Quantcast

Prie kasų – dokumentų patikra

Įsigaliojus tvarkai, kad perkantieji alkoholį privalo pateikti asmens dokumentus, nuskriausti pasijautė tik tapatybės dokumentų neturintys benamiai. Kiti klaipėdiečiai ramiai traukė iš kišenių dokumentus ir nuolankiai rodė juos kasininkėms.

Liko be lauktuvių

Vakar popietę "Akropolyje" įsikūrusio prekybos centro "Maxima" alkoholio skyriuje nebuvo matyti itin daug žmonių. Penkiasdešimtmetis Sergejus, pirkęs porą butelių alaus, stebėjosi, kad kasoje vis dėlto teko rodyti asmens tapatybės kortelę.

"Sovietiniais laikais buvo lengviau alkoholio įsigyti nei dabar. Kvailystė tai yra. Pirmą kartą gyvenime paprašė dokumento", – ramiu tonu pasipiktino vyras.

Kitas pusamžis pirkėjas taip pat tvirtino, kad nauja tvarka tik apsunkins niekuo dėtų žmonių apsipirkimą.

"O jaunimas ras savus būdus, kaip nusipirkti svaigalų. Viskas pas mus iš kito galo. Padorūs piliečiai turi kaišioti pasus, bet kažin, ar nuo to kas nors pasikeis", – kalbėjo klaipėdietis.

Pagyvenusi pensininkų pora, besidomėjusi, kokios akcijos taikomos alkoholio skyriuje, prisipažino, kad užsuko tik įsigyti lauktuvių, nes ruošiasi eiti į svečius.

"Liksime be butelio, nes nepasiėmėme dokumentų", – prisipažino šeimos galva.

Tačiau čia pat salėje dirbusios prekybos centro darbuotojos paaiškino, kad pensininkai gali pateikti ir pensininko ar vairuotojo pažymėjimą.

Duomenų nekaupia

"O manęs visai nepiktina tokia tvarka. Parodyti dokumentą užtrunka vos kelias sekundes. Aš apskritai negeriu, o pirmą naujos tvarkos dieną užėjau į prekybos centrą susigundžiusi akcija brangiai degtinei. Svečiams bus", – prisipažino klaipėdietė Loreta.

Naujajai tvarkai prekybininkai ruošėsi iš anksto. Prie kiekvienos kasos matomoje vietoje pakabinti stendai, informuojantys apie naujus reikalavimus.

Kalbintos kasininkės, prisipažino, kad pirmoji diena buvusi kiek labiau įtempta emocine prasme. Tačiau tikinama, kad rimtų incidentų nenutiko.

"Mums užtenka kelių sekundžių pažiūrėti į dokumente esantį asmens kodą ar gimimo datą. Duomenų niekas nesuvedinėja. Būna, kad pasipiktina kuris pirkėjas, tačiau dauguma parodo dokumentus, ir viskas", – prisipažino pardavėja.

Prisijungė ir smulkios įmonės

Geros valios memorandumą, bendradarbiaudami su Sveikatos apsaugos ministerija, pasirašė faktiškai visi didieji prekybos tinklai – "Maxima", "Iki" parduotuves valdanti "Palink", "Rimi Lietuva", "Norfos mažmena", "Prisma", bei "Aljansas Aibė".

Prie akcijos jungėsi net Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvės, o štai prekybos tinklas "Lidl" prie akcijos neprisijungė.

"Tačiau buvau nustebinta, kad manęs šiandieną buvo paprašyta parodyti asmens dokumentą, nors "Lidl" prekybos centras nesiskelbė, kad jungsis prie memorandumo", – pastebėjo klaipėdietė pirkėja.

O štai Klaipėdos rajone įsikūrusios nedidelės parduotuvės savininkė Elena Balsienė pripažino, kad jos įmonė savo noru laikosi tvarkos, nors ir nepasirašinėjo jokių memorandumų.

"Mes esame už tai, kad alkoholis nepatektų į nepilnamečių rankas. Kuo daugiau žmonių prisidės, tuos bus geriau. Mes juk savo pirkėjus pažįstame, ne bėda, vis dėlto vienas vyriškis šį rytą užsipuolė pardavėją, kad kitą kartą numes prekes nuo lentynos, jei neparduosime jam alkoholio. Ir kam tiek pykčio?" – klausė E.Balsienė.

Skundėsi telefonu

Bendrovės Maxima LT" Korporacinių reikalų departamento vadovas Rosvaldas Gorbačiovas tikino, kad pirmoji naujosios tvarkos diena praėjo ramiai.

"Neturime jokių užfiksuotų incidentų. Viskas vyksta sklandžiai. Žmonės noriai rodo dokumentus. Žinoma, kad gali būti pavienių atvejų, kai kažkas piktinsis ir taip išreikš protestą. Tačiau apibendrinimus galėsime daryti po savaitgalio", – kalbėjo R.Gorbačiovas.

Jis pripažino, kad daugiausiai emocinio krūvio šią dieną teko kasininkėms, kurias teko specialiai paruošti.

Giedrė Bielskytė, bendrovės "Rimi Lietuva" viešųjų ryšių vadovė, tikino, kad per vakar užfiksuoti tik keli skundai.

"Pastebime, kad tvarką pirkėjai žino. Turime užklausų ir skundų klientų aptarnavimo centre. Ypač vyresnio amžiaus žmonės piktinasi, kodėl jiems nebuvo parduota alkoholio. Manome, kad reikia laiko, ir prie tvarkos bus priprasta", – tikino G.Bielskytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Masonu-demonu pakalikai

Masonu-demonu pakalikai portretas
Tai daroma tikslingai,siekiant paruosti visuomene visuotiniam privalomam cipavimui ir suzymejimui.

manau

manau portretas
nenaudoju,neperku bet manau tai žemina pirkeja,kodel nepadarius specializuotu alkoholio parduotuviu?butu ribotas pardavimo laikas ,nepilnamečiai ten tikrai neslankiotu o PC palikti tik alu nes del alaus butelio tikrai žmogui nepatogu važiuoti i spec,parduotuve,pas mus kaip visada perlenkiama lazda ,kažkoks tai matulas ar kas tai sumaste ir visa tauta šoka pagal jo melodija,avinu banda,kad leidžiasi valdomi visokiu bepročiu,gal tikrai kaip karvem čipus i ausis iverkit?

as

as portretas
Aš ne robotas, aš paso nerodau, RINKIS KITĄ PREKYBOS CENTRĄ:)
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių