Quantcast

Sinoptikai atšaukė arktinės žiemos prognozę

Rusijos sinoptikų spėjimai nustebino šalies klimatologus. Arktinius speigus ne tik Amerikai, bet ir Europai žadančias prognozes specialistai neigia. Bent jau dabartiniais duomenimis, žiema Lietuvoje bus itin švelni.

Žvarba neužklups?

Tinklalapio "gismeteo.lt" prognozė skelbė, kad netrukus šiaurės pusrutulis gali sulaukti arktinių orų. Esą jau kitą savaitę poliarinis sūkurys, numatoma, pasieks Šiaurės Ameriką, kur įsiveržę arktiniai orai privers nukristi temperatūrą maždaug iki 25–30 laipsnių žemiau nulio, o ties Kanada gali atšalti ir dar stipriau.

Dėl poliarinio sūkurio neva ir Lietuvoje būtų galima laukti itin smarkaus atšalimo.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus specialistė Edita Gečaitė tikino, kad artimiausiu metu bent jau pajūryje jokiais šalčiais nepadvelks.

"Mūsų tikslesnės prognozės siekia gruodžio vidurį. Tikrinau tinklalapį "gismeteo.lt" ir matau pliusinę temperatūrą. Mūsų prognozėmis, artimiausių dienų orus Lietuvoje lems ciklonas, tikrai bus vėsoka", – sakė E. Gečaitė.

Amerikiečiai prognozuoja, kad ir antra žiemos pusė Europoje bus laipsniu šiltesnė.

Laukiama drėgmės

Sinoptikai artimiausiomis savaitėmis žada šlapdribą ir lietų, tiesa, ne itin gausius. Tačiau pašalti gali naktimis.

"Dieną laikysis teigiama temperatūra, bus vėjuota. Bet jokių ypatingų šalčių šiuo metu nematome. Panašu, kol kas orus lems vienas kitą keičiantys Atlanto ciklonai. Vakarų vėjai dažniausiai atneša drėgmę ir šilumą. Atšalimas buvo tik trumpam, kai pasisuko vėjas iš šiaurės. Kiek matau schemose, ciklonai judės nuo Atlanto", – tikino E. Gečaitė.

Ilgalaikės prognozės nepatikimos

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus specialistė Viktorija Mačiulytė informavo, kad šis gruodis apskritai prognozuojamas dviem laipsniais šiltesnis, nei įprasta.

"Dažniausiai vidutinė daugiametė gruodžio temperatūra siekia 3 laipsnius šalčio, o prognozės rodo dviem laipsniais šiltesnes tendencijas. Nenumatome jokių baisių šalčių. Prognozuojama, kad gruodžio viduryje ir antroje pusėje savaitės vidutinė oro temperatūra tesieks minus vieną laipsnį. Aišku, tam tikromis dienomis oro temperatūra gali nukristi ir labiau, tačiau bendros tendencijos išliks tokios pačios", – teigė specialistė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vedėjas Donatas Valiukas priminė, kad ilgalaikėmis, kone kelis mėnesius siekiančiomis prognozėmis nereikėtų kliautis.

"Europos klimatologai bendras tendencijas taip pat teikia tik vienam mėnesiui. Amerikiečiai – kiek drąsesni, jie nurodo visos žiemos tendencijas, bet jų patikimumas labai jau žemas. Amerikiečiai prognozuoja, kad ir antra žiemos pusė Europoje bus laipsniu šiltesnė", – pastebėjo D. Valiukas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nieko neišmano tie abeliai sinoptikai.

Anonimas

Anonimas portretas
jus tasju algas geriau kasininkams atiduotumet

Sinoptikų pažadai

Sinoptikų pažadai portretas
Pala pala, o tai ką mūsų sinoptikai veikia nusipirkę už milijoną naujus kompiuterius? Gi sakė kad prognozės bus tikslesnės, procesoriai greičiau apskaiciuos. Kur tas super-kompiuteris? Gismeteo?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių