Quantcast

Rudenį uostamiestis sulauks dar ukrainiečių?

Artėjant rudens sezonui, pamažu ruošiamasi ne tik pratęsti būstų sutartis uostamiestyje apsigyvenusiems ukrainiečiams, bet ir galimam dar vienam karo pabėgėlių protrūkiui. Tikimasi, kad per pusmetį sukaupta patirtis padės suvaldyti situaciją, ir ukrainiečių integravimasis vyks sklandžiau.

Sutartis pratęs metams

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas susitikęs su Moksleivių saviraiškos centro, nakvynės namų, įmonės "Klaipėdos butai", Koncertų salės ir Sporto bazių valdymo centro atstovais priėmė sprendimą, kad būstų sutartys ukrainiečiams nuo šiol bus pratęsiamos ne pusei metų, o metams.

"Patarėme visiems, kad sutartys būtų sudaromos ne pusei metų, kaip buvo iki šiol, bet metams, kadangi tikėtina, jog čia taip greitai viskas neišsispręs. Tuo pat metu iš Vyriausybės jau girdisi ženklai, kad reikėtų kalbėti apie pusantrų metų, nors oficialiai tai dar nėra patvirtinta. Mes pasirinkome tarpinį variantą", – teigė meras.

Pasak V.Grubliausko, "Klaipėdos butai" jau priglaudė iki 400 ukrainiečių pabėgėlių, bet kadangi turi patirties, nuolatos dirba su žmonėmis, kuriems būtent tokios pagalbos reikia, įmonė dar pradžioje sudarė sutartis, todėl sutarčių pratęsimas bus vienas paprasčiausių.

Kalbėdamas apie kitus, ypač apie Sporto bazių centrą, meras pažymėjo, kad sutartys, kurios baigs galioti rugpjūtį, bus pratęsiamos keičiant sąlygas, o tam galbūt reikės miesto tarybos sprendimo rugsėjį.

Tikėtina, kad rudeniop gali būti antplūdis iš Ukrainos.

Reikės išankstinio plano

Vyriausybė patarė kurti preliminarų planą, kurio gali prireikti artėjant šaltajam metų sezonui.

"Visi drauge įvertinome, kad Vyriausybė kaip ir prašo tam tikro preliminaraus pasiruošimo, kalbant apie procesą, kuris gali prasidėti vėlyvą rudenį. Natūralu, kad Ukrainoje daugelis tų miestų, ypač tie, kurie nuolatos apšaudomi, bombarduojami, neturi ne tik šildymo, bet ir apskritai pastogės. Tikėtina, kad rudeniop gali būti antplūdis iš Ukrainos, todėl buvo pasiūlyta numatyti erdves, kuriose, esant reikalui, būtų galima apgyvendinti naujai atvykusiuosius. Tikėtina, kad jų bus ir bus nemažai. Be abejo, tokio konkretaus pavedimo, juo labiau skaičių, niekas nematė ir nežino, bet tam tikras pasiruošimas tokiam galimam posūkiui turi būti", – nurodė V.Grubliauskas.

Vytautas Grubliauskas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Galbūt steigs mokyklą

Kadangi tarp atvykusiųjų karo pabėgėlių būtų ir vaikų, vėl tektų kalbėti apie jų integravimą mokyklose arba apie ukrainiečių mokyklos steigimą.

"Mūsų gyvenamasis fondas, kiek turime šiandien, yra beveik užpildytas. Aišku, tam tikrų mažų rezervų vienoje kitoje įstaigoje galime rasti. Be abejo, jeigu atvyks rudens šalčio sukelta banga, galbūt atvyks ir vaikų, apie kurių integravimą neišvengiamai vėl teks kalbėti. Dabar vyksta aktyvūs procesai, kalbant apie ukrainiečių mokyklos steigimo klausimus. Galutinių sprendimų dar nėra iki galo sudėliota", – tikino meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių