Quantcast

Renovacijos procesai nestoja: pernai atnaujinta virš 300 daugiabučių

  • Teksto dydis:

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvauja vis daugiau gyventojų, o vien pernai šalyje buvo renovuota daugiau kaip 300 būstų.

„Galime pasidžiaugti dėl mažųjų savivaldybių rezultatų, pavyzdžiui, Zarasų. Čia vien pernai buvo atnaujinta apie 10 proc. visų energiškai neefektyvių miesto daugiabučių. Tačiau didžiuosiuose miestuose renovacijos tempai praėjusiais metais buvo kiek sulėtėję“, – sakė Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

2019 m. Zarasų rajono savivaldybėje buvo atnaujinta net 17 daugiabučių, Biržuose – 12, o Tauragės ir Jonavos rajonuose – po 11 būstų.

Kaune buvo modernizuota 19 daugiabučių, Vilniuje – 15, o Klaipėdoje – dar 8.

Atnaujinta jau 70 tūkst. butų

Anot V. Serbentos, nepaisant prislopusio renovacijos vykdymo didmiesčiuose, gyventojų, norinčių atnaujinti savo būstus, skaičius auga: „Didėjantį lietuvių norą įsitraukti į renovacijos procesus rodo ne tik kasmet vis didesnis gaunamų paraiškų kiekis, bet ir visuomenės nuomonės tyrimų rezultatai – 2019 m. pabaigoje „Spinter tyrimų“ atlikta apklausė atskleidė, kad 77 proc. gyventojų norėtų atnaujinti savo daugiabutį.“

Visgi BETA direktorius atkreipia dėmesį ir į tam tikrus sunkumus, su kuriais susiduria renovacijos dalyviai, iš kurių aktualiausias – statybinių organizacijų pajėgumų trūkumas. Pernai Lietuvoje renovuota daugiau nei 300 daugiabučių arba 9 tūkst. butų.

Nuo 2013 m., kai į renovacijos procesą buvo įtrauktos ir rajonų bei miestų savivaldybės, buvo atnaujinta virš 2 400 daugiabučių arba 70 tūkst. butų.

Dar 1 000 būstų renovacijos projektų bus atnaujinti jau netrukus – šie pastatai jau turi pritarimą iš gyventojų.

Taip pat šiuo metu Lietuvoje yra modernizuojama 430 daugiabučių namų.

Nuo šių metų – dar didesnis dėmesys aplinkai

Šiemet įsigaliosianti ES Pastatų energinio efektyvumo didinimo direktyva turėtų užtikrinti, kad didžioji dalis ES pastatų ne vėliau kaip 2050 m. taps ne tik neutralūs anglies dioksido išmetimui, bet ir bus ekonomiškai efektyviai pertvarkyti į beveik energijos nevartojančius pastatus.

Tai reiškia, kad Lietuvoje iki 2030 m. turėtų būti atnaujintas trečdalis visų senų pastatų, iki 2040 m. – du trečdaliai, o iki 2050 m. – visi likusieji.

Primena teikti paraiškas

Šiuo metu galioja kvietimas teikti paraiškas renovuoti daugiabutį. Tiesa, norintiesiems gauti valstybės paramą kompleksiškai renovuoti daugiabutį liko mažiau nei mėnuo – iki sausio 31 d. – pateikti paraiškas Būsto energijos taupymo agentūros regioniniuose padaliniuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aurelijus K.

Aurelijus K. portretas
Sveiki. Vaje ir vėl jūs kniaukliai-vargetos. Net iki melo priėjote. Su 355€ pensija nekompensuoja LT renovacijos? O kam kompensuoti,jei neviršys 20% pensijos,t.y. ponios-kniauklės atveju 71€? Nes mano patirtis-0.40-0.50€ už 1 kv.m. Kokybė darbų renovacijos ne kažkokia,o namuose 21-23°. Sėkmės komentaruose,ponai. Beje,kodėl jūs visi beraščiai. Net šiurpiai,kaip iš vienos mokyklos. Blogiausios deja. Gal draugai,o gal čia vienas troliukas visus ir surašė? Čia spėjimas. Viso.

Artis

Artis portretas
Busto valda barbus atlieka nekokybiskai nepateikia samata renovacijai darbus atlieka ne pati ir sukelia kaina tai kauno bustas renovacijastumia zmones i prazuti

KLP

KLP portretas
dabar kai visi renovuosis bus galima lengvai kelti kainas pinigai uz kura nebenukeliausias i rosija, bet nukeliaus i privaciuvaldininku kisenes, tik tiek , kad zmones tures papildomas paskolas., o jei tai butu kokia archeologine gruvena ir ja valdytu koks turtingas verslininkas tai savivaldybe be paskolos atnaujintu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių