Quantcast

Sėkmingai vykdyti bendruomenės inicijuoti vietos plėtros projektai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos miesto integruotų investicijų teritorijos vietos veiklos grupės iniciatyva dešimtys uostamiesčio įstaigų surėmė pečius prasmingai misijai. Bendruomeniškos veiklos skleidžiasi įvairiausiose kasdienybės srityse, suteikdamos neįkainojamų verčių ne tik patiems įvairių projektų dalyviams, bet ir viso miesto gyvenimui.

Pritraukė tūkstančius

Nuo 2015-ųjų, kai Klaipėdos savivaldybės, nevyriausybinių bei verslo organizacijų pastangomis buvo įsteigta ši vietos veiklos grupė, nueitas jau ilgas kelias.

Bendradarbiaujant su miesto bendruomene 2016–2022 m. vietos plėtros strategijos kertiniais akmenimis tapo gyventojų skaičiaus tikslinėje teritorijoje augimo, verslumo bei savanorystės skatinimas. Strategijai skirta beveik 1,5 mln. eurų Europos Sąjungos fondų, valstybės biudžeto bei apie 0,5 mln. eurų miesto savivaldybės lėšų.

Nuo 2018 m., įgyvendinant 21 projektą, į veiklas įsitraukė beveik 1,9 tūkst. dalyvių, ir tai pranoko lūkesčius – preliminariai skaičiuota, kad veiklose dalyvaus apie 1,2 tūkst. žmonių. 2022 m. sėkmingai įgyvendinta 10 projektų. Klaipėdiečiai buvo kviečiami prisijungti prie įvairius poreikius atliepiančių tiek verslo, tiek ir socialinių paslaugų srities projektų. Norintieji pradėti nuosavą verslą dėmesio nestokojo asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ projektui „Verslo švyturys“, kuris siūlė mokymus, suteikusius būtinas verslo pradžiai žinias bei pagerino praktinius įgūdžius, o daliai dalyvių teko ir finansinė parama verslo pradžiai.

Nuo kūrybos iki verslo

Senojo turgaus pašonėje sėkmingai darbus tęsė verslo skatinimo erdvė – tai viešosios įstaigos „Kurianti partnerystė“ (projektas „Sukurk ir įgyvendink – Klaipėdos kūrybiško verslo uostas“) iniciatyva. Čia pradėjusieji verslą dirba su užsakymais, klientais, tiekėjais, tai yra realiomis rinkos sąlygomis, tačiau saugioje aplinkoje, talkinant profesionalams, gali pažinti verslo subtilybes.

Gyvenimas be atskirties

Praėjusiais metais veiklas tęsė ir didžiausias finansine apimtimi projektas „Atvira jaunimo erdvė ir mobili bendruomenė KORPUSAS 3“. 2022-aisiais dirbtuvėse, dienos stovyklose, žygiuose ir gausybėje kitų renginių dalyvavo 120 socialinę atskirtį patiriančių jaunuolių. Projekto metu įkurta jauki ir šiuolaikiška atvira jaunimo erdvė Minijos g. 2A, 3 korpuse, įrengtas uždaras riedutininkų parkas – atvira jaunimo erdvė Klaipėdos sena-miesčio prieigose – Gluosnių skg. 2A.

Projektą „Prevencinių veiklų organizavimas socialinę atskirtį patiriantiems, delinkventinio elgesio vaikams ir jaunuoliams“ įgyvendinanti viešoji įstaiga „Liberi“ dalyviams siūlė plačią veiklų paletę. 2022 m. suorganizuota dešimtys išvažiuojamųjų pažintinių išvykų, įvairios dirbtuvės, užsiėmimai bei edukacijos.

Įgyvendinant kitą projektą – „Prevencinių veiklų organizavimas socialinę atskirtį patiriantiems vaikams ir jaunuoliams“ – buvo parengta 10 savanorių, įsigyta būtina įranga, surengtos išvykos, kūrybiniai užsiėmimai, skirti lavinti vaikų ir jaunimo saviraišką, gerinti savo socialinius gebėjimus.

Paremti sunkią akimirką

Šv. Pranciškaus onkologijos centro vykdomo projekto „Novatoriškų psichosocialinių paslaugų plėtra krizę išgyvenantiems onkologiniams ligoniams ir artimiesiems“ dalyviai turėjo galimybę pasinaudoti įvairiuose užsiėmimuose teikiamomis paslaugomis. Projekto veiklose dalyvavo 300 asmenų.

Vykdant projekto „Savipagalbos grupių, sociokultūrinių, informavimo ir kitų paslaugų teikimas tikslinėje teritorijoje gyvenantiems neįgaliesiems ir jų šeimos nariams“ (vykdytoja – Klaipėdos miesto neįgaliųjų draugija) veiklas parengti savanoriai, įsigyta reikalinga įranga, o neįgaliesiems skirtomis paslaugomis pasinaudojo 158 asmenys.

Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centro projekto „Socialinę atskirtį patiriančių gyventojų visavertiškas integravimas į visuomenės gyvenimą“ metu buvo paruošta net 60 savanorių, o paslaugos suteiktos daugiau nei 190 asmenų.

2022 m. panašios veiklos nestigo ir Klaipėdos samariečių bendrijai (projektas „Savanoriškos pagalbos ir kitų socialinių paslaugų teikimas socialinės rizikos asmenims ir jų šeimos nariams, pabėgėliams ir jų šeimos nariams“): parengta grupė savanorių, projekto dalyviams organizuoti turiningi užsiėmimai, renginiai.

Papildė nauji projektai

Strategijos rezerviniam sąrašui, skirtam COVID-19 pasekmėms mažinti, skyrus beveik 500 tūkst. eurų paramos lėšų, plėtojami dar 5 papildomi projektai – į jų veiklas bus įtraukta apie 700 klaipėdiečių.

Projekto „Kūrybinių industrijų lofto Klaipėdoje (KILK) su inkubavimo paslaugomis įkūrimas ir palaikymas“ metu sukurta ir įveiklinta bendradarbystės erdvė kūrybinių industrijų verslams, „Kūrybinio verslo žingsniai“ organizuoja mokymus ir suteikia realią paramą pradedant verslą. Abu juos įgyvendina „Kūrybos gelmės“.

Socialinių mokslų kolegija (projektas „Verslo akseleratorius“) inicijavo plataus masto mokymus jauno verslo atstovams, o geriausi dalyvių rezultatai buvo įvertinti startiniais krepšeliais verslo pradžiai.

Viešosios įstaigos „Trečiasis amžius“ vykdomo projekto „Bendrystės tiltai“ tikslas – padedant savanoriams teikti pagalbą socialinę atskirtį patiriantiems senjorams.

„Apeirono teatras“ projektu „Prevencinė sociokultūrinė programa „Dialogas“ integracijos tarp socialinių mažumų, atskirties grupių ir visuomenės daugumos didinimui“ išsikeltų tikslų siekė pasitelkdamas profesionaliuoju menu paremtą veiklą.

Su išsamia ataskaitos versija galima susipažinti adresu www.klaipedoswg.



NAUJAUSI KOMENTARAI

priedanga

priedanga portretas
valdzios aferoms.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių