Quantcast

S. Karbauskas: gyventojai turi teisę išsakyti savo poziciją

Jau kurį laiką netyla diskusijos dėl, atrodo, paprasto klausimo – gatvių pavadinimų. O ir iš gyventojų tenka sulaukti nemažai klausimų, kaipgi dabar bus su P. Cvirkos gatve, o su J. Janonio? Atsakymas paprastas – bus taip, kaip nuspręs gatvių gyventojai. Ir iš tiesų gal per retai konsultuojamės su visuomene, atsiklausiame gyventojų nuomonės. Jie turi teisę išsakyti savo poziciją – juk tai tikroji savivalda, o politikai, įsiklausę į tą nuomonę, turi priimti atitinkamus sprendimus.

Gatvių pavadinimo suteikimo klausimai tarybos posėdžiuose yra įprasti ir dažniausiai nesukeliantys papildomų diskusijų. Naujoms gatvėms suteikiami pavadinimai, kuriuos siūlo patys gyventojai, bendruomenės, speciali komisija. Šios komisijos siūlymai nugula ir tarybos sprendimų projektuose. Tuomet taryba apsisprendžia, ar pritaria tam tikro pavadinimo suteikimui vienai ar kitai gatvei. O gatvių pavadinimų būna įvairių – nuo gėlių ir medžių iki įžymių žmonių, kilusių iš tam tikros vietovės, pavardžių ar svarbių mūsų valstybei įvykių.

Procedūra paprasta, tačiau prieš kurį laiką Gatvių, pastatų, statinių ir kitų objektų pavadinimų suteikimo komisija svarstė vienos politinės partijos pasiūlymą keisti  jau esančių P.Cvirkos ir J.Janonio gatvių pavadinimus. Atkreipiu dėmesį – ne suteikti pavadinimus naujoms gatvėms, bet keisti jau esamų. Todėl, manau, kad prieš teikdami sprendimo projektą tarybai, privalome atsiklausti gyventojų.

Sigitas Karbauskas. 

Žinoma, jei pasiūlymą dėl gatvių pavadinimo keitimo būtų pateikę patys gyventojai, – puiku, jokių problemų! Aš tik už tai, kad gyventojai patys imtųsi iniciatyvos, įsitrauktų į sprendimų priėmimą, teiktų siūlymus. Tačiau pasiūlymą pateikė ne kurios nors gatvės gyventojų dauguma, o politinė partija. Tad, atrodo, natūralu, kad derėtų atsiklausti pačios gatvės gyventojų, ką jie mano. Ar nori, kad jų gatvės pavadinimas būtų keičiamas? O jei nori, gal net turi pasiūlymų, kaip ji galėtų vadintis?

P. Cvirkos gatvėje gyvenamąją vietą yra deklaravę daugiau nei 1 000 gyventojų. Daugiau nei 800 iš jų yra 18 m. ir vyresni, todėl turi teisę balsuoti vietos gyventojų apklausoje. J. Janonio gatvėje gyvena daugiau nei 900 asmenų, o virš 700 – turi teisę balsuoti apklausoje. O ji tikrai bus. Nematau kito kelio. Juk tam ir yra demokratija, tam ir yra savivalda, kad išgirstume visuomenės poziciją, įsiklausytume į ją. Nebe tie laikai, kai iš viršaus „nuleidinėjami“ sprendimai, neklausiant gyventojų nuomonės.

Jau vyksta pasiruošimas gyventojų apklausai, kurią vykdysime vadovaudamiesi Vietos savivaldos įstatymu. Ją skelbsime artimiausiu metu. Noriu pakviesti visus P. Cvirkos ir J. Janonio gatvių gyventojus aktyviai dalyvauti, išsakyti savo poziciją – apsispręsti. O mes jūsų sprendimą mielai įvykdysime. Viskas jūsų pačių rankose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Kas ten per mažaraščių partija kimba prie Janonio? Kas jis jiems - okupantų pakalikas, stribas ir komjaunuolis (kaip kad kai kurie iš jų)? Raides jie bent pažįsta? Turbūt taip, tai galėtų nors biografiją šio jauno poeto, nusižudžiusio dar iki bolševikų revoliucijos, perskaityti. O gal iš atminties išplauktų ir vaikystėje mamos skaityti eilėraštukai, pavyzdžiui, "Kur pažvelgsi, visur balta. Gal ir saulei kartais šalta?".. Gėda net pagalvoti apie jo gatvės pavadinimo keitimą! Nekompromituokim savęs tokiomis apklausomis!

O prie ko cia tas muzikas

O prie ko cia tas muzikas portretas
Karabasas???tegul dziaugiasi,,

to pasmirdę

to pasmirdę portretas
tam pasmirdusiam-būtent,gyventojai žinome, ką darome,balvonus į Grūto parką,gatvių pavadinimus-keisime.Taškas.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių