Quantcast

Šiupinys vienys Klaipėdos dramos teatro premjerai

Per Užgavėnes uostamiesčio gyventojai vėl kviečiami kviečiami dalytis gerumu – jų paaukoti pinigai bus skirti Klaipėdos dramos teatro sugrįžtuvių į gimtąją sceną premjerai.

Tradicija žavi

Labdaringą Užgavėnių šiupinį Klaipėdoje jau antrus metus inicijuoja bendrovė „Philip Morris Lietuva“, kuri aktyviai prisideda prie bendruomeniškumo skatinimo.

Praėjusiais metais labdaringame renginyje surinktos lėšos buvo skirtos įsteigti premijas aštuoniems Klaipėdai nusipelniusiems šviesuoliams.

Šiemet nuspręsta, kad tam, jog Užgavėnių šiupinio tradicija Klaipėdoje tikrai atgimtų, reikia suburti žmones bendram tikslui.

„Mane Užgavėnių šiupinio tradicija žavi, nes tai sena klaipėdietiška tradicija, be to, tai nėra Kalėdos, kai visi trykšta gerumu ir atrodo, jog kitomis dienomis susiburti kilniems darbams nebeįmanoma“, – teigė tradicijos puoselėtoja Edita Mildažytė.

Statys pjesę

Po ilgų diskusijų nutarta šiemet paprašyti, jog prieš Užgavėnes teatralų šiupiniui susiburtų visi Klaipėdoje veikiantys teatrai.

Jie geranoriškai sutiko, todėl vasario 10 d. 19 val. Žvejų rūmuose vyks nuotaikingas renginys, į kurį bilietas kainuoja 20 litų.

Visi už juos surinkti pinigai bus skirti Klaipėdos dramos teatro spektakliui, kuris bus pirmasis po rekonstrukcijos sugrįžus į gimtąją sceną.

Premjera – Arvydo Juozaičio pjesė „Luizė pirmoji“, kurią žadą statyti režisierius Gytis Padegimas. „Spektaklis bus apie Prūsijos karališkąją šeimą, kai ji gyveno Klaipėdoje. Manau, kad niekas taip nesugrąžina atminties apie miestą, kuriame žmogus gyvena, kaip teatrinis pastatymas, nes jis rodomas ne vieną kartą“, – nuomonę reiškė E.Mildažytė.

Ji pabrėžė, kad šios pjesės pastatymas bus nepigus, nes brangios dekoracijos, rūbai, daug artistų.

Parodys nemokamai

E.Mildažytės teigimu, užsibrėžtas tikslas – surinkti 100 tūkst. litų. „Didžiosios uostamiesčio įmonės jau paaukojo pinigų, turime apie 70 tūkst. litų. Jei dar 20 tūkst. litų pridėtų į tradicinį labdaringą Užgavėnių šiupinį Klaipėdoje atėję miestiečiai, tikslą jau būtume beveik ir pasiekę“, – tvirtino pašnekovė.

Klaipėdiečiai kviečiami kuo gausiau dalyvauti renginyje, nes jų palaikymas labai svarbus ir būtų gražus, jei susivienijusių uostamiesčio teatrų pasirodymą stebėtų pilna salė žiūrovų.

Be to, jau pažadėta, jog pjesė „Luizė pirmoji“ per kurią nors šventę klaipėdiečiams Dramos teatre bus parodyta nemokamai.

Prieš renginį Žvejų rūmuose atėję žiūrovai bus vaišinami šiupiniu, kurį išvirs „Friedricho pasažo“ virtuvės meistrai.

Šiupinys per Užgavėnes yra būtent žemaitiška tradicija. Kol kituose regionuose žmonės kepė blynus, dėl tam tikrų krosnies ypatumų žemaičiai tokios galimybės neturėjo.

Žmonės premjeriniam Klaipėdos dramos teatro sugrįžtuvių spektakliui gali aukoti ir dabar – daugiau informacijos galima rasti interneto svetainėje www.beduturgus.lt. Bilietai į labdaringą renginį platinami Žvejų rūmų kasose.

Pagerbs šviesuolius

Užgavėnių šiupinio Klaipėdoje tradicijos atgaivintoja bendrovė „Philip Morris Lietuva“ neatsisako iniciatyvos aukštinti menui ir kultūrai nusipelniusių žmonių. Todėl ir šiemet labdaringame renginyje bus pagerbti penki šviesuoliai iš uostamiesčio ir Klaipėdos rajono.

Pagarbos ir piniginės premijos sulauks klaipėdiečiai rašytojas Kostas Kaukas, skulptorius Algirdas Bosas ir tapytojas Edvardas Malinauskas bei gargždiškė buvusi mokytoja Aldona Varkalienė ir Šalpėnų kaimo bibliotekininkė, bendruomeninės organizacijos steigėja Janina Morta Tamkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kultūra

kultūra portretas
Puiki idėja, tik gaila, kad mūsų savivaldybės vadovai, dabartinis meras, kultūros skyrius visai negerbia, nelanko teatro. Praėjusią savaotę buvau premjeroje. nejauku, kad niekas nepasveikino premjeros dalyvių, režisieriaus Padegimo, scenografų, aktorių... Pamintos geriausios tradicijos, kurias vykdė ankstenysis meras, visos buvusios Klaipėdos valdžios. Išsilakstė visi rėmėjai, "paskendo ""Snoras", paskutinis rėmęs dramos teatrą. Kultūros skyriaus darbuotojus pamatyti spektakliuose, rimteniuose koncertuose labai retas įvykis. o juk jiems tai gal priklauso daryti jei ne" iš meilės," tai pagal savo pareigas?..

teatras

teatras portretas
Na, jei nemokamai, tai visa Klaipėda netilps, norinčių bus daug... :)

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Nieko keisto, jei žmonės nevaikšto į nekokybišką teatrą. Ir tikrai bloga idėja suteikti garbę Gyčiui Bernardui Padegimui naujame dramos teatre pirmajam rodyti premjerą- koks pirmas spektaklis, tokie ir kiti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių