Quantcast

Rašytojui V. Čepui – nemalonumai: reikalaus nebeplatinti romano

Psichologas, politikas, visuomenės veikėjas rašytojas Vytautas Čepas neišvengs nemalonumų dėl savo dokumentinio romano "Siena". Vienas jo knygoje minimų asmenų ketina per teismus pasiekti, kad knyga būtų išimta iš prekybos.

Pristatė rašytojas

Apie tai Klaipėdos miesto viešosios bibliotekos Meno skyriuje garsiai prabilo šiame romane minimas verslininkas Gediminas Jacka.

Knygos pristatyme, be autoriaus, dalyvavo rašytojas Juozas Šikšnelis ir teisininkė, buvusi prokurorė Nijolė Požarskienė.

Bibliotekos skyriaus salė buvo pilnutėlė žiūrovų, jie aktyviai reiškė emocijas ir dalyvavo diskusijoje.

Turiu teisę aš į privatumą ar ne?

Pristatydamas V.Čepo romaną "Siena", J.Šikšnelis teigė, esą tai tikra istorija, kurioje aprašoma, kaip trys vyrai nepagrįstai nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

Tuo įsitikinęs vieno jų gynėjas advokatas Egidijus Bičkauskas.

Pasak J.Šikšnelio, didžiausia knygos intriga – G.Jacka, kuris su sutuoktine sėdėjo pirmojoje eilėje. Jo sutuoktinė diktofonu įrašinėjo visą susitikimą.

Nebenori viešumo

Rašytojas paklausė ne kartą knygoje minimą vyrą, ar jis būtų pykęs ant autoriaus, jei būtų paminėta, kad byla – seniai nutraukta.

"Atsakau į klausimą – mano gyvenimas eina į pabaigą, pradėjau aštuntąją dešimtį, turiu šešis vaikus, aštuonis anūkus. Nesu viešas asmuo, nesu politikas, seniai viskas turėjo būti užmiršta. Gerbiamas rašytojas turbūt sutiks su mano pasakymu, kad šitoje byloje aš neturiu nieko bendra su tais nuteistaisiais, bet knygoje 17 kartų minima Jackos byla. Turiu teisę aš į privatumą ar ne? Suprantu, kad visuomenė turi teisę kažką žinoti. Jei būčiau viešas asmuo, prašau. Dabar tiek metų eskaluojama. Aš pavargau kovoti. Prisiteisiau moralinę ir materialinę žalą iš Lietuvos valstybės, iš Teisingumo ministerijos, Generalinės prokuratūros, Vidaus reikalų ministerijos. Bet aš šito nenoriu. Aš turiu klausimą, kodėl jūs vadinate šitą knygą Jackos byla? Ką aš turiu bendro? Aš nesigilinu į tą turinį", – piktinosi G.Jacka.

Vyras teigė, jog pats E.Bičkauskas pradžioje gynė jo interesus, ir piktinosi, kad knygos autorius "deda jį ant svarstyklių", svarstydamas, kaltas jis, ar ne.

Verslininkas piktinosi, kad advokatas knygą padovanojo prezidentūrai, generaliniam prokurorui. Esą ir ją dovanų gavę asmenys pamatys, kad autorius meluoja apie knygoje paminėtą šautuvą.

G.Jacka tikino, kad ekspertai šiuo klausimu pasisakė visiškai kitaip, nei rašoma romane. Esą, jei meluojama apie vieną faktą, tai galima abejoti, ar tai yra dokumentinis romanas.

Atsakomybė – leidyklai

"Nenoriu aš šito teismo. Negrasinu teismais, paprasčiausia aš sudariau sutartį su advokatais, kreipsiuosi į teismą, bet ne dėl jūsų, o dėl leidyklos, kodėl ji išleidžia tiesos neatitinkančią knygą" – kreipėsi G.Jacka į V.Čepą.

Rašytojas ne kartą bandė aiškinti, kad G.Jackos pavardė minima ne norint apjuodinti žinomą palangiškį, net priminė apsilankymą jo namuose bei pustrečios valandos užtrukusį pokalbį.

V.Čepas patikino, kad 127 tomų byla, nuo kurios ši istorija, spaudoje esą daugelio teisininkų lūpose buvo vadinama Jackos byla.

Knygos pristatymo metu romano autorius ir jo paminėtas herojus ne kartą uždavinėjo vienas kitam klausimus, iš jų kalbos buvo akivaizdu, kad istorija tuo nesibaigė ir apie "Sieną" kalbės ne tik skaitytojai, bet ją narplios ir teismai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

banditų šalis

banditų šalis portretas
Čia mergšės iš tv tėvas?

Renata Sen.

Renata Sen. portretas
>pensininkui. Prašau nelipinti man etikečių. Esu nepartinė, niekieno neįtakojama/ todėl dažniausiai nepatinku marjonečių ieškotojams/ ir mano vienintelė kryptis ,,Už Lietuvą ir jos žmones". Todėl jau seniai ,,plakuosi" su aiškiai vykdomomis neteisybėmis, LR Konstitucijos nepaisymu ir pan. Netyliu ir netylėsiu. Tegul ir nepadarau kažko tikrai žymaus ir didelio, bet aš tikrai nesėdėsiu ir galvele nelinksėsiu kai šmeižiama, kvailinama, moraliai naikinamas-iškreipiamas tikras patriotizmas, tikrosios vertybės ar stengiamasi žmonėms ciniškai ,,kabint makaronus".Jau 10 metų taip gyvenau ir taip toliau gyvensiu.

palangiske

palangiske portretas
Ponas Jacka,prasdau paaiskinkit is kur tokie turtai,kur dirbote kad tiek uzdirbote ir vaikams butus nupirkote ,pateikite pazyma apie pajamas ,tada reiskite pretenzijas,as jums sakau buvote BANDITAS
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių