Quantcast

Registracija pas gydytoją – milžiniškoje eilėje lauke: kilus pasipiktinimui pasisakė ir ministras

Nors eiles pas gydytojus iš dalies lemia sisteminės problemos, kiekviena įstaiga atsakinga už darbo organizavimą taip, kad jų nebūtų, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Jis taip trečiadienį kalbėjo kilus pasipiktinimui dėl nuotraukose prie Klaipėdos jūrininkų ligoninės įamžintų dešimčių gyvoje eilėje laukiančių žmonių, kaip teigiama, siekiančių užsiregistruoti pas kardiologą.

„Tai yra žmonės, kurie jau turi sveikatos problemų, jeigu jie eina į gydymo įstaigą, ieško pagalbos, ir pati gydymo įstaiga taip organizuoja darbą, kad tie žmonės turi stovėti lauke. Čia elementariausios empatijos klausimas“, – trečiadienį portale „15min transliuotame interviu sakė ministras.

Čia elementariausios empatijos klausimas.

Jis pripažino, kad eiles iš dalies lemia ir tai, jog visoje šalyje pastebimas kardiologų trūkumas, tačiau pabrėžė, jog nepaisant to, kitur žmonės eilėse lauke nestovi.

„Čia yra du dalykai: yra sisteminės priežastys, už kurias prisiimu atsakomybę, kurias sprendžiame ir kurioms yra numatyti ištekliai, tai reiškia, pakeistas valstybės specialistų užsakymo modelis, kad tam tikrų specialybių gydytojų būtų ruošiama daugiau, bet tam reikės laiko, – kalbėjo ministras. – Yra numatyti ištekliai informacinėms sistemoms, kad ten būtų daugiau funkcionalumo, kad žmonės į laukimo eilę galėtų patys užsirašyti“.

„Visa tai galima padaryti ir bus padaryta, tačiau tai nieko nepadės, jeigu pačiose gydymo įstaigose jų vadovai neužtikrins kasdienio darbo“, – pabrėžė A. Dulkys.

„Gal tiems vadovams patiems į eilę atsistoti nakties metu ir stovėti? Visi šie sprendimai yra konkrečios gydymo įstaigos vadovo rankose“, – pridūrė jis.

A. Dulkio žiniomis, įstaigos vadovai trečiadienį susirinko aptarti šio klausimo, tačiau pabrėžė, kad iki šiol jie į situaciją viešai nesureagavo.

„Pasižiūrėsime, ką nuspręs, ir tikiuosi, kad tie sprendiniai bus mus tenkinantys“, – sakė ministras.

Vis dėlto paklaustas, ar mato pagrindą įstaigos vadovybei trauktis, A. Dulkys teigė, jog galutinius vertinimus reikėtų priimti išklausius įstaigos vadovų.

Antradienio rytą socialiniuose tinkluose paskelbtos nuotraukos, kuriose matoma dešimčių žmonių eilė. Komentare nurodoma, jog tai „eilė registruotis į eilę, kurioje galėsi laukti talono pas kardiologus“ Klaipėdos jūrininkų ligoninėje.

Ligoninė vėliau feisbuke išplatino komentarą, kuriame apgailestavo dėl situacijos, tačiau patvirtino, jog tam, kad „žmonėms būtų paprasčiau pakliūti pas gydytoją, jie registruojami į laukimo eilę“.

Pasak įstaigos, gyvų eilių atsisakyti negalima, nes senjorai negeba naudotis elektronine registracijos sistema, be to, tokia galimybė e.sveikatoje gyventojams šiuo metu nėra sudaryta.

Ligoninė teigė, kad, jos medikai ir vadovybė „daro viską, kad planinės pagalbos laukiantys pacientai pas gydytoją patektų kuo skubiau, ieško naujų būdų ir galimybių palengvinti registracijos procesą“.

Pasak įstaigos, laukimo eilė sudaroma pas tokius specialistus kaip kardiologai, hematologai ir neurologai, pas kuriuos talonai „dingsta akimirksniu“. Laukimo eilė, ligoninės teigimu, leidžia užtikrinti, kad paslaugą jie gautų.

Jūrininkų ligoninės teigimu, tokia eilė nusidriekia apie 8 val. ryto, prieš prasidedant darbo dienai, ir registratūrai pradėjus darbą, jos nelieka per maždaug 20 minučių. Antradienį, ligoninės duomenimis, pas kardiologus gyvai ir telefonu į eilę užregistruota 850 pacientų.

Įstaigoje bus reikšmingai padidintas konsultacijų skaičius.

Padidins kardiologų konsultacijų skaičių

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje bus pakeista registracijos tvarka ir padidintas kardiologų konsultacijų skaičius, trečiadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

„Labai gaila, kad tik visuomenei įsikišus ir asmeniškai ministrui pradėjus domėtis rado laiko ir įstaigos vadovai susirinkti į pasitarimą. Naujausios žinios tokios, kad ši registracijos tvarka bus nutraukta, registracija bus daroma nebe kartą per mėnesį, o kiekvieną dieną, įstaigoje bus reikšmingai padidintas konsultacijų skaičius“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė A. Dulkys.

Jis pažymėjo, kad Klaipėdos jūrininkų ligoninėje dirba 28 kardiologai, tad jie yra pajėgūs priimti pakankamai didelį skaičių pacientų, o vertimas žmones laukti gyvoje eilėje lauke rodo tik įstaigos vadovų empatijos trūkumą.

„Yra organizaciniai dalykai ir darbo grafikų klausimas, bus peržiūrėti šiuo metu dirbančių 28 kardiologų darbo grafikai ir jie bus peržiūrėti taip, kad tarnautų pacientams ir konsultacijų skaičius didėtų. Trūksta įstaigos, administracijos vadovams paprasčiausios empatijos, jei žmonės, kurie turi jau sveikatos problemų ir ateina jų spręsti, tikisi pagalbos, ir jie ramiai sustatomi lauke į eilę, tiesiog sugalvojus, kad būtų labai gerai registraciją daryti tik vieną kartą per mėnesį“, – kalbėjo ministras.

Ligoninė: būtini sisteminiai spendimai

Ties Klaipėdos jūrininkų ligonine lauke besidriekiant gyvoms eilėms registracijai pas kardiologus, šios ligoninės Kardiologijos klinikos vadovė Dalia Jarašūnienė sako, kad būtini sisteminiai sprendimai ir šeimos gydytojų tarnybos stiprinimas.

„Mes prisiimam visą atsakomybę už visą susidariusią situaciją, bet pirmiausia reikia pagalvoti, kodėl susidarė ši situacija? (...) Tai sisteminiai dalykai. Tai rodo, kad žmonės nepasitiki šeimos gydytojo institucija, jie nepatiki savo sveikatos šeimos gydytojui spręsti savo problemas. Tai labai gaila. Niekada specialistas negali tapti šeimos gydytoju ir negali priimti visų“, – trečiadienį žurnalistams ligoninėje sakė D. Jarašūnienė.

Tai sisteminiai dalykai.

Anot ligoninės ambulatorijos skyriaus vedėjos Nijolės Rimdžiuvienės, antradienį ligoninė sulaukė neregėto antplūdžio užsiregistruoti pas specialistus norinčių žmonių.

„Tokio didelio antplūdžio kaip vakar mūsų ambulatorija dar nebuvo sulaukusi. Įprastinę išankstinės konsultacijos dieną būna iki 400 pacientų, vakar paskaičiavome apie 900 laukimo eilėje“, – sakė N. Rimdžiuvienė.

Anot jos, daugiausiai norinčiųjų yra užsiregistruoti pas kardiologus, hematologus bei neurologus.

Dėl šios situacijos ligoninė ketina keisti registracijos į laukimo eilę tvarką – ją vykdys kasdien, o vėliau pacientus priskirs tam tikriems gydytojams.

Klinikos vadovė akcentavo, kad ligoninė ketina padidinti konsultacijų skaičių, tačiau esminių pokyčių tikėtis neverta. Siekiant spręsti šią situaciją būtina daryti sisteminius sprendimus ir „atstatyti šeimos gydytojo institucijos patikimumą“, sakė medikė.

Anot jos, nesama reglamento, kada šeimos gydytojas gali rašyti siuntimą pas širdies ligų specialistą. Siuntimai išrašomi sudūrus širdies plote, svaigstant galvai, esant silpnumui. Dažnas pacientas net neapsilanko pas šeimos gydytoją ir siuntimo paprašo nuotoliu.

D. Jarašūnienės teigimu, maždaug pusė pacientų iš atėjusių problemas galėtų spręsti šeimos gydytojų kabinete. Ji pabrėžė, kad iššūkis laukia ir dėl onkologinių pacientų, kurių daugėja. Juos kardiologai turės priimti be eilės pagal žaliojo koridoriaus principą.

„Nėra atrankos. Negali ir šeimos gydytojai atrinkti, nes į jį nesikreipia gydytis, o kreipiasi prašyti siuntimo. Yra išrašoma krūva siuntimų, jis neturi kur eiti. Žiūri, kas yra geriausia. Centras, kur atliekama viskas, nuo elementariausių konsultacijų iki sudėtingiausių procedūrų, tampa populiariausias“, – sakė klinikos vadovė.

Kitose Europos Sąjungos šalyse, jos žiniomis, pacientas turi būti pradedamas „gydyti trijų vaistų kombinacijomis“ ir tik vėliau siunčiamas pas specialistą.

Anot jos, ligoninė tarsi galėtų pasidžiaugti, kad yra tokia populiari ir pacientai čia veržiasi ne tik iš gretimų rajonų, bet atvyksta ir iš tolimų šalies vietovių – Dzūkijos, Suvalkijos, tačiau džiaugsmo susidarant kelių mėnesių eilėms laukiant vizito pas kardiologą nesama.

Šiuo metu klinikoje, anot D. Jarašūnienės, dirba 28 kardiologai, kuriems tenka ir budėjimai naktimis, ir darbas skyriuose, ir pacientų, kurie turi širdies nepakankamumą ir kitas sunkias ligas, gydymas.

„Kad sukurtume normalią kardiologijos tarnybą, reiktų padvigubinti kardiologų skaičių“, – sakė gydytoja, kviesdama medikus prisijungti prie kolektyvo.

Šiuo metu ligoninės kardiologai per mėnesį atlieka iki 400 konsultacijų.

D. Jarašūnienė teigė, jog žmonių pagausėjimą norint apsilankyti pas specialistus nulėmė ir pastaruoju metu nuskambėjusios staigios žinomų žmonių mirtys.

„Tai padidina budrumą ir žmonėms“, – teigė gydytoja kardiologė ir biomedicinos mokslų daktarė.

Ji priminė, jog Klaipėdoje kardiologai pacientus konsultuoja ir Universiteto ligoninėje, taip pat Respublikinėje ligoninėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ligonis

ligonis portretas
paziurekite ligoniniu palatas ir isitikinsite kas cia dedasi nera nei daktaru nei ligoniu idomu kas cia duoda komanda taip daryti tiesa jug buvo isakyta kad daug yra gyventoju reikia juos mazinti tai va jau vyksta ruta zurnaliste rode ligonine tuscio palatos

Skaičiuokime

Skaičiuokime portretas
Buvo rašoma, kad Klaipėdoje yra 28 kardiologai. Tai paskaičiuokime. Jei kiekvienas bent pusę dienos skirtų konsultacijoms, per valandą priimtų bent 3 pacientus- tai per mėnesį būtų pakonsultuoti 6720 pacientų. Būtų įdomu, jei gautume iš medikų skaičius,, kiek konsultacijų suteikiama ir kiek tam skiriama laiko.

jo

jo portretas
jau kelis kartus nuėjus pas mediką išgirstu tą patį: ,,tai ko atėjote? Pasakokit." Kai išsakau nusiskundimus, pojūčius, susirgimus - pasveikimus ir t.t. atsakymas,,tai ko norite?" :D))O anksčiau paklausdavo tą patį tik pradžioje o paskui tikslindavo, papildomai klausinėdavo apie sveikatą, gyvenimo būdą, atkakliai rekomenduodavo vienokias ar kitokias procedūras, kompleksinius ydymus..DABAR ŽODŽIUS IŠ MEDIKO REIKIA KAIP SU REPLĖM TRAUKTI. Ne jis siūlo tyrimus, gydymą ar procedūras, o tu klausinėji ar tas gal būt tau gerai ar kitas..Visiškas dugnas o ne medicina
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

  • Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana
    Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana

    Dr. Saulius Bučas Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui įteikė ypatingą dovaną – maždaug 7 tūkst. metų senumo mezolito pabaigos kirvuką iš elnio rago. Mokslininkas rado jį parko teritorijoje, pajūrio ruo...

  • Klaipėdiečius kviečia į talką
    Klaipėdiečius kviečia į talką

    Šiemet Klaipėdą švarinti kviečiama paskutinį balandžio savaitgalį. ...

    1
  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama
    Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama

    Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...

    2
  • Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų
    Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų

    Joniškės gatvėje buvo pastebėta moteris, kuri, išlipusi iš savo automobilio, bandė nusiskinti praėjusių metų rudenį vietinių gyventojų pasodintus narcizus. Atlikti šį „darbą“ jai esą sutrukdė vyras, tuo met...

    1
  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    4
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    5
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

Daugiau straipsnių