Quantcast

G. Nausėda: JAV karo laivo apsilankymas rodo sąjungininkų ryžtą užtikrinant mūsų saugumą

JAV raketinio laivo apsilankymas demonstruoja Jungtinių Valstijų lyderystę ir ryžtą užtikrinant saugumą Baltijos regione, pažymėjo prezidentas Gitanas Nausėda, antradienį lankydamasis kariniame laive „USS Gravely“, atvykusiame planuoto vizito į Klaipėdos uostą.

Šalies vadovas padėkojo sąjungininkams už reiškiamą solidarumą ir pasirengimą veikti kartu, drastiškai pasikeitus saugumo situacijai prie rytinės NATO sienos.

„Baltijos šalyse, kaip niekur kitur, jautėme ir jaučiame ne tik mūsų šalims, bet ir visam laisvajam pasauliui kylančią grėsmę. Baltijos jūra – svarbi karinio mobilumo erdvė, todėl čia itin reikšminga užtikrinti netrukdomo judėjimo laisvę išlaikant reikalingą sąjungininkų karinį dominavimą“, – sakė G. Nausėda.

Pasak prezidento, Rusijos karas Ukrainoje parodė, kokia svarbi yra sąjungininkų vienybė ir pasirengimas veikti iškart – tik ryžtas, paremtas pajėgumais, gali sustabdyti agresiją.

„Tikimės JAV lyderystės ir ilgalaikių sprendimų per nuolatinį pajėgų buvimą Baltijos šalyse. Karinio saugumo stiprinimas jūrų erdvėje yra ne mažiau svarbus nei sausumoje ar ore“, – teigė prezidentas.

Šalies vadovo teigimu, Lietuva, investuodama į karinę flotilę, taip pat stiprina savo indėlį į Baltijos jūros saugumo didinimą, stebėsenos užtikrinimą ir gerinimą. O Švedijai ir Suomijai prisijungus prie NATO, Baltijos jūros strateginė reikšmė Aljansui dar labiau išaugs.

E. Ovčarenko / BNS nuotr.

V. Rupšys: tai žinutė, kad JAV supranta mūsų grėsmes ir yra pasirengusios ginti

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys teigia, kad JAV karinio laivo „USS Gravely“ įgulos vizitas Lietuvoje yra dar vienas įrodymas, kad Jungtinės Valstijos supranta Lietuvos grėsmes ir, prireikus, yra pasirengusios šalį apginti.

„JAV „Gravely“ laivo lankymasis Lietuvoje yra dar viena žinutė, kad Jungtinės Valstijos mūsų grėsmes supranta ir prisideda prie atgrasymo, o prireikus – ir gynybos“, – antradienį po susitikimo su Lietuvoje viešinčia JAV karinio laivo „USS Gravely“ įgula bei Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda teigė V. Rupšys.

Lietuvos kariuomenės vadas akcentavo, kad „USS Gravely“ laivas užtikrins Baltijos jūros saugumą bei šalims padės efektyviai bendradarbiauti.

„Tokio tipo laivas yra pajėgus vykdyti plačių užduočių spektrą: kovoti su povandeniniais laivais, su antvandeniniais laivais, vykdyti oro gynybą, neutralizuoti taikinius ne tik jūroje, bet ir sausumoje. Esame dėkingi Jungtinių Valstijų paramai ir buvimui Lietuvoje, kai to labiausiai reikia“, – kalbėjo V. Rupšys, kartu pažymėdamas sąjungininkų siunčiamos pagalbos svarbą Lietuvai bei kitoms Baltijos valstybėms.

„Sąjungininkai, lanksčiai reaguodami į saugumo situaciją Baltijos jūroje po karo Ukrainoje pradžios, skiria papildomus jūrinius pajėgumus. Tai leidžia efektyviai rinkti ir keistis informacija apie situaciją jūroje, atgrasyti Rusiją ir, esant reikalui, vykdyti kolektyvinės gynybos užduotis“, – teigė V. Rupšys.

Be to, Lietuvos kariuomenės vadas tikisi, kad „USS Gravely“ įgulos vizitas paskatins Lietuvą ir JAV bendradarbiauti glaudžiau ir judėti naujų projektų link.

„Tikiuosi, tai dar vienas žingsnis glaudesnio bendradarbiavimo bei naujų projektų link. Norint gyventi taikoje, reikia tinkamai pasiruošti karui. Turime daryti viską, kad potencialus priešininkas neturėtų minties pasikėsinti bent į vieną iš NATO valstybių“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad antradienį į Klaipėdą pirmą kartą atplaukė Jungtinių Amerikos Valstijų karinis laivas „USS Gravely“.

Vizito atplaukusiame Jungtinių Amerikos Valstijų kariniame laive „USS Gravely“ lankėsi prezidentas Gitanas Nausėda, Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys, JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas ir krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus. Jie susitiko su laivo vadu komandoru Hunteriu D. Washburnu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nereikia

nereikia portretas
Su tokia valdzia dziovinsim suharikus su chemodanais visur tik ne Lietuvoj ir neliks Klaipedos Uosto ir taip jau zopa ekonomikoj tai ka mums pades tie Amerikonai .Paziurekit normaliai kad be resursu bus visiems zopa ir be karo tai kam cia listi ant Ugnies sedetum ramiai ir nelistum sau kai ypac tu esi mazas lojantis mopsas

javtokas

javtokas portretas
O MOCIUTE gali paciulpti kampelyj ciulpinuka

jo

jo portretas
nieko jis nezino apie saugumo apie babkes tik
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių