Quantcast

Rengiamasi vystyti vėjų elektrines – Baltijos jūroje pradedami hidrometeorologiniai tyrimai

Baltijos jūroje antradienį bus inkaruojamos hidrometeorologinių parametrų matavimo plūduriuojančios stotys.

Jų surinkti duomenys bus itin svarbūs būsimojo pirmojo vėjų elektrinių parko Lietuvoje vystytojams, pranešė Lietuvos energetikos agentūra.

Ispanijos kompanijos „Eolos Floating Lidar Solutions“ atgabenta ir sumontuota įranga Baltijos jūroje vienerius metus teiks duomenis apie vėjo greitį ir kryptį, atmosferos slėgį, oro temperatūrą ir santykinę drėgmę, bangų spektro piko laikotarpį, maksimalų bangų aukštį, srovių stiprumą ir kryptį bei vandens lygį.

Agentūra teigia, kad šių matavimų rezultatai kritiškai svarbūs jūrinių parkų vystytojams parenkant tinkamo galingumo turbinų modelius, vertinant jų elektros gamybos pajėgumus bei tarnavimo laiką jūrinėje aplinkoje.

„Eolos“ tokius matavimus yra atlikusi įvairiuose jūros vėjo projektuose Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, Italijoje, Belgijoje.

Energetikos ministerija pirmą vėjo parko Baltijos jūroje aukcioną numato surengti 2023-iaisiais, o laimėtoją atrinkti 2024 metų pradžioje. Planuojama, kad parkas pradės veikti apie 2030-uosius, jo galia sieks 700 megavatų (MW).

Skaičiuojama, kad jūrinis vėjo parkas pagamins iki 3 TWh elektros  – tai patenkintų iki ketvirtadalio Lietuvos poreikio. Projektas taip pat sukurtų per 1,3 tūkst. darbo vietų.

Lietuva jūroje kol kas neturi vėjo parkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir kiek

ir kiek portretas
dar brangs kwh? viskas daroma ne del pigesnes energijos o del konservu lovio
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių