet savivaldybė kreipėsi į NŽT, prašydama perduoti miestui valdyti šią žemės sklypo dalį.

"Perduoti daikto negali, nenutraukęs nuomos sutarties. Tą NŽT ir padarė, o tuomet ir kilo teisminis ginčas", – bylos priešistorę pasakojo A.Kačalinas.

Jis įsitikinęs, jog yra ir kitų būdų nuversti užtvarą.

"Pagal Kelių įstatymą net ir privataus kelio savininkas eismą gali apriboti tik esant tam tikroms aplinkybėms. Pavyzdžiui, kai geležinkelininkai pagrasino, jog apribos pėsčiųjų eismą tiltu per geležinkelį, savivaldybė kreipėsi į teismą ir iš karto jį laimėjo. Teismas uždraudė apriboti eismą pėsčiųjų tiltu. Net jei gatvė ir yra išnuomotame sklype, savininkai neturi teisės apriboti eismo", – aiškino A.Kačalinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jelena

jelena portretas
Namas už tvoros. Ne už tvoros. Tai ne svarbu. Viena gatvė ir viena "šaraškina kontora".

Kazin

Kazin portretas
Kodel niekas nesirupina, kad Tiltu gatve uzdaryta... taigi taip pat tik tie kurie ten gyvena gali vazinetis.

Jelenai

Jelenai portretas
Jusu komentaras tai tikras pavyzdys kaip gali nusisneketi tie, kurie kaip sakydavo mano senele: слышут звон да не знают где он. 9 is 10 cia tokiu. Pirmininkas gyvena uz tvoros. Jei zinote namo numeri, tai kada nors nueikite ir paziurekite kur tas namas, nereikes cia nesamoniu sneket.
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių