Quantcast

Sėkmingą savivaldybės veiklą užtikrina gyventojų įsitraukimas priimant sprendimus

  • Teksto dydis:

Šią savaitę su Klaipėdos rajono savivaldybės meru Vaclovu Dačkausku kalbamės apie tai, kokiais būdais savivaldybė konsultuojasi su gyventojais, kaip gyventojai skatinami įsitraukti į sprendimų priėmimo procesus.

– Kokiais būdais savivaldybė konsultuojasi su gyventojais dėl jiems svarbių sprendimų priėmimo?

– Tam, kad būtų stiprinama vietos demokratija, pilietinė visuomenė, būtinas vietos bendruomenių ir valdžios institucijų bendradarbiavimas. Tik bendradarbiaudami galime geriau įsigilinti į gyventojų poreikius ir lūkesčius, tinkamai ir laiku į juos reaguoti.

Norėčiau pasidžiaugti, kad Klaipėdos rajone itin aktyvūs seniūnaičiai. Savivaldybės tarybos nariai, vadovai, Administracijos specialistai sulaukia daugybės raštų, paklausimų, prašymų būtent iš seniūnaičių, kurie atstovauja vietos bendruomenėms. Seniūnaičiai – tarpininkai tarp valdžios institucijų ir vietos gyventojų, geriausiai matantys, ko labiausiai reikia vietos gyventojams, kokie jų lūkesčiai ir poreikiai. Pagirtinos ir aktyvios bendruomenės, jų pirmininkai, atstovai. Šiuo metu rajone veikia 68 bendruomenės, kurios bendradarbiauja su savivaldybe, seniūnais, seniūnaičiais, vykdo įvairias veiklas, gražina aplinką. Bendruomenės puikiai žino, ko joms reikia, ko jos nori, ir stengiasi tai įgyvendinti kartu su savivaldybe.

Žinoma, nereikėtų pamiršti, kad visi prašymai turi turėti realų teisinį pagrindą, o ir savivaldybės biudžetas nėra begalinis, tačiau galiu patikinti – visi prašymai yra nagrinėjami, svarstomi, pagal galimybes priimami atitinkami sprendimai.  Gyventojai jiems rūpimais klausimais visuomet gali kreiptis ir į Tarybos narius, kurie taip pat yra demokratiškai išrinkti savivaldybės bendruomenės atstovai. Taigi vienas iš būdų konsultuotis su gyventojais – konsultuotis su jų išrinktais atstovais. Todėl labai svarbu dalyvauti seniūnaičių rinkimuose, kuriuose galite išsirinkti aktyvų, vietos reikalams neabejingą žmogų. Taip pat aktyvūs ir pavieniai gyventojai, kurie į savivaldybę kreipiasi ne tik raštu, bet ir elektroniniais laiškais, rašo paklausimus į interneto svetainę, socialinius tinklus ar tiesiog atvyksta į pačią savivaldybę, kur konsultuojasi ne tik su specialistais, bet ir savivaldybės vadovais. Esame atviri – jei nėra iš anksto numatytų susitikimų, vadovų durys visuomet atviros net ir neoficialiomis priėmimo valandomis.

Taip pat kiekvienas metais, kai seniūnijose pristatome savivaldybės veiklos ataskaitą už praėjusius metus, užsirašome ir į susitikimus atėjusių žmonių klausimus, pasiūlymus, pastebėjimus, kuriuos vėliau svarsto Savivaldybės administracijos specialistai. 

Kitas būdas konsultuotis su gyventojais – vietos gyventojų apklausos. Birželio mėnesį vyko gyventojų apklausa dėl savivaldybės pavadinimo keitimo. Joje sudalyvavo 5,61 proc. balsavimo teisę turinčių asmenų. Nors dalyvavusių procentas ir nedidelis, tačiau tai buvo pirmas atvejis, kai gyventojai buvo pakviesti reikšti nuomonę tokiu būdu. Svarbu ir tai, kad į gyventojų išreikštą poziciją atsižvelgė politikai. Ateityje tokiu būdu su gyventojais ypač aktualiais klausimais galėtume konsultuotis ir dažniau, o patobulinus įstatymus ir esant techninėms priemonėms, bus galima organizuoti ir elektronines apklausas, kurios, manau, sulauktų didesnio rajono gyventojų aktyvumo.

– Kaip gyventojai skatinami įsitraukti į sprendimų priėmimo procesus?

– Vienas geriausių pavyzdžių – Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo programa. Kadangi pačios bendruomenės žino, kokių projektų joms labiausiai reikia, pagal šią programą lėšas projektams skirsto ne politikai, o išplėstinės seniūnaičių sueigos, t. y. pačios vietos bendruomenės.

Savivaldybėje organizuojama vienuolika seniūnijų išplėstinių seniūnaičių sueigų, kurios priima sprendimą dėl  prioritetinių vykdytinų ir finansuotinų veiklų, vertina paraiškas, priima sprendimą, kurios seniūnijos teritorijoje esančios registruotos ir veikiančios bendruomeninės organizacijos, nevyriausybinės organizacijos vykdys projektus, vertina projektų įgyvendinimą, vykdo projektų įgyvendinimo stebėseną. Taip bendruomenės įsitraukia į sprendimų priėmimą, o savivaldybė skiria lėšas bendruomenių priimtų sprendimų įgyvendinimui.

Savivaldybės gyventojai nuolat informuojami apie priimamus sprendimus, vykdomą veiklą savivaldybės internetiniame puslapyje, spaudoje, internetiniuose portaluose. Kviečiu žmones domėtis savivaldybės naujienomis, dalyvauti viešuose susirinkimuose, reikšti savo nuomonę svarstomais klausimais, taip pat siūlyti būdus, kaip didinti rajono gyventojų aktyvumą, įsitraukimą į vietos politiką, nes gyventojų dalyvavimas priimant sprendimus vienas iš veiksnių, užtikrinančių sėkmingą savivaldybės veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
"Esame atviri – jei nėra iš anksto numatytų susitikimų, vadovų durys visuomet atviros net ir neoficialiomis priėmimo valandomis." - ir kaip liežuvis apsiverčia taip įžūliai meluoti ?????????

A'neeee?...

A'neeee?... portretas
Jau toks geras čiulbuonėlis, jau toks geras..Kažin, jei taip rimčiau kas pasidomėtų ar nėra papainiojami savi ir vieši interesai, kas gautūsi?:DDD))

Anonimas

Anonimas portretas
kodėl šimašius nesimokina iš klaipėdos rajono
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių