Quantcast

Šeimos gydytojus į rajonus vilios pinigais: svarsto siūlyti 25 tūkst. eurų ar apmokėti paskolas

  • Teksto dydis:

Medikų trūksta taip, kad kai kuriuose rajonuose gyventojus gydo prie aštuoniasdešimtmečio artėjantys gydytojai. Kretingos rajonas medikus svarsto vilioti pinigais – išmokomis ar kompensacijomis būsto paskoloms, praneša LNK.

Didžiulis gydytojų trūkumas

Irena Narmontaitė kone pusę amžiaus gydo kretingiškius. Šeimos gydytoja neslepia: darbas sunkus, ypač per pandemiją, ir supranta, kodėl jaunimas į jį nesiveržia.

„Aš niekada į šeimos gydytojus neičiau. Yra labai sunku. Visi nori tik į specialistus. Sunku prisikviesti šeimos gydytojus, dar už tokį atlyginimą. Tu atsakai už visą pacientą – nėra atskirai jo kūno dalių, yra tik bendras žmogus. Ir už jį atsakai“, – šnekėjo I. Narmontaitė.

Kretingos Pirminės sveikatos priežiūros centro vadovas sakė, kad dėl tokių gydytojų įstaiga ir gyva.

„Iš trylikos gydytojų šeši yra pensinio amžiaus – pakankamai solidaus pensinio amžiaus, ne 63 ir ne 64 metai. Tačiau yra prašoma, su gydytojais vedamos kasmetinės derybos, kad jie dar vis padirbėtų ir patalkintų mūsų kolektyvui, nes įstaiga ne maža, tikrai darbuotojų trūksta“, – komentavo vyriausiasis gydytojas Arnas Juškys.

Vyriausiam Kretingos Pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytojui – 77-eri. Šeimos gydytoja I. Narmontaitė irgi galėtų džiaugtis užtarnautu poilsiu, tik nepavyksta.

„Ypač į rajoną, kur visuomenė yra senesnė nei miestuose, niekas nenori eiti dirbti. Aš turiu rezidentę. Ji pažiūrėjo į mano apylinkę ir pasakė: ne, daktare, aš su tokia apylinke negalėčiau dirbti, nes tai yra vien seni žmonės“, – kalbėjo gydytoja I. Narmontaitė.

Gydytojus vilios pinigais

Aš turiu rezidentę. Ji pažiūrėjo į mano apylinkę ir pasakė: ne, daktare, aš su tokia apylinke negalėčiau dirbti, nes tai yra vien seni žmonės.

Kretingos rajone yra šešios pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, joms trūksta devynių gydytojų.

Kretingos valdžia svarsto motyvuoti šeimos gydytojus ir taip atvilioti į rajoną. Ne vyresniems nei 55-erių metų norima pasiūlyti vieną iš keturių paskatų. Tarkime, naujakurys ketverius metus kasmet gautų 8 tūkst. eurų išmoką, bet rajone įsipareigotų dirbti ne mažiau nei šešerius metus. Kiti siūlymai – skirti 20 tūkst. eurų naujakuriams ar 25 tūkst. eurų išmoką, jei gydytojas deklaruoja gyvenantis Kretingoje ar rajone. Už tai medikas turėtų atidirbti ne trumpiau nei ketverius metus.

„Ir dar yra ketvirtas variantas, kuris yra siūlomas – jei jau jis gyvena Kretingoje ir turi pasiėmęs paskolą, tai bus numatyta 300 eurų kas mėnesį. Ir taip iki dešimties metų“, – teigė Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.

Taip į Kretingos rajoną viliamasi kasmet pritraukti bent tris keturis šeimos gydytojus.

„Pas mus yra ir rezidentų skatinimo programa, kuria yra pasinaudoję penki rezidentai. Jie gali jau dabar susimokėti už mokslus, sumoka savivaldybė. Ir po to jie privalo atidirbti penkerius metus“, – sakė A. Kalnius.

Siūlymams vilioti šeimos gydytojus pinigais dar turi pritarti Kretingos rajono politikai.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...(

...( portretas
Ahu.elino tie šeimos tipo gydytojai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių