Quantcast

Rengiamasi restauruoti Nerijos tvirtovės statinius

Lietuvos jūrų muziejus rengiasi restauruoti jo teritorijoje esančius Nerijos forto statinius.

Muziejus paskelbė restauravimo darbų už beveik 364 tūkst. eurų konkursą.

Lietuvos jūrų muziejaus vyriausiasis vadybininkas–direktoriaus pavaduotojas Eduardas Plokštys BNS sakė, kad planuojama atlikti maždaug dešimties antro aukšto lygmenyje, ant pylimo, esančių pastatų mūro tvarkybos darbus, pakeisti langus, tvarkyti elektros instaliaciją.

Šiuo metu naudojama tik dalis šių statinių. Po rekonstrukcijos tikimasi panaudoti visus forto statinius ir pritraukti čia daugiau lankytojų.

E. Plokštys tvirtino, kad bus restauruojamas ir pagrindinis įėjimas.

„Jau yra tokia pastatų būklė, kad juos reikia tvarkyti“, – sakė jis.

Taip pat planuojama įrengti keltuvą neįgaliesiems, kad jie galėtų aplankyti viršutinius statinius.

„Mes numatome viršutinėse patalpose įrengti naujas ekspozicijas, dabar susitvarkysime sienas, o po to įrenginėsime ekspozicijas. Taip populiarinsime ir plėsime savo veiklą“, – kalbėjo E. Plokštys.

Darbus planuojama pradėti šiais metais, o pabaigti – kitų pabaigoje.

E. Plokštys teigė, kad šie darbai netrukdys muziejaus lankytojams.

Prūsijos karalystės kariai Nerijos fortą pradėjo statyti 1864 metais, o pabaigė po septynerių metų.

1923 metais Klaipėdos kraštą prijungus prie Lietuvos, jame atsirado įvairios paskirties sandėliavimo patalpų, buvo apgyvendinami tarnautojai.

Per Antrąjį pasaulinį karą Vokietija šį fortą naudojo kaip priešlėktuvinės gynybos amunicijos sandėlį, o 1945 metais jį susprogdino.

1976–1978 metais Nerijos fortas buvo restauruotas, 1979 metais čia įkurtas Lietuvos jūrų muziejus: akvariumas, jūrų gamtos, jūrų paukščių ir žinduolių bei laivybos istorijos ekspozicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija portretas
Taip, tai Kopgalio tvirtove. Vaikystej sakydavome svedu tvirtove. Kada perkrikstijo? Atsimenu rusu pasienieciai vaikydavo mus vaikus, o mum buvo atrakcija landzioti po tunelius, rankioti nuo karo paliktus atributus, o rasdavome daug. Susizalodavo vaikai krapstydami kulkas, ar mesdami i lauza sprogmenis.Laikrasciai nerase, bet zinojom visi.

muziejus

muziejus portretas
tikiuosi taip nerestauruoskaip kad muzieju restauravo,klinkerinem plytelem visai kitokios spalvos pnaudojo, ir viska taip nekokybiskai kur tik nepaziuresi, tureklai nenuslifuoti is apacios rankos pjaustosi, akvariumai i kuriuos ilgiau poros sekundziu neimanoa ziureti nes toks jausmas kaip per akinius ziuretum su iskraipytu vaizdu plius reikia atsitupus ziureti kaip kad liliputmas padaryta butu, o aprasymai kazkur palubeje ir paciame gale surasyta kur be ziuronu nepamatysi ir galva uzvertus ziureti, medziagu apklijavimas nekokybiskas sujungimai kaip tatybiniu laiku statiniuose, ekponatai tamsoje eksponuojami kuriu iziureti neimanoma, pasivaiksciojus 20 min pradeda skaudeti strenas ir spranda nuo nuolatinio nakstymosi ir ziuejimo i palubes del aprasymu.

Souviet laikais

Souviet laikais portretas
Buvo švedu tvirtove
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių