Quantcast

Sausio 15-ąją – puokštė renginių (programa)

Jau ketvirtadienį uostamiesčio gyventojai minės Klaipėdos krašto dieną. Kaip įprasta nuo pat ryto bus pagerbtas istorinių įvykių dalyvių atminimas. Šiemet, kaip ir pernai, klaipėdiečiai raginami šią dieną paminėti džiugiai, todėl bus rengiami koncertai, žvakutėmis nušvis Lietuvos ir Mažosios Lietuvos vėliavos, vakarop dangų nušvies fejerverkas. Renginius vainikuos tradicinis naktinis žygis.


 

Jau ketvirtadienį uostamiesčio gyventojai minės Klaipėdos krašto dieną. Kaip įprasta nuo pat ryto bus pagerbtas istorinių įvykių dalyvių atminimas. Šiemet, kaip ir pernai, klaipėdiečiai raginami šią dieną paminėti džiugiai, todėl bus rengiami koncertai, žvakutėmis nušvis Lietuvos ir Mažosios Lietuvos vėliavos, vakarop dangų nušvies fejerverkas. Renginius vainikuos tradicinis naktinis žygis.

Lankys kapus

Vos praūžus Laisvės gynėjų dienos minėjimo renginiams, uostamiestis prisimins kitą šiam kraštui bei visai Lietuvai svarbią datą – Sausio 15-ąją.

„Bus ir tradiciniai renginiai, kurie organizuojami jau eilę metų, bet bus ir naujų iniciatyvų, kurios buvo išmėgintos ir sėkmingai pademonstruotos praėjusiais metais“, – pastebėjo Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Šios datos minėjimas tradiciškai prasidės istorinių įvykių metu žuvusiųjų, jų organizatorių ir dalyvių atminimo pagerbimu.

10.30 val. gėlės bus padedamos ant Erdmono Simonaičio kapo Lėbartų kapinėse, o 11 val. – ant Jurgio Lėbarto kapo Joniškės kapinėse.

Pagerbs žuvusius

Pagrindinis atminimo renginys planuojamas 12 val. Žuvusiųjų pagerbimo ceremonija tradiciškai vyks Skulptūrų parke prie paminklo 1932 m. sukilimo dalyviams.

„Šiame renginyje kviečiama dalyvauti ir moksleivija, nes paprastai šiame renginyje sužinoma ir kas nors nauja, ne tik pagerbiami žuvusieji“, – pastebėjo Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis.

Pagerbimo renginyje dalyvaus krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kariai, miesto vadovai.

12.30 val. baigiantis pagerbimo ceremonijai jos dalyviai išgirs Klaipėdos kariliono koncertą.

Sausio 15-ajai rengiasi ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejus. Jis penktadienį klaipėdiečius kviečia į dokumentinio filmo „Mažoji Lietuva“ peržiūras.

Filme apžvelgiamas šis regionas, jo raida, daug dėmesio skiriama šias tradicijas šiuo metu puoselėjantiems žmonėms. Filmą bus galima pamatyti 11 ir 16 val. Jo trukmė – apie 1 val.

13 val. taip pat įvyks 5-8 klasių moksleivių konkurso „Lietuvininkų kraštas: istorija, kultūrinė savastis ir paveldas“ finalas.

Sušvis vėliavos

Vakarop Sausio 15-osios renginiai tęsis toliau. Juos organizuojančios viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys pastebėjo, kad Klaipėdos krašto dieną klaipėdiečiai kviečiami paminėti džiugiai.

„Sausio 15-ąją kviečiame švęsti taip, kaip ir dera. Ji yra ypatingai svarbi ne tik Lietuvai, bet ir Klaipėdai, Klaipėdos kraštui. Tai yra mūsų krašto šventė, mes ją galime savintis. Tai yra tokia diena, kai galime eiti iškėlę galvas ir sakyti, kad mes esame Lietuva“, – pastebėjo R.Žiubrys.

17.30 val. prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ klaipėdiečiai kviečiami dalyvauti žvakučių uždegimo akcijoje „Vienybės laiptai“, skirtoje sukilimo dalyvių garbei. Iš žvakučių sukurtos Lietuvos ir Mažosios Lietuvos vėliavos greta paminklo švies iki 21 val.

Dangų nušvies fejerverkas

Tuo pačiu metu Danės skvere bus rodomas istorinis filmas apie 1923 m. sausio įvykius, taip pat bus ir garsinė instaliacija iš skirtingų 1923-iųjų įvykių minėjimų Amerikoje.

„Tai sukuria ypatingą nuotaiką ir tai yra puiki proga išgirsti tų įvykių žmones ir tai, kaip jie patys vertino tuos įvykius“, – pastebėjo R.Žiubrys.

Šiemet nebus atsisakyta ir praėjusių metų naujovės – šventinio fejerverko. Jis uostamiesčio centrinės dalies dangų nušvies 20 val. Jį klaipėdiečiai kviečiami stebėti nuo paminklo „Arka“ arba Biržos tilto.

„Tai yra ta proga, kai mes saliutuodami galime sakyti, kad tai yra pergalė“, – pastebėjo įstaigos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Angliukai Rusena

Angliukai Rusena portretas
Nepriklausomybės šimtmečio minėjimas artėja, Politikai "Lietuvos Geležinkelių" prichvatizacija užsiėmę. Valstybinius miškus dar švedams padovanosim, Ir ant dujovežio Singapūro vėliavą iškėlę,"šiltai" miegosim

Denesii

Denesii portretas
Vel zygiai ir renginiai mokami Taip valdzia atranda kulturai pinigu

visiskai lopei Rumsienei

visiskai lopei Rumsienei portretas
DANGES skveras.DANGES skveras,na cia labai idomu 1932 m kas per ivykiai,sukilimas!!??.)).na 1933 m buvo ,,Gelezinio Vilko organizacija, 1934 m Voldemarininkai sukilo,bet musu krastas cia visiskai ne prie ko!!!.O dabar prie KARTUVIU kaip simboliska zvakes,zvakes..jura zvakiu.kazka kazkas svencia..kaip okupuotam KRYME..taciau realumas baisus-Memelio krasto tragedija,o purvasklaida dirba issijuosus klastodama istorinius faktus...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių