Quantcast

Prieš Vėlines – pagarba išėjusiems: Skulptūrų parke atidaryta paroda

Prieš Vėlines Skulptūrų parko centrinėje aikštelėje atidaryta ir spalį bei lapkritį bus eksponuojama paroda, skirta prisiminti, kad 200 metų čia veikė miesto kapinės. Kasmet šiuo metų laiku senąją šios vietos paskirtį primena ir žvakelių šviesos ant beveik nebeįžvelgiamų kapų.

"Kapinių jau nebėra, bet liko palaidoti žmonės, tarp jų – daug žymių klaipėdiečių. Tam skyrėme lauko ekspoziciją, kuri turėtų pabrėžti ne tiek tų kapinių sunaikinimą, kiek atmintį", – kalbėjo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotoja Skulptūrų parkui Sondra Simanaitienė.

Šiandien tokios ištikimybės kapams, konkrečiai vietai beveik nebeliko. Mes įpratę mintyse pasikalbėti su savo išėjusiais artimaisiais, o seniesiems žmonėms dar labai svarbi palaidojimo vieta.

Moteris jau ne vienerius metus gilinasi į Skulptūrų parko, kadaise – senųjų miesto kapinių istoriją.

Ir ji į daug ką žvelgia nuostabos kupinomis akimis, ypač bendraudama su garbaus amžiaus parko lankytojais, kurie vis ateina čia uždegti žvakelių savo artimųjų palaidojimo vietose.

"Tos kapinės tokios didelės, bet kaip prisikasti iki asmeninių čia atgulusių žmonių istorijų ir jų likimų, kurios yra pačios įdomiausios? Neretai užkalbinu lankytojus. Vis sutinku tokią močiutę, kuri prižiūri savo tėčio kapą. Pasišnekame, po tokių pokalbių apima laiko nuotolio pojūtis, suvoki tos vietos ypatingumą. Šiandien tokios ištikimybės kapams, konkrečiai vietai beveik nebeliko. Mes įpratę mintyse pasikalbėti su savo išėjusiais artimaisiais, o seniesiems žmonėms dar labai svarbi palaidojimo vieta. Tai labai jaudina", – kalbėjo S. Simanaitienė.

Tad prasminga, kad prieš Vėlines Skulptūrų parke pradėjo veikti paroda "Skulptūrų parko istorinės atminties sluoksniai. Pasakojimas apie buvusias miesto kapines".

Joje apžvelgiama Klaipėdos pagrindinių kapinių, veikusių 1820–1975 m., raida ir ypatumai.

Dokumentinė paroda vaizdingai pasakoja apie pirmųjų Klaipėdoje civilinių kapinių įsteigimą, jų administravimą, želdynus, liuteronų ir stačiatikių sugyvenimą Visų Rusijos šventųjų cerkvėje, čia galima rasti ir kapinėse palaidotų iškilių asmenybių trumpas biografijas.

Stendai gausiai iliustruoti istorinėmis nuotraukomis.

Šios lauko ekspozicijos tikslas – klaipėdiečiams suteikti daugiau žinių apie senąsias miesto kapines, praplėsti miestiečių istorinį pažinimą ir pagilinti tapatybės su gyvenamąja vieta jausmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių