Quantcast

Politikų kelionės į pajūrį – už biudžeto eurus

Dešimtmečiais gaji politikų tradicija į pajūrį darbo reikalais išsiruošti penktadieniais mikliai prigijo ir naujos valdančiosios daugumos Ministrų kabinete. Peržvelgus naujosios Vyriausybės narių vizitus jūros link, paaiškėjo, kad jie visi vyko tik penktadieniais.

Darbus derina prie malonumų?

Pajūrio kurortų ir uostamiesčio vadovai nuo sovietmečio gerai žino nerašytą taisyklę – valdžia mėgsta neatidėliotinų reikalų rasti paskutinę savaitės darbo dieną, ir neretai šie vizitai užsitęsia savaitgaliais.

"Visi tai žino, tik niekas garsiai nekalba. Kaip byloja sena rusų patarlė, suderina malonumus su darbu. Buvau uostamiesčio meru ir puikiai žinau, kad visi ministrai ar diplomatai į pajūrį suvažiuodavo tik penktadieniais. Akivaizdu, kad norima padalyvauti įvairiose pajūrio šventėse ar tiesiog pailsėti. Dažnu atveju susidarydavo įspūdis, kad iš tiesų valdžia važiuoja papoilsiauti, o pakeliui aplanko Palangos ar Nidos merą ir aptaria reikalus. Taip jau yra", – tikino buvęs Klaipėdos vadovas Eugenijus Gentvilas.

Apie tokias tradicijas žino ir daugybė kitų iš biudžeto penimų įstaigų.

Policijos ar pasieniečių padalinių vadovai taip pat turi patirčių, kaip rengti tinkamus vizitus vadovybei.

Dažniausiai jie organizuojami taip pat penktadieniais.

Net ministerijoms pavaldžių įstaigų klerkai į pajūrį visokio pobūdžio patikrinimų taip pat skuba tik penktadieniais.

Malonumų reikalai pajūryje nebūtų tokie svarbūs, jei nekiltų įtarimų, ar politikai ir valdininkai smagumais tik nesimėgauja iš valstybės biudžeto?

Pasitarimas – per šventę

Klausimų, kodėl Vyriausybė suplanavo išvažiuojamąjį posėdį į Palangą būtent gegužės 26-ąją, kurorto sezono atidarymo dieną, kilo daugeliui.

Tą penktadienį Ministrų kabinetas Palangoje diskutavo šalies kurortams aktualiais klausimais, apie Šventosios uosto projekto plėtrą.

Pasitarime be Vyriausybės narių dalyvavo ir keturių šalies kurortų merai, Valstybinio turizmo departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, Lietuvos oro uostų generalinis direktorius Gediminas Almantas.

Jų kelionės į pajūrį taip pat apmokėtos iš biudžeto lėšų.

O štai Vyriausybės atstovų delegaciją sudarė net 24 asmenys.

Be ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio pasitarime dalyvavo finansų ministras Vilius Šapoka, susisiekimo ministras Rokas Masiulis, vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas su viceministru Artūru Bogdanovu.

Į pasitarimą skubėjo ir aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė, kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius, sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Į Palangą vyko Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė, ministro pirmininko patarėjai Lukas Savickas, Elvinas Jankevičius, Tomas Beržinskas.

Pasitarime buvo ir Vyriausybės kanceliarijos Biudžeto ir ES struktūrinės paramos skyriaus vedėja Lina Liubauskaitė bei Ekonomikos skyriaus vedėjas Saulius Gaigalas.

Be darbo reikalų ministrams ir ministrui pirmininkui S.Skverneliui teko ir malonių pareigų – dalyvauti Grafų Tiškevičių alėjos atidarymo ceremonijoje.

Pati mokėjo tik kanclerė

Atsakydami į dienraščio "Klaipėda" pateiktus klausimus Vyriausybės kanceliarijos darbuotojai suskaičiavo, kad šios kelionės į pajūrį metu tarnybiniu transportu nuvažiuota 900 km.

Sunaudota 101,25 litro degalų už 102,26 euro.

Tačiau ši suma – tik už kanceliarijos automobilio degalus.

Atskirai už degalus mokėjo kiekviena institucija, pasiuntusi savo atstovą į Palangą.

Vyriausybės kanceliarija patikino, kad visiems Vyriausybės kanceliarijos darbuotojams, išskyrus premjerą, buvo išmokėti dienpinigiai.

Dienpinigiai dviem dienoms Lietuvoje siekia 11,4 euro. Iš viso tai sudaro apie 262 eurus.

Valdžios desantas į kurortą atvyko dar ketvirtadienį.

Tiesa, nakvynės prireikė tik daliai posėdžio dalyvių, ministrai Palangoje nenakvojo.

Premjeras S.Skvernelis Palangoje buvo apgyvendintas atskirai nuo palydos. Jam išrinktas vienas prabangiausių kurorto viešbučių – "Palanga Spa Luxury".

Už nakvynę čia mokėta 135 eurai, taip pat euras kurorto mokesčio.

Vyriausybės kanceliarija nedetalizavo, kiek kainavo dar ir Vadovybės apsaugos departamento darbuotojų nakvynė.

Apsaugininkai privalėjo rūpintis vieno šalies vadovų saugumu.

Išskirtina tai, kad ne vienus metus privačiame sektoriuje praleidusi Vyriausybės kanclerė M. Dargužaitė biudžeto privilegijomis nepasinaudojo.

Kanclerė į Palangą vyko nuosavu automobiliu, neprašė kompensuoti išlaidų už degalus, o apgyvendinimu pasirūpino pati ir už nakvynę susimokėjo iš savo kišenės.

VRM kancleriui reikia poilsio

O štai premjerą lydintiems asmenims buvo išnuomoti kiek pigesni apartamentai nei Vyriausybės vadovui.

Trys S.Skvernelio patarėjai, du Vyriausybės kanceliarijos skyrių vedėjai, vairuotojas ir fotografas apnakvindinti viešbutyje "Vandenis", kuriame para kainuoja 50 eurų.

Pridėjus kurorto mokestį, už šiuos svečius sumokėta 357 eurai iš valstybės biudžeto.

Atsitiktinumas ar ne, bet su VRM ministru E.Misiūnu į Palangą švyturėliais lydimu kortežu atšvilpė ir VRM viceministras Česlovas Mulma, nors Vyriausybės kanceliarijos pateiktame sąraše jo nebuvo.

Nebuvo minėtas ir kitas VRM ministro pakeleivis, į pajūrį su lagaminu keliavęs ministro tarnybiniu automobiliu – VRM kancleris Algirdas Stončaitis, nors jis Palangoje šmėžavo visą savaitgalį.

Paties kanclerio apie tikslus ir užduotis pajūryje dienraščio žurnalistams nepavyko pasiteirauti, A.Stončaitis šiuo metu atostogauja.

Tačiau VRM atstovai patikino, kad kancleris su ministru važiavo ir buvo įspėjęs savo viršininką, kad pasiliks savaitgaliui Palangoje.

"Dėl sveikatos norėjo pabūti Palangoje. Jis nakvojo VRM poilsio namuose "Pušynas". Spėju, kad čekius jis turi. Už nakvynę, manau, susimokėjo pats", – telefonu patikslino VRM viešųjų ryšių specialistas.

Pats VRM ministras su viceministru tarnybiniu automobiliu "Audi A6" po renginių Palangoje penktadienio vakarą išvyko atgal į Vilnių.

Degalams ministras išleido 55 eurus ir nuvažiavo 600 kilometrų.

Ministras į kurortą iš Vilniaus išvyko apie 5 val. ir grįžo vakare, apie 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na ir kas?

na ir kas? portretas
Grubliauskas dar ne tiek prašvenčia ir iš savo pramogų net žmonai duoda užsidirbt kas mėnesį po 2000 Eur algos, ir ne vienam žurnalistui tai neužkliuvo.. O čia matai didelis nusikaltimas, kad valdininkai suderino laiką penktadieniui ir kelis šimtus eur pravažinėjo... užuot skaičiavusi centus žurnalistė geriau parašytų ką, kokius klausimus išsprendė ir pan.

Skaičiuokit tiksliai

Skaičiuokit tiksliai portretas
Nuo Vilniaus iki Palangos ir atgal paskaičiavo tik 600 km kai tuo tarpu vien fiziškai skaičiujant jau yra 640 km minimaliai. Skaičiuojant nuo ženklo iki ženklo. O po miesta vyriausybės nariai tikriausiai nevažinėja, pasistato automobilius priemiestyje ir važinėja su dviračiais. :)))

Julija

Julija  portretas
Tikrai nesižaviu šia valdžia, be nematau jokio kriminalo tame, kad ministrai važiuoja į pajūrį penktadieniais. Negi penktadienis- jau ne darbo viena? Ir ministrai negali poilsiauti savaitgalį? Visada stebiuosi, kaip kai kurie žurnalistai sugeba iš musės padaryti dramblį, užuot nagrinėję rimtas tems. Pvz, tik TV3 užkliuvo faktas, kad Sodra žmonių laiškams su įspėjimais apie per mažas pajamas išleido 200 000 eurų. Štai kur kriminalas, bet kažkodėl visiems dėl to gerai.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių