Quantcast

Pristatyti svarbūs Klaipėdos uostui dokumentai: ketina rekonstruoti bangolaužius

Baigiantis vasarai ir atostogų metui Uosto direkcija skelbia kelių itin svarbių uosto vystymo projektų konkursus.

Nemažos apimties darbai

Viešai pristatyti didžiausio kitais metais planuojamo vykdyti uosto pietinio ir šiaurinio bangolaužių rekonstravimo ir dalies Kuršių nerijos šlaito tvirtinimo techninio projekto dokumentai. Tai reiškia, kad netrukus gali būti paskelbtas ir pagal šį projektą numatyto objekto rangos konkursas.

Pradžioje buvo svarstoma, kad pietinis molas turėtų būti perkeltas. Tai būtų kainavę didžiulius pinigus. Pasirinktas pigesnis molo sutvirtinimo ir atraminės sienutės kalimo tiek pagal pietinį, tiek pagal šiaurinį molus variantas.

Tiek prie pietinio, tiek prie šiaurinio molų numatyti nemažos apimties darbai. Vyks dalies molų demontavimas, grunto kasimas po vandeniu, spraustasienių, inkarų, kitų hidrotechninių molų tvirtinimų įrengimas.

Pagal molus užkalus inkarinę sienutę, įplaukos kanalo plotis tarp molo galvučių turėtų praplatėti. Įplaukos kanalas bus pagilintas iki 17 m.

Jau yra patirties

Sunki molų konstrukcija didesne jėga spaus platesnį ir gilesnį laivybos kanalą. Turės būti užtikrinta, kad išgilinus ir išplatinus kanalą bangolaužiai į jį nenuslinktų.

Pagal projektą juos didesne jėga turėtų laikyti ne tik įlaidų sienutės, bet ir įmontuoti nuolaidūs gruntiniai inkarai. Jie laikys po vandeniu 5–6 m gylyje sumontuotas įlaidų sienutes. Ties įlaidų sienutėmis bangolaužių dalies pakrantės gylis nuo 5–6 m staiga kris iki 17–18 m ir bus maksimaliai Klaipėdos uoste galimo laivybos kanalo riba.

Panašiai vyks ir dalies Kuršių nerijos šlaito tvirtinimas. Po vandeniu nuo 5,5 m ir giliau bus įrengta povandeninė sienutė. Preliminariai ją numatyta įrengti iki vadinamojo 7 piketo – įplaukos prie pasienio tarnybos laivų uostelio ties Smiltyne, kur yra žymimos uosto 164–168 krantinės. Povandeninė sienutė netrukdys priplaukti prie kranto nei pasienio tarnybos laivams, nei kateriams. Ta riba, kur už įrengtos sienutės prasidės 17–18 m gylis, bus pažymėta navigaciniais žymekliais su žibintais.

Tokio pobūdžio darbai Klaipėdos uoste bus daromi ne pirmą kartą. Panašisienutė buvo įrengta stiprinant įplauką į Malkų įlanką nuo Smeltės pusiasalio.

Vyks ir didžiulis gilinimas

Jau anksčiau skelbta, kad Klaipėdos uoste iki 15,5 m su perviršinimu bus gilinamas laivybos kanalas nuo KLASCO apsisukimo rato maždaug ties 8–10 krantine iki „Klaipėdos Smeltės“ apsisukimo rato, įtraukiant ir Birių krovinių terminalo naudojamas 104–105 krantines.

Tai bus didžiulės apimties gilinimas, kur maždaug 1,8 mln. kvadratinių metrų plote planuojama iškasti ir į jūros sąvartyną išgabenti per 2,16 mln. kubinių m grunto.

Šio gilinimo rangos darbų konkursas paskelbtas jau anksčiau. Tikimasi, kad gilinti Klaipėdos uostą pareikš norą pasaulinio lygio gilinimo darbų kompanijos iš Vakarų Europos šalių.

Šiuo metu yra paskelbtas šio gilinimo darbų techninės priežiūros ir inžinieriaus funkcijų paslaugos konkursas. Techninė priežiūra tokios apimties projekte itin svarbi, nes bus kasami didžiuliai kiekiai grunto.

Jei pavyktų konkursai, minėtą uosto gilinimą, kuriame bus naudojamos ir ES lėšos, planuojama pradėti jau kitais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių