Quantcast

Šalia Klaipėdos tyliai kyla krematoriumas

Verslininkai skelbia, jog vos keliolika kilometrų nuo uostamiečio lygiai po metų pradės veikti krematoriumas. Prieš kelerius metus buvo planų pačioje Klaipėdoje, Joniškės gatvėje esančiuose laidojimo namuose įrengti kremavimo liniją, tačiau tam kelią užkirto netoliese gyvenantys klaipėdiečiai. Panašu, kad krematoriumas netrukus ims veikti kitoje vietoje.

Laidojimo paslaugas teikianti bendrovė „Aterna“ dar 2006 metais prie Joniškės kapinių įsigijo laidojimo paslaugoms skirtą pastatą ir sklypą aplink jį.

Jo paskirtis taip pat yra laidojimo paslaugos. Tada Aplinkos apsaugos agentūros Klaipėdos skyrius pateikė išvadą, jog norint rekonstruoti laidojimo namus Joniškės gatvėje ir juose įrengti kremavimo liniją, poveikio aplinkai įvertinti nereikia.

Tačiau prieš krematoriumo atsiradimą Klaipėdoje labai priešinosi netoli gyvenantys žmonės. Jie skundėsi, jog esą dėl naujo objekto nuvertės jų nekilnojamasis turtas, be to, nemalonu gyventi šalia krematoriumo.

Prieš kelerius metus pasirodė žinia, jog krematoriumą ketinama statyti ir Klaipėdos rajone, netoli Lėbartų kapinių – miško teritorijoje Toleikių kaime, Dovilų seniūnijoje.

Dabar paskelbta, jog krematoriumo kompleksas prie Klaipėdos atsidarys kitąmet.

Projekto vystytojas Stasys Gvažiauskas paskelbė, kad sutarties su statybų rangovu pabaiga numatyta 2021 metų spalio mėnesį, realiausia, kad nuolatinė veikla bus pradėta kitų metų lapkritį.

Šiuo metu būsimo komplekso vietoje vyksta intensyvūs statybos darbai, o Italijoje gaminama krematoriumo įranga.

„Rinkomės pažangią ir aplinkai draugišką technologiją, su didelio našumo krosnimis ir itin efektyvia filtravimo įranga. Ją mums pagamins ir sumontuos bendros JAV ir Italijos kompanijos atstovai. Jie analogišką produkciją tiekia ES šalims, tad esame tikri, kad dėl sertifikavimo ir atitikimo mūsų šalies aplinkosauginėms normoms kliūčių tikrai nebus“, – pasakojo S.Gvažiauskas.

Esą būtent dėl modernios įrangos kremavimo paslauga naujajame komplekse užtruks tik apie 1 valandą, kai dabar Lietuvoje veikiančiame krematoriume klientai turi laukti mažiausiai 3 valandas.

Taip pat tikimąsi, kad projektinis krematoriumo našumas – 20 kremavimo seansų per parą – padės išvengti kelių dienų laukimo, koks, kaip teigiama, dabar įprastas mūsų šalyje.

Ritualinių paslaugų kompleksas statomas maždaug 15 km nuo Klaipėdos, šalia Lėbartų kapinių. Pagal Vilniaus architektų kompanijos parengtą projektą, netaisyklingo apskritimo formos pastatą sups dekoratyvinės pievelės, apželdinti pylimai, medžių giraitės, o ateityje bus įrengtas ir kolumbariumas.

Klaipėdiečiai veikiausiai gali nusiraminti, du krematoriumai apskrityje nėra reikalingi, todėl tikėtina, kad veiks tas, kuris veiklą pradės pirmasis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o MATIJOŠAITIS iš Kauno vis dar

o MATIJOŠAITIS  iš Kauno vis dar portretas
s a p n u o j a krematoriumo būtinybę-- kauniečiams keista , kaip taip ilgai u ž s t r i g o MŪSŲ meras sapne.

pensininkė

pensininkė portretas
nėra jokio šiukšlyno prie kolumbariumo bent Libartų kapinėse kai palaidoja aišku tada sudeda atneštas gėles o taip viskas normaliai padeda puokštelę ir -žvakelę pati turiu kolumbariume palaidojusi artimąjį ir labai esu patenkinta nereikia nei sodinti nei ravėti o žinoma kad kremavimas kainuoja juk tai paslauga bet aš už kremavimą nes nepus mano kūnas o iš dulkės atsiradai š dulkę pavirtai

vist

vist portretas
VISTIEK KAINOS BUS DIDESNĖS NEI KĖDAINIUOSE IR TT
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių