Quantcast

Programėlė mokykloms verčia baimintis patyčių?

Mokykloms pasiūlyta lietuvių startuolio sukurta mobilioji vaikščiojimo programėlė įžiebė aistras. Moksleivių tėvai siunta, esą programėlės siūloma fizinio aktyvumo sistema skatina patyčias ir net verčia pažeidinėti įstatymus. Tėvus šokiravo tai, kad prie programėlės jos kūrėjai ragina jungtis naudojant svetimo asmens duomenis arba meluoti apie vaiko amžių.

Užklupo skambučių lavina

Karantino metu moksleivių ugdymas nuotoliniu būdu turi savų niuansų – tam tikrų mokslų užsiėmimus dar įmanoma vesti nuotoliniu būdu, bet fizinio aktyvumo skatinimas namuose sėdintiems vaikams tampa sudėtingu reikalu.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, norėdama paskatinti moksleivius sportuoti ir namų sąlygomis, mokykloms rekomendavo programėlę “#walk15“, kuria būtų skaičiuojami klasės mokinių nueiti žingsniai.

Paprastai tariant, mobiliojoje programėlėje klasė gali registruotis tam tikram iššūkiui – pavyzdžiui, žingsniuoti į Paryžių.

Visos klasės vaikų nueiti žingsniai sumuojami, ir taip siekiama įveikti iššūkį.

Per dieną nueitų žingsnių skaičių fiksuoja, sumuoja ir lyderių lentelėje išskirsto mobiliosios programėlės algoritmas.

„Sulaukiau tėvų skambučių lavinos. Nors ministerija rekomenduoja šią programėlę, bet paaiškėjo, kad tai – peklų pekla. Kai tik mūsų klasė užsiregistravo šiam iššūkiui, tris dienas skambino mamos ir tėčiai. Programėlė neveikia, skambučiai netilo net ir vėlyvą vakarą. Vaikai verkia, negali prisijungti. Draugė draugės negali matyti bendrame iššūkyje, nors nori kartu sportuoti, mergaitės nori sekti viena kitos pasiekimus. Tačiau iš visų klasės mokinių programėlėje matomi tik pirmieji dešimt – geriausius pasiekimus rodantys vaikai“, – pasakojo vienos klasės auklėtoja (čia ir toliau konkretūs duomenys neteiktini dėl Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymo reikalavimų – A.A.).

Pramogos: specialia programėle visą vasarį vaikai raginami daugiau judėti. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Galioja amžiaus cenzas

Moteris tikino, kad tėvai susidūrė su dar viena problema – programėlė “#walk15“ susieta su „Google Fit“ fizinio aktyvumo stebėjimo programėle, kuria gali naudotis ne jaunesni nei 13 metų vaikai.

„Tėvai kreipėsi į lietuvių startuolį paaiškinimo. Ką jiems daryti, jei jų vaikas aštuonerių ar devynerių, o kompanija „Google“ taiko amžiaus apribojimus. Tėvams, švelniai tariant, liepta meluoti. Paaiškinta, kad lai tėvai vaikus registruoja kaip vyresnius, nei jie yra iš tiesų. Mano klasėje visų vaikų tėvai gavo tokius atsakymus“, – pasakojo mokytoja.

Nevykėliai turi susimokėti?

Vienas tėvų dienraščiui aiškino, kad liko šokiruotas tokio programėlės kūrėjų paaiškinimo.

„Visi tėvai yra įsidiegę tam tikrus apribojimus ir dažniausiai stebi savo vaikų veiklą internete. Tėvai turi tokią prievolę – vaikas negali susikurti net pašto adreso be tėvų priežiūros. O jei jis ką nors veikia internete pats, vadinasi, jis tai turi daryti legaliai – pagal jo amžių jam prieinamose interneto ribose. Tokio požiūrio laikomasi ne tik dėl vaikų gerovės, bet ir dėl vaikų duomenų apsaugos. Tai reiškia, kad ministerijos aprobuota programėlė ne tik verčia tėvus meluoti, bet ir skatina pažeidinėti nusistovėjusias nuostatas?“ – stebėjosi vienos aštuonmetės tėtis.

Paprastai tariant, teisėtai jaunesnių nei 13 metų amžiaus moksleivių klasės net neturėtų naudotis programėlėmis, kurios nėra skirtos jų amžiaus grupei.

„Tačiau realybė visai kitokia – daugybė klasių yra užsiregistravusios šioje programėlėje. Klasės vaikai juda ir vaikščioja namuose, programėlė bendrai skaičiuoja vaikų nueitus žingsnius. Pirminė mintis lyg ir graži, tačiau viešai matomi tik pirmojo dešimtuko pasiekimai. Vaikas, kurio pasiekimai įvertinti 15-ąja vieta, nemato savo geriausio draugo pasiekimų, kuris galbūt yra 19-oje vietoje. Norint tai padaryti, reikia susimokėti keliasdešimt centų. Tad ir klausimas – kaip ši programėlė gali būti vadinama nemokama, jei vis tiek prašoma susimokėti, nors ir labai nedaug? Vadinamiesiems „lūzeriams“ mokėti reikia, o mokestis galioja tik parą“, – pasakojo mokytoja.

Už kiekvieną vaiko norą matyti programėlėje klasės draugą ar draugę tėvai turi sumokėti 35 centus, o prisijungimas galioja tik parą.

Prakalbo apie patyčias

Vienas tėvų užklausė programėlės kūrėjų, ar verta dalyvauti tokiame iššūkyje, kuris kelia erzelį, skatina nepasitenkinimą.

„Gal programėlės kūrėjai nevisiškai supranta, ką jie siūlo ir kokie įstatymai egzistuoja? Atsakyta, kad vaikai tegul jungiasi vyresnio asmens duomenimis. Neturiu komentarų tokiai kūrėjų komandai. Antras momentas, kuris iš karto užkliuvo šioje istorijoje, – ar bus skatinamos patyčios? Kai mano dukra paklausė, ką jai daryti, nes klasės iššūkyje jos indėlio net nematyti, aš sukau galvą, ar pasakyti teisybę. Aštuonmetei reikėtų apreikšti, kad ji yra visiškas nulis, nevykėlė, visiškas niekas, o ją tokia padarė ministerija, leidusi vaikams naudoti štai tokias programėles. Ar tikrai čia viskas gerai? Štai tokios programėlės yra valstybės edukacinė dalis. Gal ministerijai pirma reikėjo pasidomėti, kur nuves štai tokios iniciatyvos ir kaip jos veikia?“ – sukrėstas kalbėjo mergaitės tėtis.

Turi 130 tūkst. vartotojų

Mobiliosios programėlės “#walk15“ kūrėjų komanda, sulaukusi skundų, tėvams ir mokytojams esą atsakė, kad ateityje koreguos programėlę.

Norėtųsi, kad iš musės nebūtų daromas dramblys.

„Juk karantinas. O kodėl ne dabar? O kodėl tik ateityje jie koreguos? Tai būtent ja dabar siūloma naudotis mokykloms?“ – stebėjosi mokytoja.

Įmonės „Walk15“ darbuotoja Justina Verbickaitė telefonu dienraštį patikino, kad programėlės veikimo logikos niekas nežada keisti.

„Mes esame startuolis, veikiame tik antrus metus. Bet tikimės, kad yra kur tobulėti. Šis projektas organizuojamas tik vieną mėnesį. Akcija startavo nuo sausio 28-osios ir vyks vasarį. Taip, tai yra mūsų paslauga, kurią mes teikiame mokamai, bet mokykloms mėnesį ji teikiama nemokamai“, – tikino J.Verbickaitė.

Vieno vadinamojo iššūkio pirkimas, kuriame dalyvautų dešimt žmonių, kainuoja 4,99 euro.

Įmonės „Walk15“ direktorė, Lietuvos lengvosios atletikos čempionė, televizijos ir radijo laidų vedėja Vlada Musvydaitė „Klaipėdai“ aiškino, kad kuriant mobiliąją programėlę buvo remtasi konkuravimo principais.

„Jei nori, kad tave pamatytų iššūkio dalyviai, turi stengtis daugiau vaikščioti ir tu pamatai tik pirmuosius dešimt dalyvių. Kiti, kurie yra 19-oje ar 30-oje vietoje, tikėtina, nenori, kad būtų matomi. Šiaip mūsų paslauga yra mokama. Mes esame startuoliai, Lietuvoje turintys 130 tūkst. vartotojų“, – tikino V.Musvydaitė.

Ji gyrėsi, kad jos įmonės paslaugomis naudojasi net tokios bendrovės, kuriose yra po keturis tūkstančius darbuotojų.

„Didesnės įmonės kreipiasi elektroniniu paštu. Didesnių įmonių darbuotojams vieno dalyvio mokestis mėnesiui kainuoja tris eurus“, – neslėpė V.Musvydaitė.

Išeitų, kad vien iš vienos įmonės programėlės darbuotojai galėtų uždirbti 12 tūkst. eurų.

„Reikia tik eiti ir dalyvauti iššūkyje. Bet mokykloms tai kainuoja 50 centų. Kadangi nusprendėme daryti projektą vasario mėnesiui, taip nustatėme, kad galėtų kreiptis klasės, pavyzdžiui, iki 30 žmonių, ir taip judėti. Pamatėme, kad karantino metu buvo didelis susidomėjimas. Per dvi dienas užsiregistravo 150 mokyklų. Mes rankiniu būdu turėjome kurti iššūkius, ir tai tikrai buvo didelis krūvis mums patiems“, – pasakojo V.Musvydaitė.

Už ką moka?

Kaip paaiškinti tėvams tai, kad jie verčiami meluoti dėl vaikų amžiaus? V.Musvydaitė patikino, kad dėl to kalta kompanija „Google“, o ne programėlės kūrėjai.

„Tai „Google“, ne mes, prieš kelerius metus pakeitė privatumo politiką, įvedė apribojimus dėl asmens duomenų. Pats vartotojas sprendžia, kaip jam reikia prisijungti. Fizinio aktyvumo stebėjimas internete galimas tik nuo 13 metų. Mes čia nieko negalime pakeisti. Reaguodami į susidariusią situaciją ir matydami, kad vaikščioti nori jaunesni, kartu su programuotojais sieksime, kad žingsnius skaičiuotų mūsų programėlė. O kas iki šiol skaičiavo? Kompanijos „Google“ programėlė „Google Fit“, – pripažino V.Musvydaitė.

Paklausta, tad už ką reikia mokėti startuolio programėlei, jei žingsnius realiai skaičiuoja kompanijos „Google Fit“, V.Musvydaitė pritilo.

„Tai mums nereikėtų mokėti. Tiesiog jaunesni vaikai galėtų prisijungti. Mūsų pajamos nėra didelės. Turime penkis darbuotojus, programavimui skiriame didelius pinigus ir negalime sakyti, kad išsilaikome iš programėlės. Mintis buvo karantino metu mokykloms duoti nemokamų iššūkių“, – aiškino V.Musvydaitė.

Ji sakė, jog sulaukė skambučio iš vienos mamos, kuri pasakojo, kad jos vaikas jaučia nuoskaudą dėl to, jog nepatenka į geriausiųjų dešimtuką. Programėlės kūrėjai padovanojo vaikui žingsnius skaičiuojančią apyrankę.

„Mes šiuo metu tai darome kaip neatlygintiną darbą, o krūvis yra labai didelis. Aš nesu girdėjusi apie jokias patyčias. Mes mokykloms paslaugą teikiame nemokamai, kai kitiems tai parduodame. Švietimo ministerija mums nieko nemoka, tai tik partneris, kuris džiaugiasi, kad tokiais sunkiais laikais kažkas nori nemokamai padėti. Norėtųsi, kad iš musės nebūtų daromas dramblys“, – teigė V.Musvydaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi

Chi portretas
O kas jums liepia jungtis? Tikrai ko pratrydo mokyklos.., leiskit vaikams gyventi, kodėl turime pamėgdžioti kitus?

Čiubaka

Čiubaka portretas
tai kaip supratau lietuvišką skiną/apvalkalą padarė google fit programai, visą tą šaršalą pervadino walk15 ir lupikauja iš naivuolių

Magyla

Magyla portretas
Tas "walk" ar nebus trumpinys nuo "valkata"? Jei taip, ponai švietimo ministeriai, programa mūsų vaikams visai netinka! Kaip čia rašė vienas pasipiktinęs, susikiškit ją į...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių