Quantcast

SG KLINIKA: dermatologų pagalba klaipėdiečiams taps prieinamesnė

  • Teksto dydis:

Šį mėnesį duris atvėrusiame naujame SG KLINIKA filiale Klaipėdoje, S. Daukanto g. 22, įkurtas visas Dermatologijos centras su moderniausia diagnostine ir gydymo įranga ir puikia profesionalų komanda. Klinika yra sudariusi sutartį su ligonių kasomis.

Apie augantį sergamumą vėžinėmis ir kitomis odos ligomis, diagnostikos ir gydymo naujoves kalbamės su klinikos dermatologėmis Rita Buivydaite-Dailidėne, Daiva Vanagaite ir Olga Griščenko.

Saulės vonioms reikalingas saikas

Kaip pastebi gydytoja R.Buivydaitė-Dailidėnė, viena didžiausių šiuolaikinių sveikatos problemų – įdegio, skatinančio ikivėžines ir net vėžines odos ligas, kultas. Pasak gydytojos, kartais suvokimas, kad tik įdegęs kūnas yra gražus, būna toks stiprus, jog net diagnozavus ligą žmogus neatsisako soliariumų ir saulės vonių.

Rita Buivydaitė-Dailidėnė: „Ikivėžines bei vėžines odos ligas ir diagnozuojame, ir gydome: turime visas tam reikalingas priemones.“

Kalbėdama apie ikivėžines ir vėžines odos ligas, dermatologė pabrėžia, kad tik 30 proc. melanomos – odos vėžio – atvejų išsivysto iš apgamų, visi kiti – ultravioletinių (UV) spindulių pažeistose odos vietose. Tad visi, kas mėgavimosi saule ar soliariumais negali atsisakyti, bet brangina sveikatą, privalo naudoti apsaugines UV priemones. Gyvename prie jūros ir saulės vonios mums po ranka, be to, vis dažniau vykstame į šiltuosius kraštus, slidinėti į kalnus, o iš ten neretai grįžtame ne tik įdegę, bet ir nudegę. Pastebėję odos pakitimus – apgamų pasikeitimą, atsiradusias dėmes – turėtume kuo anksčiau kreiptis į dermatologą.

Laiku pastebėtos ikivėžinės ligos gydomos sėkmingai

„Ikivėžines ligas ir diagnozuojame, ir gydome. Ir turime visas tam reikalingas priemones. Diagnostikai – nuo rankinio dermatoskopo, siaskopo iki modernaus vokiško „FotoFinder“ aparato, galinčio iškart nufotografuoti ir analizuoti visus kūno odos pakitimus“, – pasakoja gydytoja.

Ikivėžiniai odos susirgimai užima tarpinę grandį tarp gerybinių ir piktybinių odos darinių. Jų atveju nustatoma darinį sudarančių ląstelių atipija – pokyčiai, kurių neturi sveikos ląstelės, bet tai dar nėra ir vėžio požymis. Tikėtina, kad iš negydomo ikivėžinio odos susirgimo ilgainiui išsivystys odos vėžys. Pagrindinė diagnozuojama ikivėžinė odos būklė yra aktininė keratozė.

Daiva Vanagaitė: „Odos dariniams šalinti SG klinikoje naudojami įvairiausi metodai: nuo krioterapijos, elektrokoaguliacijos iki destrukcijos lazeriu.“

Priklausomai nuo darinio lokalizacijos, dydžio, stadijos, ikivėžinės ligos gydomos vaistais, fotodinamine terapija, kriochirurginiu būdu ar pasitelkus lazerinę destrukciją. Didžiausias gydymo efektyvumas pasiekiamas taikant medikamentinį gydymą arba fotodinaminę terapiją. Tai inovatyvus gydymo metodas, kurio metu naudojama specifinė rūgštis. Ji tepama ant odos ir šviečiama specialia, fotoreakciją sukeliančia šviesa. Ikivėžiniams susirgimams, priklausomai nuo jų stadijos gydyti pakanka 1-2 procedūrų. Šis gydymo metodas gali būti naudojamas ne tik ikivėžiniams susirgimams, bet ir tam tikriems odos onkologiniams susirgimams (paviršinė bazinių ląstelių carcinoma, beprasidedanti plokščialąstelinė karcinoma).

„FotoFinder“ sistema padeda ištirti pigmentinius odos darinius (apgamai, displastiniai apgamai, melanoma) bei nepigmentinius piktybinius navikus – bazaliomos, plokščialąstės karcinomos.

Gydytojos R.Buivydaitės-Dailidėnės teigimu, „FotoFinder“ sistema pati pranašiausia tikslioje ir greitoje odos gerybinių

bei piktybinių darinių diagnostikoje. Ja galima tiksliai diagnozuoti, įvertinti darinio struktūrą, dydį, simetriją, kraujagysles, pigmento išsidėstymą, stebėti progresavimą. Aparatas leidžia išsaugoti ir archyvuoti surinktą medžiagą, gydymo metu sugretinti ją ir palyginti, stebėti atipinių apgamų kitimą ir laiku paskirti reikiamą gydymą.

Odos vėžys – svarbiausia laiku pastebėti

Melanoma yra sparčiausiai plintanti ir didžiausią mirštamumą lemianti odos vėžio forma. Sergamumas melanoma didėja visame pasaulyje, o išgyvenamumas priklauso nuo ligos stadijos diagnozės nustatymo metu.

Pagrindinis melanomos gydymo metodas yra chirurginis. Ankstyvos stadijos melanoma sėkmingai gydoma radikaliai pašalinus naviką operaciniu būdu. Esant pažengusiai ligai, skiriamas gydymas imunoterapija ir chemoterapija. Anot gydytojos, net ir išoperavus piktybinį naviką, vėžys turi polinkį atsinaujinti, tad pacientai ir toliau stebimi dermatologų.

„Pradiniai odos vėžio požymiai dažniausiai yra nepastebimi. Nepig-mentiniams piktybiniams odos susirgimams būdinga rausvos, šerpetojančios dėmės, plokštelės, blizgūs, perlo paviršių primenantys mazgeliai, negyjančios, kraujuojančios žaizdelės, kurios savaime nepraeina per keturias savaites, dažniausiai stebimi saulės eksponuojamose vietose. Pigmentiniams piktybiniams susirgimams (melanomai) būdinga besikeičianti, asimetriška, kelių atspalvių greitai progresuojanti dėmė, retais atvejais – mazgas. Atsiradę odos pakitimai būna neskausmingi ir žmogus dažniausiai nekreipia į juos dėmesio. Visgi palaipsniui odos pažeidimas didėja, plečiasi, todėl būtina kreiptis į specialistus – perspėja gydytoja dermatologė.

Žvyneline serga apie 2 proc. visų gyventojų

„Tai daug skirtingų „veidų“ turinti liga, – sako dermatologė R.Buivydaitė-Dailidėnė. – Mes įpratę, kad psoriazė (žvynelinė) – ant alkūnių ir kitų kūno vietų atsiradusios raudonos, pleiskanojančios, balkšvų žvynelių turinčios plokštelės. Bet liga tampa iškreipta, nustatomos nagų, delnų, pėdų, galvos plaukuotosios dalies žvynelinės.“ Pirmo pasirinkimo psoriazės gydymo metodas yra medikamentinis. Būklei negerėjant ar esant sunkiai ligos formai siūlomas gydymas fototerapija. Jos metu visas kūnas apšviečiamas ultravioleto B bangomis. Gydymo kursui, priklausomai nuo ligos sunkumo, skiriama 15 – 25 procedūros.

Olga Griščenko: „Naudojant CO2 lazerį, rezultatai tam tikrose veido srityse prilyginami operaciniam efektui.“

„Fototerapija plačiai naudojama atopinio dermatito, kerpligės, parapsoriazės, odos T limfomos, egzemų gydymui. Tai efektyvi, saugi, didelių kontraindikacijų neturinti procedūra“, – priduria gydytoja.

Odos dariniai – dažniausia kreipimosi į dermatologą priežastis

„Šiais laikais estetinė odos būklė rūpi ne tik moterims. Apie trečdalį mūsų pacientų sudaro vyrai. Odos dariniams šalinti SG klinikoje naudojami įvairiausi metodai: nuo krioterapijos, elektrokoaguliacijos iki destrukcijos lazeriu“, – pasakoja gydytoja D. Vanagaitė. Krioterapijos įranga ypač praverčia dirbant su vaikais. „Taikydami krioterapiją nušauname du zuikius vienu šūviu. Procedūrai nereikalingas nuskausminimas, jos metu iš karto šalinamas darinys bei po jos nelieka atviros žaizdos. Gijimas – itin greitas, priežiūra paprasta. Pasitelkus kriochirurgiją galima pašalinti net pačius mažiausius darinius, o tai labai svarbu gydant vaikų delnų ir pėdų karpas, veido plokščiąsias karpas, moliuskus, kurių pastaruoju metu itin daug“, – kalba gydytoja.

Klinikos CO2 lazeris dažniausiai naudojamas odos dariniams – apgamams, papilomoms, fibromoms, keratomoms, karpoms, hiperkeratozės židiniams šalinti. Šis lazeris yra ne vienos paskirties, dėl savo dviejų kombinuotų lazerio spindulių tinkantis ir medicininėms, ir estetinėms procedūroms: randų, strijų gydymui, odos frakciniam atjauninimui, raukšlių, odos tekstūros bei netolygumo korekcijai.

CO2 lazeris – efektyviausias nechirurginis odos jauninimo būdas

SG klinikos „Quanta System“ CO2 lazeris nepakeičiamas estetinėje medicinoje: juo pasiekiamas odos stangrėjimo, patempimo, paviršiaus ir raukšlelių išlyginimo efektas.

„Metodo patrauklumą didina minimalus reabilitacijos po procedūros laikotarpis (kelios dienos) ir galimybė grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Rezultatai tam tikrose veido srityse (akių, raukšlių aplink lūpas ir kt.) prilyginami operaciniam efektui“, – teigia gydytoja dermatologė O. Griščenko.

„Mūsų lazerio su dvigubu poveikiu unikali galimybė – nepažeidžiant ir nešlifuojant odos paviršiaus pasiekti vidurinius dermos sluoksnius. Ten atiduodama lazerio energija, terminis poveikis nepažeidžia epidermio, išvengiama ilgo gijimo laikotarpio“, – lazerio galimybes įvardija gydytoja. – Beje, tamsusis metų periodas – pats tinkamiausias lazerio procedūroms.”



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimantas

Rimantas portretas
Sveiki. Reikalinga konsultacija su gydytojais. Ant kojų atsiranda dėmės ir po truputį daugėja.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių