Quantcast

Prasidės Gargždų parko renesansas: bus šalinami medžiai

  • Teksto dydis:

Po papildomo ekspertinio parko medžių vertinimo, kuris atliktas Savivaldybės iniciatyva, parke jau greitai prasidės permainos. Pirmiausiai bus šalinami tie medžiai, kuriuos ekspertai pripažino pavojingais. Kad tą reikia daryti, sutaria visos suinteresuotos pusės ir ekspertai.

Nepriklausomo eksperto ataskaitoje įvardinti 48 blogos būklės medžiai. Jie – išpuvę, skilę ir kelia pavojų. Tačiau leidimas šalinti išduotas 42 medžiams. Šeši medžiai bus išsaugoti, nes, pasak eksperto, jie toli nuo žmonių lankomų vietų, todėl juos galima palikti, bet būtina pastatyti įspėjamuosius ženklus apie šių medžių keliamą pavojų. Tokiam vertinimui pritaria visos suinteresuotos pusės ir dar keli ekspertai – dendrologai Arvydas Rutkauskas, Artūras Poškus, želdinių ekspertė Rita Nekrošienė ir arboristas Renaldas Žilinskas.

Taip pat ataskaitoje pabrėžiama, kad dalyje parko būtina medžius retinti, nes jie suaugę pakankamai tankiai, konkuruoja ir stelbia vienas kitą. Dėl to tinkamai nesiformuoja lajos, vėliau išaugę medeliai skursta ir nyksta. Nepriklausoma ekspertė Lina Straigytė išskyrė keturis medynus, kuriuose rekomenduoja retinimą.  Su tuo sutinka ir kiti ekspertai. Nes šiose vietose neželia žolė, nesivysto medžių lajos, nėra erdvės ir šviesos.

Retinimas bus atliekamas tik pagal ekspertų pateiktas rekomendacijas, atsakingi specialistai  jau kitos savaitės pradžioje, remdamiesi galiojančia metodika, atrinks ir sužymės retinamus medžius. Viename iš medynų, esančių viršutinėje parko terasoje, ekspertai pasiūlė palikti trešnes, kaukazines slyvas, šeivamedžius. Tinkamai sutvarkius viršutinėje parko terasoje esančią krūmynais apžėlusią teritoriją, čia būtų galima sukurti kvepiančią ir akį džiuginančią vaismedžių  erdvę.

Susitarta ir dėl tuopų šalinimo. Jos peraugusios, stambios ir pavojingos – gožia kitus medžius. Ekspertai turėjo siūlymų ir dėl projekte numatytų vidutinės ir blogos būklės medžių, kurie nebus kertami, o kaip tik – toliau prižiūrimi. Savivaldybė paprašė specialistų pateikti siūlymus,  kaip juos prižiūrėti tinkamai.

Savivaldybė planuoja kiekvienais metais biudžete numatyti lėšas, skirtas parko priežiūros darbams, kurie būtų atliekami atsakingai, sistemingai ir nuolat. To niekada nebuvo daroma, o Savivaldybės siekis – parką tinkamai prižiūrėti kasmet ir profesionaliai.

Be to, tikimasi, kad jau gegužės mėnesį kartu su visuomene bus galima pradėti derinti sprendimus dėl antrojo etapo – parko infrastruktūros įrengimo darbų: takų sutvarkymo, apšvietimo įrengimo ir t. t.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Parkas Tautos ne meru

Parkas Tautos ne meru portretas
Lengviau merus pakeist , nei simtamecius medzius ispjaut. Parkas Tautos

Girinis

Girinis portretas
Kada arabai nustos is Lietuvos daryti dykuma?

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Rašytojai, pritrūkot vietos ar supratimo? Bus šalinami pavojingi medžiai - tai taip ir reikėjo parašyti. O Klaipėdoje kas kita - jau kertami Dangės skvero medžiai pagal kitą kriterijų - trukdo ar netrukdo visokioms aikštelėms, dviračių takams, terasoms ir kitokioms kvailystėms.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių