Quantcast

Pritarta: Klaipėdoje gali prasidėti Šv. Jono bažnyčios projektavimas

Klaipėdos miesto tarybai vienbalsiai pritarus, savivaldybė finansiškai prisidės prie šv. Jono bažnyčios bokšto atstatymo.

Politikai ketvirtadienį tarybos posėdyje sutiko priimti Klaipėdos miesto savivaldybei viešosios įstaigos „Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimas“ dovanojamus du trečdalius šios įstaigos dalininkų kapitalo dalių.

Kartu šiai įstaigai kaip dalininko įnašas bus perduota 170 tūkst. eurų. Tokia suma reikalinga bokšto projektavimo darbams.

Minėta įstaiga įgyvendins bokšto statytojo, projektavimo ir statybos rangos darbų užsakovo teises ir pareigas.

„Galėtų miestas tapti ne tik bokšto, bet visos bažnyčios dalininku. (...) Miesto gyvenimas – ne tik „Neptūno“ sporto klubas, miesto gyvenimas – tai ir dvasinis gyvenimas. Kai ruošiamės didžiausioms metų šventėms, Kalėdų šventei, kai statome eglutę, kuri amžinos gyvasties, gyvybės simbolis, tai be pagrindinio atributo, bažnyčios, tai tampa pagoniška detale“, – ketvirtadienį tarybos posėdyje sakė politikė Nina Puteikienė.

Ji kvietė miestą prisidėti prie bažnyčios, reikalingos ne tik Klaipėdai, bet ir visai Lietuvai atkūrimo.

Evangelikų liuteronų bendruomenės atstovė Lilija Petraitienė dėkojo tarybos nariams už sprendimą jį vadindama istoriniu ir „istorinės kultūrinės savasties grąžinimu“.

Šios kadencijos taryba padarė lemiamą lūžį, per dešimt metų priimti realūs sprendimai.

„Šios kadencijos taryba padarė lemiamą lūžį, per dešimt metų priimti realūs sprendimai. Ėjome lėtais žingsniais, padaryta daug biurokratinių darbų, kurie būtini ir reikalingi“, – sakė vadovė.

Dėl minėtos viešosios įstaigos steigimo ir visų susijusių sąlygų praėjusiais metais buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Klaipėdos miesto savivaldybės ir Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos. Šiai sutarčiai yra pritarusi miesto taryba.

Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis priminė, jog Šv. Jono bažnyčios atstatymas yra pripažintas valstybei svarbiu projektu. Savivaldybėje buvo rengta galimybių studija dėl bažnyčios atkūrimo ir jos įveiklinimo, miesto lėšomis vykdomi archeologiniai tyrinėjimai.

75 metrų aukščio bokšto atstatymas turėtų kainuoti apie 3 mln. eurų, visos bažnyčios – apie 16 mln. eurų.

Po XIX amžiuje vykusių niokojančių gaisrų naujai atstatyta evangelikų liuteronų bažnyčia Klaipėdoje veikė iki Antrojo pasaulinio karo. Per jį bažnyčia smarkiai nukentėjo ir 1946–1947 metais buvo visiškai nugriauta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ela

Ela portretas
Berods apie tai girdžiu ne vienus metus iš eilės , keista ?

tam reikia

tam reikia portretas
pasakyk kokia baznycia tsrs laikais nugriove,kazko tai nezinau,ta kuria dabar nori atstatyti sugriove vokieciai karo metu ir tsrs neatstate,nes nebuvo reikalinga nes baznyciu ir taip buvo ir niekas i jas nejo,tada taikos karalienes perdare i filharmonija,ten vykdavo koncertai pilna sale budavo zmoniu net bilietu negaledavai gauti.pasakyk kokia baznycia sugriove na tesiog idomu...

REIKIA

REIKIA portretas
miestas neatstatė nė vienos bažnyčios, o nugriovė visas - sovietinė valdžia, ta pati, kuri iki nepriklausomybės atgavimo tvarkėsi. Reikia vaikų darželių, tai statykite, kad ir modulinius, vaikai išauga, - darželių nebereikia. Mokyklos pustuštės, universitetas nežino ką su pataplom daryti. Kodėl lenkai atstatė bažnyčias, tiesa, jų pokaryje nenugriovė, plytas neišvežė, kaip Klaipėdoje sovietmečiu. Kas griovė,kam plytas panaudojo, žinoma, bet nekalbama. Jei rusau sugebėjo atstatyti Karaliaučiaus katedrą, tai nesilygiuokime, statytikite barakus ar darželį, nes tokiam projektui papraščiausiai nesubrendę...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių