Quantcast

Rusakalbių organizacijos vadovė – apie žudynes Bučoje: tai yra „feikas“

Buvusi uostamiesčio politikė, dabartinė visuomeninės organizacijos "Rusakalbė Klaipėda" pirmininkė Jelizaveta Daugininkienė viešoje interneto erdvėje auklėjo Rusijos konsulato uždarymu pasidžiaugusį komentatorių, o rusų kariuomenės karo nusikaltimus Bučoje vadino netikromis naujienomis.

Papiktino ne nusikaltimai

Balandžio 4 d. feisbuko paskyroje "Atvira Klaipėda" buvo paskelbta informacija apie Lietuvos Vyriausybės sprendimą sumažinti diplomatinio atstovavimo lygį su Rusija.

Todėl tos šalies ambasadoriui Aleksejui Isakovui įsakyta palikti mūsų šalį, taip pat nuspręsta uždaryti ir Rusijos konsulatą Klaipėdoje.

Žinutėje pacituotas Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis: "Rusijos okupacinių pajėgų žiaurumas pažeidė bet kokias civilizuoto pasaulio normas. Deja, tai, ką pasaulis pamatė Bučoje, gali būti tik pradžia. Kadangi kiti miestai yra laisvinami, galime pamatyti ir kitų baisių karo nusikaltimų pavyzdžių."

Ši informacija iškart imta komentuoti rusiškai.

Labiausiai buvo piktinamasi Lietuvos Vyriausybės sprendimu, bet ne žudynėmis, kurias okupuotame mieste surengė okupacinė kariuomenė.

Išviję rusų okupantus iš Bučos, tai pamatė ne tik Ukrainos kariai ir užsienio žurnalistai, bet ir žmogaus teisių stebėtojai.

"Ir tranzitą nutraukite, ko jau čia smulkintis". "Kitas žingsnis – sienų uždarymas". "Oi, prisišokinės", – rašinėjo akivaizdžiai Rusijos agresiją palaikantys komentatoriai.

Panaikino: komentaras, kuriame buvusi Klaipėdos politikė J.Daugininkienė žudynes Bučoje pavadino netikromis naujienomis, po pokalbio su žurnaliste iš viešosios erdvės mįslingai pradingo. "Atviros Klaipėdos" "Facebook" paskyros nuotr.

"Žodžiai iš dainos"

Pilietinių pozicijų niekada neslėpęs žinomas gamtininkas Erlandas Paplauskis po šiais komentarais tuoj pat irgi rusiškai užrašė: "Pagaliau rusų žvalgybos karinis laivas nuėjo ten, kur pasiųstas."

Kaip ir reikėjo tikėtis, atsakymai šiam "išsišokėliui" pasipylė iš karto.

Viena pirmųjų pasireiškė uostamiesčio visuomeninės organizacijos "Rusakalbė Klaipėda" pirmininkė J.Daugininkienė, parašiusi didžiosiomis raidėmis: "Niekada nepykdykite rusų karinio laivo!"

E.Paplauskis pasiteiravo, ar tai reikėtų suprasti, kaip grasinimą, ir E.Daugininkienės dar paklausė: "Ar jums Putinas ne "chuilo"? Rusai neįvykdė masinių žudynių Bučoje?"

Į tai buvusi politikė tėškė dar riebiau: "Atsargiau su "išsireiškimais", nes paskęsite savo pačių mėšle, tokie dalykai paprastai sugrįžta."

Po tokio atsakymo E.Paplauskis komentaruose kelis kartus iš eilės vėl pakartojo sakraline tapusią karo folkloro frazę apie rusų karinį laivą.

"Nieko neužgauliojau, sąmoningai rašiau rusiškai. Tiesiog parašiau, kad šnipų lizdas pagaliau išsiųstas ten, kur jam ir vieta. Mano nuomone, ten niekada nebuvo jokia diplomatinė tarnyba, o tik – elementarus šnipų lizdas, kuris niekuo daugiau, nei šnipinėjimu, neužsiiminėjo. Esu buvęs susitikimuose su atvykusiais rusų šviesuoliais, intelektualais, kurie kalbėjo apie Rusijoje kylantį nacionalfašizmą, ten dalyvavo ir konsulato darbuotojai, kurie puolė tuos kalbėtojus, sklaidėsi įprastomis propagandinėmis klišėmis. Įspūdis tada buvo labai liūdnas, nes visa tai rodė, kad oficiali Rusijos nuostata, kurią taip gina šitie tariami diplomatai, yra itin agresyvi", – dienraščiui kalbėjo E.Paplauskis.

Pašnekovas pridūrė, nuoširdžiai pasidžiaugęs žinia apie Rusijos konsulato uždarymą ir esą jam nebuvo netikėtas interneto trolių puolimas.

"Į tuos komentarus atsakinėjau ta ukrainiečių pasieniečio fraze, kurią jau ir feisbuko administratoriai toleruoja ir, manau, kad visas pasaulis ją ateityje atsakinės "rašistams" (Rusijos fašistams – A.D.). Pačių rusų agresorių dėka tai tapo folkloru, taigi iš dainos žodžių neišmesi. Bet man iškart buvo pagrasinta "niekada nepykdyti rusų karinio laivo". Niekaip kitaip negaliu to traktuoti, tik – grasinimu. Ir tai darė ne bet kas, o visuomeninės organizacijos "Rusakalbė Klaipėda" pirmininkė", – pabrėžė E.Paplauskis.

Jelizaveta Daugininkienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Lietuvai nieko negrasinu"

Dienraščio kalbinta J.Daugininkienė jokiu būdu nesutiko, kad tai yra grasinimas.

"Oi, "nu", koks grasinimas? Ką jūs, juokaujate? Aš esu labai mažas žmogus ir Lietuvai nieko negrasinu. Jis man parašė, kad tai yra sakralinė frazė, o aš jam parašiau Rusijos atsakymą į tą sakralinę frazę. Noriu pasakyti vieną dalyką, aš su juo bendravau ne kaip visuomeninės organizacijos pirmininkė", – dienraščiui pabrėžė J.Daugininkienė.

"Rusakalbės Klaipėdos" pirmininkė patikino, kad jos vadovaujama organizacija neužsiima politika, nors tokiu pavadinimu buvo sukurtas visuomeninis rinkimų komitetas ir kaip savarankiška politinė jėga dalyvavo 2019 m. vykusiuose rinkimuose į savivaldybių tarybas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje yra šio komiteto narių sąrašas, kuriame pirmu numeriu įrašyta J.Daugininkienės pavardė, ji įvardyta šio komiteto koordinatore.

Rinkimai šitai politinei jėgai buvo nesėkmingi – surinkusi vos 2 proc. rinkėjų balsų, "Rusakalbė Klaipėda" nė vieno mandato miesto taryboje negavo.

VRK pateikiamais duomenimis, J.Daugininkienė į miesto tarybą buvo išrinkta 1997–2007 m.

Dabar veikianti visuomeninė organizacija "Rusakalbė Klaipėda" yra viešas juridinis asmuo, todėl viešumoje paskleista jo vadovės nuostata Rusijos agresijos klausimu turi tam tikrą visuomeninį statusą, nors, kaip ji pati teigia, tai buvusi tik asmeninė nuomonė.

Retorika: pilietinių pozicijų neslepiantis žinomas gamtininkas E.Paplauskis susikirto su visuomeninės organizacijos "Rusakalbė Klaipėda" vadove J.Daugininkiene, kurios atsakymai jam pasirodė panašūs į viešus grasinimus. "Atviros Klaipėdos" "Facebook" paskyros nuotr.

Bučoje žudymų nebuvo?

Vieši J.Daugininkienės pasisakymai, kurių ji netraktuoja kaip grasinimų, tuo neapsiribojo.

Buvusi miesto tarybos narė ir anksčiau buvusi ilgametė savivaldybės įmonės "Klaipėdos autobusų parkas" vadovė savo komentaruose prie tos pačios žinutės apie Rusijos konsulato uždarymą pabrėžė, jog "plika akimi matoma", kad nusikaltimai Bučoje – "netikros naujienos" ir esą skirti tam, kad "įaudrintų minią".

Aš nieko neneigiu, aš tik pasakiau, kad man atrodo, kad tai yra feikas. O jūs man įrodykite, kad yra kitaip.

Buvusi politikė, ne taip seniai siekusi Klaipėdos miesto tarybos mandato, šiuos įrašus paliko būtent tą dieną, kai visas pasaulis šiurpo nuo mirtinai nukankintų civilių gyventojų vaizdų, kuriuos pamatė į nuo okupantų išvaduotą Bučą įžengę Ukrainos kariai ir per šimtas užsienio žurnalistų.

"Aš nieko neneigiu, aš tik pasakiau, kad man atrodo, kad tai yra feikas. O jūs man įrodykite, kad yra kitaip. Ir neprovokuokite manęs, neprovokuokite mūsų, nelietuvių. Jūs paskelbėte mums visiems viduje Lietuvos karą, mums, visiems nelietuviams, pradedant knygomis ir filmais. Aš paduosiu jus į Etikos komisiją. Aš apskritai su jumis nenoriu bendrauti. Rašysiu, ką noriu ir ką galvoju, kaip paprastas fizinis asmuo. Ne jūsų reikalas, ką aš rašau ir ką aš darau. Ir nejudinkite manęs", – pratrūko dienraščio kalbinama J.Daugininkienė.

Viešumas yra būtinas

Nepaisant to, komentaras apie "netikras naujienas iš Bučos" po pokalbio su dienraščiu veikiausiai nedavė ramybės ir pačiai "Rusakalbės Klaipėdos" pirmininkei.

Neilgai trukus po interviu su žurnaliste šis įrašas staiga iš viešos feisbuko "Atvira Klaipėda" paskyros dingo.

Patys komentatoriai, pabandę ištrinti savo komentarą, paskyroje to padaryti negalėjo. Galima spėti, jog J.Daugininkienė to padaryti paprašė puslapio administratoriaus.

Tačiau antradienį administratorius puolė tai neigti, tikindamas, jog kiekvienas komentuotojas savo komentarą gali išsitrinti pats.

Su J.Daugininkiene komentaruose susikibęs E.Paplauskis tvirtino, jog viską užfiksavo iki komentarų panaikinimo, – visuomenė ir valstybinės institucijos turi sužinoti apie visuomeninės organizacijos "Rusakalbė Klaipėda" lyderės viešus pasisakymus Rusijos  karo klausimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių