Quantcast

Profilaktinė odos patikra Klaipėdoje atskleidė vėžio atvejus

Tuo metu, kai sekmadienį ryte daugybė klaipėdiečių pajūryje gaudė saulės spindulius, būrys susirūpinusių savo odos būkle rikiavosi prie „SG klinikos“ S. Daukanto gatvėje. Čia vyko nemokama odos patikra, skirta Melanomos dienai paminėti.

Ypač aktuali ši patikra buvo žmonėms, kurie turi daug apgamų, ilgai būna lauke, lankosi soliariumuose, yra vyresni nei 65 metų amžiaus, turėjo nudegimų saulėje, serga ar sirgo odos ikivėžiniais ir vėžiniais susirgimais.

Ankstesniais metais norinčiųjų nemokamai pasitikrinti buvo tiek daug, kad ilga eilė rikiavosi palei gatvę kelias valandas.

Šiemet klinika trečią kartą pakvietė atlikti nemokamą odos vėžio patikrą. Šįkart laikas rikiuotis eilėje buvo ribotas, trys gydytojos dermatovenerologės priėmė žmones apžiūrai iki vidurdienio.

„SG klinikos“ nuotr.

Prie „SG klinikos“ įrengtoje palapinėje gydytojos apžiūrėjo norinčiuosius pasitikrinti ir negailėjo patarimų, kaip elgtis su turimais odos dariniais bei prižiūrėti ją, kad nieko blogo neatsitiktų.

Klaipėdos krašte labai didelis odos vėžio sergamumas, per savaitę mes diagnozuojame tris–keturis naujus atvejus.

„Per porą valandų patikrinome kiek daugiau nei 100 žmonių. Nustatėme du vėžio atvejus ir 11 ikivėžinių įtarimų, tai reiškia, pacientai užregistruoti biopsiniam tyrimui. Maždaug pusė patikrintų žmonių turi nemažą saulės pažaidą – lėtinio saulės nudegimo požymius, tai reiškia, kad mūsų žmonės nemoka saugotis saulės. Mūsų akcijos tikslas ir buvo mokyti žmones suprasti, kokių būna grėsmių. Kas antras paklaustas prisipažino, kad per savo gyvenimą nėra tikrinęsis odos darinių. Daugelis nesuvokia, kaip odos vėžys atrodo“, – pasakojo akcijos iniciatorė, gydytoja dermatovenerologė Rita Buivydaitė-Dailidėnė.

Gydytoja džiaugėsi, kad vis daugiau žmonių nori pasitikrinti, tai leidžia tikėtis, kad kasmet odos vėžio atvejų bus diagnozuojama vis mažiau.

„SG klinikos“ nuotr.

Pasak gydytojos, dauguma gana ramiai reagavo į pirminę diagnozę, gal labiau išsigando jauni žmonės, kuriems nustatyti ikivėžiniai dariniai. Vyresnis santūriau priėmė žinią ir suprato, kad liga yra lokali bei pasiduoda gydymui.

„Klaipėdos krašte labai didelis odos vėžio sergamumas, per savaitę mes diagnozuojame tris–keturis naujus atvejus. Bazinių ląstelių vėžio skaičiai auga, nes žmonės keliauja į šiltus kraštus, lankosi soliariumuose, pernelyg ilgai kaitinasi mūsų paplūdimiuose. Todėl norime, kad žmonės kuo dažniau tikrintųsi ir labiau išmanytų apie odos apsaugą nuo tiesioginių saulės spindulių“, – kalbėjo gydytoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Odos problemos kyla ne tik nuo saulės . Saulėje negaliu būti, nemėgstu degintis bet turiu visas galimas išvardintas problemas. KODĖL?

Anonimas

Anonimas portretas
Viskas buvo parašyta,paskelbta,jūs skaitot galimai tik apie šeimamaršistus

Kodėl

Kodėl portretas
Kod4l nebuvo niekur skelbta? Kodėl Kur valstybiniai medicinos pirminės priežiūros centrai, kodėl jie tokių akcijų nemokamų nerengia
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių