Quantcast

Pribloškė perspėjimas prie šaltinio: padarykite išsamius tyrimus, po to kabinkite tokias lenteles

Daug klaipėdiečių ir miesto prieigų gyventojų nuo seno suka prie Laukžemių tvenkinio ten esančio šaltinio vandens. Tačiau Radailių šaltinis neseniai buvo paženklintas lentele, kurioje esantis perspėjimas pribloškė šios vietos lankytojus.

Nuostaba dėl užrašo

"Dėmesio! Šis vanduo yra melioracinių sistemų sukauptas vanduo, netinkamas gerti! Gerdami šį vandenį rizikuojate savo sveikata", – toks šauktukų kupinas tekstas atsirado visai neseniai.

Tai, ką žmonės mano apie šį pranešimą, kažkas ranka užrašė ant tos pačios lentelės.

"Padarykite išsamius tyrimus, po to kabinkite tokias lenteles", – nuomonę išsakė gyventojas.

Žmonės ėmė diskutuoti, kas ir kodėl įbedė tokį perspėjimą prie šaltinio.

"Kranelio niekas neužsuks", – užtikrintas vienas gyventojas.

"Gal kažkas tiesiog nenori, kad per jų žemę važinėtų, tai sugalvojo tokį būdą, nes labai daug metų žmonės ten važiuoja vandens", – spėjo kiti.

Diskusijoje net iškilo versija, kad esą vieno sklypo šeimininkė taip galėjo siekti atgrasyti šaltinio lankytojus.

Paaiškėjo, kad tokia versija buvo klaidinga – lentelę pastatė Klaipėdos rajono savivaldybės Sendvario seniūnija.

Paties vandens niekas nedraudžia gerti. Mes tik nerekomenduojame.

Seniūnės patarėjas Rolandas Milius paaiškino, kad ne privatūs asmenys tokią lentelę su perspėjimu įbedė, o oficialūs.

"Seniūnija įkalė tą lentelę. Visai ne moteriškė parašė. Apkalbėjo gyventojai. Mes pasižiūrėjome melioracines sistemas, pasiaiškinome, kur jos driekiasi, ir padarėme išvadą, kad į šaltinį patenka vanduo iš surinktuvo, kuris yra netoliese. Paties vandens niekas nedraudžia gerti. Mes tik nerekomenduojame", – aiškino R.Milius.

Vanduo – gėlas ir bekvapis

Gyventojai dalijosi Lietuvos geologijos tarnybos tinklalapio nuoroda, kur galima rasti visų šalyje esančių šaltinių aprašymus.

Geologijos tarnyba apie Radailių šaltinį rašo taip: "Šaltinio suformuotame nedideliame cirkelyje įmontuotas apie 100 mm skersmens vamzdis, kuris aprėmintas lauko akmenimis. Šalia iš gelžbetoninių blokelių įrengta atraminė sienelė. Nusileisti prie šaltinio pastatyti mediniai laipteliai. Šaltinio vandenį naudoja Radailių naujakuriai."

Geologijos tarnyba konstatuoja, kokios yra šio šaltinio vandens fizikinės savybės.

"Šaltinio vanduo – bekvapis ir beskonis. Vanduo gėlas, turi mažai mineralinių medžiagų, bendras ištirpusių mineralinių medžiagų kiekis 343 mg/l. Vanduo santykinai kietas, pasižymi karbonatiniu, virinant lengvai pašalinamu kietumu (bendrasis kietumas 4,26 mg-ekv/l). Vandenyje nedaug natrio (5,03 mg/l) ir chlorido (7,22 mg/l). Tyrimo metu nustatyta nedidelė, artima foninei nitratų koncentracija (5,99 mg/l), nitritų ir amonio neaptikta. Galima tikėtis, kad plečiantis statyboms tvenkinio pakrantėje šaltinio vandens kokybė gali prastėti", – pažymi Geologijos tarnyba.

Rolandas Milius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Paklausimas seniūnijai

Viena gyventoja socialiniame tinkle patikino, kad tyrė šio šaltinio vandenį, tad ją nustebino tokia seniūnijos iniciatyva.

"Daug metų važiavau, tyriau vandenį. Vanduo – nepriekaištingas, visi rodikliai puikūs. Šiuo klausimu raštu kreipiausi į seniūniją, laukiu atsakymo", – apie klausimus valdžiai pasidalijo moteris.

Vis dėlto seniūnijos parengtame tekste yra teiginys, kad vanduo netinkamas gerti.

Tad kyla klausimas, kuo remdamiesi valdininkai ėmė tvirtinti, kad vanduo yra netinkamas?

Ir iš balos galima gerti.

Išgirdęs klausimą, R.Milius šiek tiek sutriko.

"Pats žmogus sprendžia, ar jis gers šį vandenį, o gal iš balos, esančios už penkių metrų, gers. Mes negalime to drausti. Tai tik informacija gyventojams. Geologijos tarnyba pažymėjusi, kad tai daugiau lankytinas, turistinis objektas", – patikino R.Milius.

Ar vis dėlto seniūnijai nerimą galėjo sukelti naujakurių galbūt į aplinką išleidžiamų techninių vandenų iš valymo įrenginių klausimas? O gal sunerimta, kad ariami laukai yra tręšiami mėšlu?

"Nežinau dėl tręšimo, bet aišku, kad melioracinės sistemos susisiekia. Ten yra keli surinktuvai. O išleistuvai daryti į Laukžemių tvenkinį. Niekas netyrė, sistemų nekasinėjo, ten privačios žemės, o netoli ir piliakalnis, negalima to ten daryti. Na taip, Geologijos tarnyba rašo, kad vanduo ištirtas. Neparašyta, kad jo gerti negalima", – kalbėjo R.Milius.

Įspėjo ir apie erkes

Ar gali šio šaltinio vanduo pakenkti sveikatai, neaišku.

"Nėra moksliškai įrodyta, kad jo negalima gerti. Ir iš balos galima gerti. Tik klausimas, ar tikrai tai reikia daryti", – svarstė Sendvario seniūnės patarėjas.

Perklausus, ar seniūnija ketina ištirti šį vandenį, jei jau iš esmės rūpi gyventojų sveikata, R.Milius atsakė, kad to neketinama daryti.

"Tai informacija, perspėjimas žmonėms. Nieko daugiau", – įtikinėjo R.Milius.

Ši seniūnijos iniciatyva priminė prieš kelerius metus Klaipėdoje užfiksuotą panašią istoriją – uostamiesčio centre, Atgimimo aikštės gėlynuose, buvo prismaigstyta lentelių, įspėjančių "Atsargiai, erkės".

Paaiškėjo, kad lenteles smaigstė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistės, tačiau ar konkrečiame gėlyne yra erkių, niekas net nesiaiškino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Kas nuolat gadiną privažiavimą prie šio šaltinio, kas nuardė laiptelius žemyn,kas nuolat drąsko nerūdijančio plieno vamdį, prikiša jį tepaluotų kempinių,kas neša ir nuolat verčia ant šio skardžio šiukšles, net šunų išmatas.Ir tai jau kartojasi seniai.Gal šia ,,veikla,, susidomėtų atitinkamos institucijos? O pirmiausiai pats Seniūnės patarėjas Rolandas Milius ?

ta ponia sulauks Dievo bausmės. Linkime

ta ponia sulauks Dievo bausmės. Linkime portretas
Šio šaltinio vanduo puikus. Tirtas ne kartą. Plėšikė bando prichvatizuoti svetimą žemę su šaltiniais.

Vietinis

Vietinis portretas
Klausimas tuėtų būti "pastatytas"kitaip. Kaip šalia gyvenanti ponia galėjo jį "prichvatizuoti". Ji daug metų gainioja žmones prie šaltinio atvykusius žmones. O šiuo atvėju "prispaudė" valdinkus, kad atsirastu ši lentelė. Šį vandenį ne vieną kartą tyrėm. Viskas su juo 100% gerai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių