Quantcast

Seka garnių kelionę namo: atskleistos įdomios paukščių gyvenimo detalės

Pernai rudenį specialiais siųstuvais sužymėti garniai jau traukia į perėjimo vietas Lietuvoje. Gauta informacija ornitologams atskleidė įdomių šių paukščių gyvenimo detalių.

Klaipėdos universiteto Jūrinių tyrimų instituto mokslininkai kartu su Ventės rago ornitologijos stoties specialistais garnius suženklino pernai Ignalinos rajone esančiuose žuvininkystės tvenkiniuose.

Specialūs įrenginiai buvo uždėti baltiesiems garniams.

Ornitologai paukščiams pritvirtino GPS / GSM siųstuvus, kurie padeda išsiaiškinti paukščių judėjimą ir mitybai pasirenkamas teritorijas.

Paspaudus šaltukui, garniai traukė žiemoti į pietvakarius – Serbiją, Lenkijos ir Čekijos pasienį, Vokietiją.

Šiuo metu kaip tik prasidėjo jų migracija. Paukščiai juda Lietuvos link, o pirmasis garnys jau yra Latvijoje. Kiti du paukščiai kol kas laikosi žiemojimo vietose.

"Įdomu tai, kad migracijos metu garniai įveikdavo didelius atstumus vienu ypu. Per naktį jie nuskrisdavo po 500–700 km. O štai žiemojimo zonose paukščiai nesiblaškė ir laiką leido beveik toje pačioje vietoje, vos kelių kvadratinių kilometrų plote", – pasakojo Ventės rago ornitologijos stoties ornitologas Vytautas Eigirdas.

Projektas "Didžiųjų baltųjų garnių (Ardea alba L.) ir pilkųjų garnių (Ardea cinerea L.) populiacijos gausos dinamika ir mitybos ypatumai žuvininkystės ūkių tvenkiniuose Lietuvoje 2019–2020 m. laikotarpiu" finansuojamas iš Žemės ūkio, maisto ūkio ir žuvininkystės 2015–2020 m. mokslinių tyrimų ir taikomosios veiklos programos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaimo Zuzana

Kaimo Zuzana portretas
gaila Garnio

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Akivaizdus vėjo pasipriešinimas. Reikėtų ornitologams prikabinti prie nugarų siųstuvus lai per vasarą pasimaudo, paplaukioja pasidegina, tik tada gal suprastų?

Rasa

Rasa portretas
Idomu ! Faktai apie nuskrista atstuma stebina. Bet ar nekenkia tiems pauksciams zmoniu sugalvoti GPS/GSM, ar neisderinsim tokiu budu ju orientacijos ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių