Quantcast

Ribojimų realybė – paini: įsakymas apibrėžia ne visus atvejus?

Griežti ribojimai judėti iš savo gyvenamosios vietos kai kuriems žmonėms vis dar yra savotiškas iššūkis, verčiantis ieškoti būdų prasmukti pro policininkų postus. Jau pirmąją dieną pareigūnai susidūrė su kebliomis situacijomis, mat įsakymas dėl ribojimų apibrėžia ne visus atvejus.

Kliūtis – vandenys

Į Neringą žmonės kol kas neplūsta. Trečiadienį keltai perkėlė perpus mažiau automobilių nei įprasta.

Nuo gruodžio 16-osios iki pat sausio 3-iosios Senoji perkėla neveiks. Visi norintieji patekti į Smiltynę ar Neringą turėtų vykti į Naująją perkėlą.

Kol kas panašu, kad į kurortines gyvenvietes Kuršių nerijoje ten nekilnojamojo turto turintys kitų Lietuvos miestų gyventojai dar nesiveržia.

Paprastai kasdien keltais į Smiltynę ir atgal perkeliama apie 1,1 tūkst. – 1,4 tūkst. transporto priemonių.

Trečiadienį keltais plaukė 781 automobilis, 397 mašinos perkeltos į kitą krantą, 384 automobiliai vakare grįžo į uostamiestį.

Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovų, į Neringą tądien leista įvažiuoti 70 automobilių, atgal grąžintas vienas.

Patikra vykdoma Alksnynės kelio poste. Važiuojantieji turėtų iš anksto pasidomėti, kokių dokumentų reikia, kad nebūtų priversti grįžti nepasiekę tikslo.

Jeigu žmonės nesupranta, kad ribojimai įvesti visų gerovei, tenka jiems tai paaiškinti asmeniškai.

Tikėtina, kad savaitgalį ar prieš pat Kalėdas į Neringą plūstelės visą šventinį laikotarpį pajūryje praleisti panorę būstų savininkai iš kitų Lietuvos vietovių.

Panašiai nuo pasaulio atribota ir Rusnės gyvenvietė. Šį savaitgalį, taip pat nuo gruodžio 23 d. 13 val. iki 27-osios 21 val. ir nuo gruodžio 31 d. 13 val. iki sausio 3-iosios 21 val. kelyje iš Rusnės į Šilutę stovės stacionarus postas, be reikalo važiuoti į Rusnę nebus leidžiama.

Šilutėje minėtomis dienomis bus įrengti dar keturi postai: Tilžės, Ramučių, Šilojų gatvėse bei ketvirtajame kelio iš Šilutės į Rūgalius kilometre.

Maisto – į Gargždus

Klaipėdos rajone stacionarūs postai nuo penktadienio veiks tik Gargžduose.

Pavasarinio karantino metu postas buvo įrengtas ir Priekulėje, šįkart to daryti nereikės, nes ribojimai numatyti tik rajonų centrams.

Gargžduose kontrolės postai bus įrengti Klaipėdos, Kretingos, J.Basanavičiaus ir Tiltų gatvėse.

Visur kitur mieste ir rajono gyvenvietėse bei judresniuose keliuose bus galima susidurti su mobiliaisiais postais, kur pasirinktu laiku pareigūnai dirbs kelias valandas, kontroliuodami, ar nevažinėjama be reikalo.

Tuo pat metu policininkai stebės, ar vairuotojai sėdo prie vairo blaivūs.

Ramybė: trečiadienį keltai perkėlė perpus mažiau mašinų nei įprasta. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pirmąją sugriežtinto karantino dieną jokių konfliktinių situacijų dėl patikros Klaipėdos rajone neiškilo.

Pareigūnai trečiadienį patikrino 380 automobilių, įvažiuoti į Gargždus neleista šešiems.

Primindama, kad vairuotojai turi nurodyti dokumentais paremtą kelionės tikslą, Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė stebėjosi, kad atsirado tokių, kurie norėjo aplankyti draugus arba nurodė kitą menką reikalą, dėl kurio norėjo įvažiuoti į rajono centrą.

Ko gero, didžiausias iššūkis laukia arčiausiai Klaipėdos gyvenančių priemiesčių žmonių. Jeigu jie nespės apsirūpinti maistu prieš ilgąsias švenčių dienas, kelios vietinės parduotuvės gali būti iššluotos.

R.Stasiulaitienė patikino, kad išeitis yra, nors ir nelabai logiška, – važiuoti apsipirkti į Gargždus, nes rajone gyvenantys žmonės gali lankytis bet kurioje rajono gyvenvietėje ar mieste.

"Galime spėti, kad kitą trečiadienį, važiuodami iš darbo Klaipėdoje, rajono gyventojai iššluos uostamiesčio parduotuves. Važiuoti iš Slengių į Gargždus yra gerokai toliau nei į Klaipėdą. Labai sunku sukurti įsakymą, kuriuo vadovaujantis visiems būtų patogu gyventi. Išlenda visokių niuansų, bet reikia pakentėti, viskas greitai praeis", – kalbėjo rajono policijos komisariato vadovė.

Eilė, kokios dar nematė

Ketvirtadienio rytą nemažai Slengiuose, Trušeliuose bei aplinkinėse gyvenvietėse gyvenančių ir Klaipėdoje dirbančių žmonių piktinosi patekę į spąstus.

Po 7 val. policijos pareigūnai Liepų gatvėje ėmėsi tikrinti įvažiuojančiųjų dokumentus.

Jau po kelių minučių automobilių eilė driekėsi iki Slengių žiedinės sankryžos. Vairuotojai keiksnojo policininkus ir svarstė, ar pareigūnai galėjo taip nelogiškai pasielgti, spėliojo, gal bus pakeliui įvykusi avarija.

Pareigūnai maždaug po 20 minučių suprato, kad susidarė didžiulė automobilių kamšatis, ir patikrą nutraukė.

Marius Vaičikauskas / Redakcijos archyvo nuotr.

Pastebėta, kad velykinės patikros patirtis privertė daugelį vairuotojų pasirūpinti dokumentais, todėl daugelis, vos privažiavę prie postų, neprašomi juos tiesia, kad mažiau gaišintų policininkus ir kitus važiuojančiuosius.

Klaipėdoje trečiadienį policininkai patikrino 2 685 vairuotojus, 63 nepateikė būtinybę įvažiuoti į uostamiestį patvirtinančio dokumento ir buvo priversti grįžti.

Gudravimas nepavyko

Savų rūpesčių turi ir atokiau nuo didelių miestų dirbantys policininkai. Rietavo policijos komisariato viršininkas Marius Vaičikauskas pasakojo negalintis kontroliuoti miško kelių bei sukinėtis prie dažniausiai lankomų vietų.

Pareigūnai užsuka prie Lopaičių piliakalnio, kur net darbo dienomis rikuojasi virtinės automobilių, o žmonės būriais traukia pasisemti šaltinio vandens.

Trečiadienį rietaviškiai patikrino 167 automobilių vairuotojus, 12 jų sulaukė paliepimo grįžti atgal.

Dauguma be reikalo važinėjusiųjų – jauni žmonės. Vieni atviravo norėję pamatyti Rietavo eglutę, kiti panoro apsilankyti bažnyčioje, dar vienas aiškino, kad nori išvažiuoti į greitkelį, bet jau netrukus įsuko į prekybos centro aikštelę.

O vienas jaunuolis tikino pas draugę palikęs dokumentus. Policininkai nepatingėjo ir kartu su vaikinu aplankė jo draugę. Mergina labai nustebo išgirdusi, kad turi atiduoti kažkokius dokumentus.

Tada ir paaiškėjo, kad kelionės pretekstą jis sugalvojo.

"Sunku patikėti, bet miško keliukai, kuriuose net vasarą retenybė pamatyti mašiną, dabar išvažinėti automobilių. Turime parodyti, kad gudravimas ir noras apgauti policininkus nepasiseks. Jeigu žmonės nesupranta, kad ribojimai įvesti visų gerovei, tenka jiems tai paaiškinti asmeniškai", – tikino M. Vaičikauskas.

Skuodo rajone – ramu, rajono centro gatvėse kur kas mažiau ne tik važiuojančiųjų, bet ir vaikštančiųjų. Tris valandas stovėję kelyje į Latviją pareigūnai nepamatė nė vienos mašinos.

Iš 170 vairuotojų tik penki buvo paprašyti važiuoti iš kur atvykę. Judriausias kelias šiame rajone veda į Mažeikius.

Norėjo pamatyti eglutę

Kretinga jau nuo šiandien taip pat bus blokuojama stacionariais postais, jų bus penki iš visų pusių.

Svarstydamas apie judėjimo laisvę, Kretingos policijos viršininkas Arūnas Pužauskas bandė rasti atsaką į klausimą, ką daryti, jei šiame mieste dirbantį žmogų į darbą veža kito rajono gyventojas.

Žiūrint visiškai teoriškai, keleivis turi teisę patekti į miestą, o vairuotojas – ne.

"Žmoniškumas verstų praleisti tokį ekipažą, ypač jei į darbą skuba medikas, bet kitą kartą jis turėtų pasirūpinti spėti į visuomeninį transportą. Kita vertus, autobusais ir traukiniais važiuoti nedraudžiama", – kalbėjo A. Pužauskas.

Pareigūnai nusiteikę atidžiau stebėti ir automobilių techninę būklę bei vairuotojų blaivumą.

Kretingiškiai trečiadienį patikrino 166 vairuotojus, namo grįžti paprašyti trys.

Didžiausias automobilių srautas tądien traukė į Palangą – 3,7 tūkst., iš jų 101 vairuotojas neturėjo rimtos priežasties patekti į kurortą.

Pažiūrėti, kaip pasipuošė Palanga, noras pamatyti jūrą ar pavedžioti paplūdimiu šuniuką nelaikomas rimtu.

Klaipėdoje trečiadienį patikrinti 2 685 vairuotojai, į uostamiestį įvažiuoti neleista 63 asmenims.

Tikrins ir laivus

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai pranešė, kad į pasienio, vidaus vandenis ir teritorinę jūrą išplaukiančius asmenis tikrins atsižvelgdami į šiuo metu Lietuvoje įvestus apribojimus.

Į vidaus vandenis bei teritorinę jūrą gali išplaukti komercinę žvejybą vykdančių įmonių laivai su įgulomis. Jiems nesuteikta teisė vežti keleivių.

Situacija: vakar ryte patikrinimą surengę pareigūnai greitai pamatė, kad automobilių eilė nusidriekė kelis kilometrus. / Skaitytojo nuotr.

Vis dar leidžiama plaukti ir pramoginiais tikslais, bet plaukiojimo priemonėje gali būti ne daugiau kaip du asmenys arba tik vienos šeimos nariai.

Tokiu atveju privaloma turėti įrodymus, kad plaukiančiųjų gyvenamoji vieta yra deklaruota savivaldybėje, iš kurios teritorijos ketinama išplaukti.

Išsiruošusieji į kelionę privalo nepamiršti ir apsauginių kaukių dėvėjimo tvarkos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vida

Vida portretas
Toks ir tikrinimas ,vyras vaziavo 17val. namo is Dituvos i Klaipeda net niekas nestabde

as

as portretas
DEBILIZMAS is bado daugiau mirsta

Marazminiam loxui

Marazminiam loxui portretas
Skaityk straipsni.Kontrolė vyksta ir vandeny
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių