Quantcast

Senasis turgus – permainų link

Senojo turgaus atgimimas prasidės nuo prekybos halės ir jos prieigų sutvarkymo. Taip nusprendė vakar posėdžiavusi Klaipėdos miesto tarybos kolegija. Pirminiams darbams atlikti turėtų užtekti paties turgaus sukauptų lėšų, o vėliau veikiausiai reikės ieškoti privačių investuotojų.

Senojo turgaus atgimimas prasidės nuo prekybos halės ir jos prieigų sutvarkymo. Taip nusprendė vakar posėdžiavusi Klaipėdos miesto tarybos kolegija. Pirminiams darbams atlikti turėtų užtekti paties turgaus sukauptų lėšų, o vėliau veikiausiai reikės ieškoti privačių investuotojų.

Nurodė tris scenarijus

Vakar tarybos nariams pristatyta investicijų pritraukimo į bendrovę "Senasis turgus", įmonės veiklos efektyvinimo ir rezultatų gerinimo bei teritorijos išvystymo galimybių studija. Ją savivaldybės užsakymu parengė bendrovė "Civitta".

Buvo remiamasi jau anksčiau urbanistų paruošta galimybių studija, kurioje Senojo turgaus zona išskaidyta į šešis pagrindinius kvartalus, kuriuose turėtų veikti prekybos halė, gyvenamosios ir komercinės paskirties patalpos, automobilių stovėjimo aikštelė bei viešbutis.

Atliekant ekonominį vertinimą buvo nustatyta, kad norint atnaujinti visus 6 turgavietės kvartalus prireiktų apie 15,2 mln. eurų.

"Potenciali grąža yra beveik 6 proc., o investuotojai šiuo metu rinkoje laukia apie 10 proc.", – pastebėjo "Civittos" atstovas Mykolas Navickas.

Į šį skaičių neįtraukiamos archeologinių bei antropologinių tyrimų bei žemės įsigijimo išlaidos. Įskaičiavus jas, investicijų grąža dar labiau susitrauktų.

Suplanuotų kvartalų atsiperkamumas vertintas pagal tris scenarijus. Pirmasis numato teritorijos vystymą, kai savivaldybė neprisideda savomis lėšomis, neatlieka tyrimų, tačiau parduoda teritorijos sklypus.

Šiuo atveju turgaus halės atsiperkamumas būtų didžiausias.

Antruoju scenarijumi numatoma, kad savivaldybė prisidėtų teritorijoje atliekant reikiamus tyrimus, o trečiuoju – ji dar pastatytų ir automobilių stovėjimo aikštelę.

Galimybė parduoti

M.Navicko teigimu, turgaus halė duotų didžiausią naudą tuo atveju, jeigu į ją būtų investuojama pirmiausia ir atsisakoma gyvenamųjų namų kvartalo vystymo bei viešbučio.

Šiuo metu uostamiesčiui ir patariama imtis atnaujinti halę bei svarstyti automobilių stovėjimo aikštelės klausimą.

Savivaldybei siūloma pritarti akcijų emisijai – parduoti dalį turgavietės akcijų, o gautomis lėšomis prisidėti įgyvendinant planus.

Rekomenduojama parduoti ne daugiau nei pusę akcijų ir savivaldybei išlikti pagrindinio akcijų paketo savininke.

Užvirė diskusija

Miesto tarybos kolegijos nariai pritarė siūlymui, kad turgaus atnaujinimas ir vystymas prasidėtų nuo prekybos halės, taip pat būtų sutvarkyti lauko prekybos paviljonai bei įrengtos papildomos automobilių stovėjimo vietos.

Tačiau tarybos kolegijos narys Rimantas Taraškevičius pastebėjo, kad reikėtų apsispręsti ir dėl darbų finansavimo šaltinių.

Būtent dėl šio siūlymo ir užvirė diskusija. Vicemerė Judita Simonavičiūtė nuogąstavo, kad suskubus parduoti turgų iškils grėsmė, jog vėliau čia įsikurs prekybos centras.

Politikas Simonas Gentvilas pabrėžė, kad miestas privalo priimti ryžtingus sprendimus, Senąjį turgų pradėti atnaujinti dar šiemet, tačiau nebijoti jo atiduoti į verslininkų rankas.

Kol kas pinigų užteks

Tarybos kolegijos narys Valdemaras Anužis pastebėjo, kad burlaivio "Meridianas" ir kiti pavyzdžiai įrodo, jog akcijų emisija, arba miesto ir privataus kapitalo bendradarbiavimas pasitvirtina. V.Anužis paragino atsižvelgti į šią patirtį.

Vis dėlto politikai tokio sprendimo nepriėmė. Sutarta, kad šiuo metu apie 250 tūkst. eurų investicijoms sukaupusi turgavietė pirminius darbus galės atlikti savo lėšomis.

Tarybos kolegija taip pat nusprendė iki šių metų spalio parengti Senojo turgaus tvarkymo veiksmų planą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kestutis

kestutis portretas
Esu amatininkas. Graudu patapo kai pamaciau Klaipedos neisnaudotas galimybes. Vieno ! kruizinio laivo turistai suvenyru, rankdarbiu nusipirke issprestu jusu gincus akivaizdziai. Tai ir uzimtumo kaime sprendimas (netiesiogiai - alkoholizmo), turistu paliekami pinigai, mokesciai i biudzeta ir t.t. O dabar - merdintis tautodailes skyrius su amzinai sergancia pirmininke ir nieko nesprendzianciais darbuotojais su nuline motyvacija. Labiau primena biudzetine istaigos klerka, kuris ateina atbuti 8 valandas. Negi zemaiciai (pajurys) nebeturi nagingu zmoniu ? Ar neliko ne vieno verslaus zmogaus ? Nemokate nei austi, megzti, drozineti,...? NETIKIU !!! S E K M E S !

Pizdako draugas

Pizdako draugas portretas
Tai alaus ar bus?taip ir neatsakete.

Pries

Pries  portretas
eile metu dar apsilankydavau turguje,o dabar kai parduotuvese pasidare beveik viskas pigiau nei turguje tai ir nebeinu ten visai,galetu vietoje jo atidaryti automobiliu stovejimo aikstele nemokama padaryti,nors senamiestis siek tiek atsigautu.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių