Quantcast

Savaitgalį uostamiestyje – spalvingų renginių gausa

Savaitės pabaigoje uostamiestyje netrūks šurmulio. Sausio 13–15 d.  klaipėdiečius suvienys istorinius įvykius atminsiantys renginiai bei akcijos, nugriaudės ir didysis kultūros sostinės atidarymo renginys „Klaipėda, perduok, kad neužšaltų“

Susiburs žygeiviai

„Iš vakarų pakrantės užduosime kultūros gyvenimo toną visiems metams“, – teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Veiklų gausaus savaitgalio pradžią paskelbs Sausio 13-osios atminimo renginiai. Organizatorių teigimu, jų bus daug ir įvairių. Be gausybės iniciatyvų, penktadienį numatomas ir 17-asis naktinis žygis „Klaipėdos sukilimo dalyvių keliais“, 22 val. startuosiantis Priekulėje.

Čia taip pat žadama Priekulę paskelbti Mažąja Lietuvos kultūros sostine ir pasirašyti bendradarbiavimo sutartį.

Šiųmečio žygio dalyviai pėsčiomis nueis apie 25 km. Tokį atstumą įveikti žygeiviams prireiks maždaug 5 valandų.

Šiemet tikimasi sulaukti apie 1 tūkst. dalyvių. Panašus būrys žygeivių susirenka kasmet.

Vienas iniciatyvos organizatorių ir miesto tarybos narys Algirdas Grublys pastebėjo, kad šiemet iki žygio starto, sujungsiančio dvi kultūros sostines, suplanuota nemažai įvairių veiklų – tądien į Priekulę anksčiau atvykusieji galės dalyvauti ekskursijose, o, miestelį paskelbus Mažąja Lietuvos kultūros sostine, vyks ir koncertas.

Atidarymas – kaip kelionė

Šeštadienis uostamiestyje taip pat bus itin svarbi diena – oficialiai bus duotas startas Lietuvos kultūros sostinės renginiams.

Atidarymą organizuojančio šokio teatro „Padi Dapi Fish“ meno vadovė Agnija Šeiko akcentavo, kad svarbiausi renginio „Klaipėda, perduok, kad neužšaltų“ akcentai – pasirinkta forma ir bendruomeniškumas.

„Mes nusprendėme atsisakyti tradicinio atidarymo ar koncerto, atidarymą renkamės kaip kelionę“, – paaiškino A.Šeiko.

Šeštadienį kultūros sostinės atidarymo renginį norintys stebėti gyventojai bei miesto svečiai 17 val. kviečiami rinktis buvusios Šv. Jono bažnyčios aikštelėje ir tuomet, jau prasidėjus renginiui, drauge keliauti šalia Klaipėdos piliavetės esančios aikštės link.

Eidami dalyviai perneš 500 menininko Lino Kutavičiaus sukurtų šviesos objektų, kurie primena nedidelius namelius ar Taravos Anikės fontaną apgaubusį sniego burbulą.

Dalimi šių objektų tapo ir Klaipėdos vaikų bei suaugusiųjų piešiniai tema „Jūros vartai“.

Pasakos smilgininkai

Einančiuosius pasitiks uostamiesčio rašytojų balsais prabilusios Turgaus gatvės sienos, muzikos kūrėjo Kristijono Lučinsko kompozicijos, šokėjų pasirodymai bei mistiškųjų smilgininkų pasakojimai.

Pasak vienos organizatorių Sondros Simanaitienės, smilgos motyvas pasirinktas neatsitiktinai.

„Smilgos labai gerai atspindi mūsų regioninį identitetą. Jos simbolizuoja ir trapumą, ir ilgaamžiškumą“, – kalbėjo S.Simanaitienė.

Pabrėžiama, kad kultūros sostinės atidarymo renginyje dalyvaus daug profesionalių menininkų ir mėgėjų, studentų, vaikų, senjorų, neįgaliųjų. Vieną smilgininkų įkūnys net ir kariškis.

Tekstai, kuriuos renginio metu bus galima išgirsti, – uostamiesčio rašytojų sukurti ir įgarsinti specialiai šiam renginiui.

Pasiekus aikštę ir į ją pernešus visus šviesos objektus, šie bus dedami ant didelio bangolaužio.

Atidarymo renginio finišo vietoje numatomas ir fejerverkas. Organizatorių teigimu, šventė nebus ilga, todėl laukiami ir mažieji.

Pasiruošimas atidarymui subūrė bemaž 1 tūkst. miesto moksleivių ir apie 150 savanorių. Tikimasi, kad renginį stebės ne tik gausus būrys miestiečių, bet ir nemažai aukšto rango svečių.

Inscenizuos šturmą

Prasmingų iniciatyvų maratonas tęsis ir sekmadienį. Tądien numatomi Sausio 15-osios atminimo renginiai 10 val. prasidės bėgimu „Laisvės kelias“. Jo trasa – nuo Girulių televizijos bokšto iki uostamiesčio savivaldybės.

Finišavus bėgimui, suplanuota padėti gėlių ant Erdmono Simonaičio kapo Lėbartų kapinėse ir ant Jurgio Lėbarto kapo Joniškės kapinėse.

Vidurdienį Skulptūrų parke vyks žuvusiųjų pagerbimo cermonija prie paminklo 1923 m. sukilimo dalyviams.

15 val. Teatro aikštėje, prie buvusios prancūzų prefektūros, numatoma prefektūros šturmo rekonstrukcija.

Kelios dešimtys asmenų inscenizuos bandymą atkovoti Klaipėdos kraštą. Renginyje bus galima pamatyti tam laikmečiui būdingos aprangos, transporto priemonių.

17 val. prie paminklo „Arka“ prasidės žvakelių uždegimo akcija „Vienybės laiptai“, skirta sukilimo dalyvių garbei. Žvakelėmis pasirūpins organizatoriai.

18 val. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre nugriaudės Mažosios Lietuvos simfoninio orkestro ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choro koncertas, skirtas Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 94-osioms metinėms.

Nemokamo renginio metu skambės lietuvių klasikų muzika. Bus galima pasiklausyti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Juozo Naujalio, Eduardo Balsio kūrinių.

Apie 19.30 val. gyventojus nudžiugins šventinis fejerverkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valė

valė portretas
Kultūros gal būtų nemažai, bet kultūros darbuotojai tingi reklamuoti renginius. Sumeta skelbimus į laikrašti ir viskas. Prieš keletą metų turėjo būti gražus renginys teatro aikštėje sausio 15d įvykiams paminėti. Buvo daug aparatūro, daug pasiruošimo, daug pinigų išleista/nuplauta, ir ...4 žmonės, tame tarpe ir aš. O kur mokyklos, kur jaunimo klubai, istorijos mokytojai su būreliais, Akmuo savivaldybės kultūrininkams. Algą ima visus metus.

gal

gal portretas
ii nueisiu į Turgaus g.pasižiūrėti į sienos pasakas.Bet kitur nerizikuosiu.Gal būt geras praliotas su naujadarais vaidinimais katri būn paprasti nesuprontami durniavima ar pensininku kaukianti saviveikla katra veizieti yr tikra kančia.A moni ton rek?

Tas ir yra

Tas ir yra portretas
Klaipėdoje renginių yra, bet KULTŪROS nėra.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių