Quantcast

Požeminiai konteineriai – dėl patogesnio rūšiavimo ir tvarkos kiemuose

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Klaipėdos miesto savivaldybės administracija paskelbė apie dar 42 pusiau požeminių konteinerių aikštelių naudojimo pradžią. Iš viso uostamiestyje jau įrengta 160 stacionarių požeminių konteinerių aikštelių, kuriose gyventojai gali išrūšiuoti antrines žaliavas ir išmesti mišrias atliekas.

Rūšiavimas padeda taupyti

Pagal Lietuvoje galiojančią tvarką, gyventojai moka tik už tų atliekų sutvarkymą, kurios išmetamos į mišrių komunalinių atliekų konteinerį. Už stiklo, popieriaus, plastiko surinkimą ir sutvarkymą apmoka verslo organizacijos.

Tad kuo daugiau gyventojai išrūšiuoja, tuo mažiau atliekų pakliūva į komunalinių atliekų konteinerį, tuo mažiau KRATC reikia pirkti papildomų paslaugų – transporto, antrinio rūšiavimo, deginimo, likusio šlako apdorojimo. Tokiu būdu rūšiavimas sudaro prielaidas gyventojams taupyti išlaidas už atliekų tvarkymą.

„Klaipėdoje požeminių ir pusiau požeminių konteinerių aikštelės statomos būtent dėl to, kad žmonėms būtų kuo patogiau rūšiuoti. Skirtingai nei anksčiau, kai reikėdavo atliekas nešti į kitų namų kiemus, naujose aikštelėse visi konteineriai yra vienoje vietoje. Mes kasmet stebime vis gerėjantį rūšiavimą ir mažėjantį komunalinių atliekų srautą. Neabejotinai patogesnė rūšiavimo infrastruktūra, atsiradusi Klaipėdoje prieš 6 metus ir vis plečiama, tam turi įtakos“, – įsitikinusi Ramunė Šličienė, KRATC direktoriaus pavaduotoja.

Šiuo metu Klaipėdos mieste vykdomas pusiau požeminių konteinerių aikštelių statybos projektas – su ES fondų parama uostamiestyje iki kitų metų pabaigos turi būti įrengtos 268 aikštelės su 4–6 talpyklėmis skirtingoms atliekoms.

Viena priėmimo aikštelė dirba kasdien

Ekologė priminė, jog siekiant tvarkos ir švaros kiemuose, labai svarbu laikytis pagrindinių rūšiavimo taisyklių.

„Į kieme esančius konteinerius galime išmesti ar išrūšiuoti tik tokius daiktus, kurie lengvai telpa pro konteinerio angą. Jei daiktas ar pakuotė netelpa, reikia susmulkinti arba nugabenti į didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles, ar atiduoti atliekų tvarkytojui. Bet jokiu būdu neleidžiama stambiagabaričių atliekų dėti šalia konteinerių“, – akcentavo R.Šličienė.

Jei šalia konteinerių paliekama kartono pakuotė, sušlapusi ji nebetinka perdirbimui. Plastiko pakuotes vėjas išnešioja po kiemus ir ilgam užteršia aplinką. Europos Sąjungoje įprasta, kad buityje susidarančias didesnes atliekas – baldus, statybines medžiagas, buitinę techniką, jos pakuotes – gyventojai patys nuveža ir išrūšiuoja didžiųjų atliekų aikštelėse.

Klaipėdoje didžiųjų atliekų priėmimo aikštelės yra Šiaurės pr. 30, Plieno g. 13, Tilžės g. 66A. Klaipėdiečių patogumui pastaroji aikštelė šiemet pradėjo dirbti kasdien: I–V nuo 9 iki 19, o VI–VII nuo 9 iki 16 val.

Šį pavasarį atvežę nebereikalingus daiktus ar atliekas į Klaipėdos miesto KRATC aikšteles, galite pasiimti ir naudingą aksesuarą – ekologišką daugkartinio naudojimo pirkinių maišelį.

Klaipėdos mieste naudojamų požeminių konteinerių aikštelių adresus ir KRATC atliekų priėmimo aikštelių darbo laikus galite pasitikslinti www.kratc.lt arba tel. 8 800 13344.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šlovė Ukrainai

šlovė Ukrainai portretas
Pasibaisėjau didžiosiomis europos valstybėmis ir amerika...Išsigando ruskyno, paliko ukrainiečius mirti vienus....Jie tokie pat kaip ir ruskynas. Jau matau, kaip mus gintų...

4

4 portretas
Kad rūšiuotu žmonės šiukšlės, reikia kad šiukšlių maišialiai nieko nekainotu, bet dar problema kad mažam bute nėra vietos kur tiek maišelių įkišti

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Kur tokį gražų maišelį galima įsigyti?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių