Quantcast

Prasidėjo lapų kritimas – ar Klaipėda jau pasiruošusi rudens iššūkiams?

  • Teksto dydis:

Netrukus prasidės pirmosios šalnos, o su jomis ir staigus lapų kritimas. Praėjusiais metais Klaipėdoje visi lapai nukrito maždaug per 2 savaites. Vienu metu atsiradusios didžiulės krūvos žaliųjų atliekų sukėlė nemažų rūpesčių tiek gyventojams, tiek jų tvarkytojams. Už lapų surinkimą atsakinga bendrovė „Ecoservice Klaipėda“ teigia jau pasiruošusi staigiam lapų kritimui, tačiau kaip greitai juos pavyks surinkti ir išvežti, priklausys ir nuo pačių gyventojų.

Prasidėjus lapų kritimui, susidarantis žaliųjų atliekų kiekis išauga iki penkių kartų. Palyginimui – pernai liepą iš Klaipėdos miesto išvežta apie 200 tonų žaliųjų atliekų, lapkritį – 870. Prasidėjus rudeniui, žaliųjų atliekų surinkimui naudojami papildomi pajėgumai, leidžiantys kartą per savaitę surinkti lapus ir kitas žaliąsias atliekas iš visų Klaipėdos miesto rajonų.

Siūlo vadovautis grafiku

Bendrovės „Ecoservice Klaipėda“ generalinis direktorius Laimonas Žemaitis teigia, kad lapų surinkimas būtų greitesnis, jei gyventojai lapus rinktų ne tik į polietileno maišus, bet esant didesniam atliekų kiekiui ir į specialius didelės talpos konteinerius, kurios galima užsisakyti nemokamai. Jei lapai būna polietileno maišuose, darbuotojai pirmiausia iš jų turi išimti lapus, nes į žaliųjų atliekų aikšteles negali patekti jokios kitos atliekos išskyrus žaliąsias. Toks lapų perkėlimas užima nemažai laiko. Taip pat gyventojų prašoma į lapų krūvas nemesti buitinių atliekų, nes jų perrinkimas taip pat reiškia papildomas laiko sąnaudas

Kitas patarimas, padėsiantis Klaipėdoje užtikrinti tvarką prasidėjus staigiam lapų kritimui, lapus grėbti vadovaujantis jų išvežimo grafiku. Rekomenduojama juos sugrėbti dieną arba dvi prieš išvežimą.

„Jei lapai yra grėbiami nesivadovaujant jų išvežimo grafiku, iš to kyla papildomų problemų. Kaip rodo mūsų patirtis, jei kieme maišas su lapais stovi ilgiau nei kelias dienas, prie jo būtinai kas nors iš gyventojų pastato statybinių atliekų ar senų baldų. Gyventojai galvoja, kad atliekų tvarkytojai su lapais išveš ir jų baldus, tačiau taip nėra – atliekos rūšiuojamos, todėl kai paimame žaliąsias atliekas, kieme lieka stūksoti kažkieno palikti baldai“, – pasakoja L. Žemaitis.

Išvežimo grafikus uostamiestyje galima rasti internetiniame puslapyje ecoservice.lt arba kratc.lt.

Trukdo ne vietoje palikti automobiliai

Dar vienas trukdis, apsunkinantis Klaipėdoje lapų surinkimą – ne vietoje palikti gyventojų automobiliai. Gyventojai prašomi būti sąmoningais ir nepalikti savo automobilių ties maišais su surinktais lapais, nes prie jų negalės privažiuoti lapus renkanti technika. Anot L. Žemaičio, pasitaiko ir tokių atvejų, kai automobilis, trukdantis surinkti lapus, būna paliktas trims dienoms.

„Lapus renkantys gyventojai ar organizacijos taip pat turėtų apgalvoti, kur palikti surinktas žaliąsias atliekas, kad jas būtų patogu išvežti. Dažnas atliekas palieka ten, kur jam patogu – po balkonu, medžiais ar už 50 metrų nuo važiuojamosios dalies, nepagalvodami, kad prie tų vietų bus sunku privažiuoti miesto tvarkytojams“, – teigia „Ecoservice Klaipėda“ vadovas.

Genėjantiems medžius, rekomenduojama prie konteinerių palikti supjaustytas šakas, kad jas būtų patogu išvežti. Rekomenduojamas šakos ilgis – 1 metras.

Lapai išvežami kartą per savaitę

Iš individualių namų teritorijų, kaip ir iš daugiabučių kiemų, lapai išvežami kartą per savaitę. Miesto tvarkytojai individualių namų savininkams lapus rekomenduoja dėti į permatomus maišus.

„Kartais gyventojai žaliąsias atliekas deda į maišus, kuriuos mes duodame rinkti antrinėms žaliavoms. Skirtingos atliekos dažniausiai surenkamos skirtingais grafikais, todėl pasitaiko tokių atvejų, kai vėžėjai nepaima žaliųjų atliekų, manydami, kad maišuose yra antrinės atliekos. Išvengti tokių situacijų padėtų permatomi maišai“, – sako L. Žemaitis.

Artimiausiomis savaitėmis šalnos Klaipėdoje neprognozuojamos, todėl gyventojai, bendrijos, bendruomenės ir organizacijos dar turi laiko pasiruošti tinkamas talpas lapų surinkimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vikas

Vikas portretas
Jau viska ispardave, "otkatai" baigiasi. Laikas imtis paskutinio, zemes.

Dėmesio!

Dėmesio! portretas
Šiandien 15val.seimo posėdyje bus pateiktas priėmimui Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo Nr. IX-1314 pakeitimo įstatymo projektas.Teikėjas-žaliųjų ministras Markauskas, pranešėjas -Stančikas..ŽIŪRĖKITE IR ATSIMINKITE!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių