Quantcast

Poliklinikos vadovo postas – su nesibaigiančiais iššūkiais

Diplomatas, turintis humoro jausmą – toks įspūdis susidarė apie naująjį Klaipėdos jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiąjį gydytoją Saulių Dabravalskį. 49 metų vadovas, prieš gerus metus pradėjęs vadovauti vienai didžiausių uostamiesčio poliklinikų, neslėpė, kad pradžia nebuvo lengva.

Apgalvojantis kiekvieną žodį bei sakinį, S.Dabravalskis nustebino, kai paklaustas apie savo amžių, išsitraukė skaičiavimo mašinėlę. „Pajuokavau“, - tarstelėjo vadovas, pamatęs nustebusį žvilgsnį.

Iššūkiai nesibaigė

– Praėjusieji metai įstaigai ir turbūt Jums asmeniškai buvo iššūkių metai. Kaip prasidėjo šie metai? Kokie darbai ir iššūkiai laukia šiemet?

– Prieš kalbant apie laukiančius šių metų darbus, norisi prisiminti ir praėjusių metų iššūkius. Pernai birželį prie mūsų įstaigos buvo prijungtas Klaipėdos sveikatos priežiūros centro I Šeimos medicinos skyrius kartu su Miško ambulatorija, o spalio mėnesį prijungta Klaipėdos miesto stomatologijos poliklinika. Reorganizacija praėjo sklandžiai.

Šiuos metus pradedame nusiteikę ryžtingai. Vienas pagrindinių uždavinių yra susijęs su naujos poliklinikos statyba. Savivaldybė vykdo konkursą techniniam projektui parengti, tad darbų šioje srityje nusimato daug. Kitas svarbus uždavinys – dalyvavimas ES investiciniame projekte. Tai gana ilgas procesas, o mūsų poreikiai yra dideli. Tikimės atnaujinti nemažai įvairios medicininės įrangos, tarp jos – ir odontologinės.

Šių metų sausio pradžioje pradėjo veikti naujas, už Savivaldybės lėšas nupirktas rentgeno aparatas. Jis padės pagreitinti ir pagerinti teikiamų profilaktinių paslaugų kokybę, nes mūsų įstaiga – turinti ilgametę patirtį ir viena iš daugiausiai tokias paslaugas teikiančių įstaigų uostamiestyje. Šiemet pradėsime teikti ir gydytojo radiologo konsultacijas.

Vienas didesnių iššūkių, laukiančių šiemet, - tolimesnis darbas su e.sveikata, kuri iki šiol veikė su trikdžiais. Nuo kovo pradžios turime išrašyti elektroninius receptus, pildyti elektroninę asmens sveikatos istoriją. Tikimės, kad šiemet pavyks pilnai įvaldyti šią sistemą, nes pacientų srautai ir gydytojų krūviai – dideli. Tad trūksta laiko, ypač kai sistema streikuoja. Pacientai turėtų tai suprasti ir būti pakantūs gydytojams.

Šiemet sieksime tapti šeimos gydytojų rezidentūros baze, kad baigę studijas universitete, šeimos gydytojai rezidentai toliau mokytis šeimos medicinos galėtų pas mus. Mums atrodo, kad jauni gydytojai čia gali įgyti įvairiapusiškas žinias.

Kaip žadame juos prisivilioti, kai šie pasilieka Vilniuje ar Kaune? Pirmiausia reikia patapti teisine rezidentūros baze, ką mes dabar ir darome. Klaipėda yra didelis ir gražus miestas, gydymo įstaigose čia didesnės galimybės įgyti medicinos praktikos. Gydytojai internai ir rezidentai noriai atvyksta į mūsų miestą. Tikimės, kad jauni gydytojai, atlikę pas mus praktiką, norės čia likti.

Susirūpinimą kelia aptarnavimas

– Akcentuojate, kad šiemet bandysite gerinti santykius tarp medikų ir pacientų. Jūsų interneto svetainėje lankytojai kviečiami išsakyti nuomonę dėl aptarnavimo kokybės. Rezultatai nėra palankūs jūsų įstaigai.

– Pacientų apklausa yra kaip indikatorius, atspindintis, ar teisinga linkme dirbame. Šiuo metu santykis tarp teigiamo ir neigiamo vertinimo yra toks apylygis: 58 proc. teigiamai vertina, o 42 proc. neigiamai ar mažiau neigiamai vertina darbuotojų paslaugumą. Mums tai kelia nemažą susirūpinimą. Norisi šitai pakeisti.

Viskas prasideda nuo registratūros. Šiemet planuojame būtent šių darbuotojų mokymus, kaip reaguoti, kaip bendrauti. Pas mus ateina sergantys, kartais išsekę ar pavargę pacientai. Žinoma, darbuotojų kantrybė taip pat turi tam tikras ribas, bet mūsų pareiga – suprasti pacientą.

Analizuojame, kodėl kai kurie pacientai pereina į kitas gydymo įstaigas. Dideli darbo krūviai, e.sveikatos sistemos trikdžiai įtakoja gydytojų ir pacientų santykius. Pradeda trūkti geranoriško požiūrio į pacientus, empatijos. Norime gerinti santykius tarp gydytojų ir pacientų. Ieškome būdų, kaip šitą atotrūkį sumažinti.

– Nors sakote, kad įstaigų reorganizacija praėjo sklandžiai, bet tokie procesai niekada nebūna lengvi abiem pusėms. Dauguma darbuotojų vyresni, įpratę prie nusistovėjusios tvarkos. Kaip pavyko susitvarkyti su reorganizacija?

– Taip, šis procesas nėra lengvas. Jis reikalauja daug pasiruošimo: daug bendravome su steigėju, gydymo įstaigų vadovais, paskui – su darbuotojais. Pacientai taip pat yra šio žaidimo dalyviai. Abiem prijungimo atvejais pacientai buvo informuojami dėl pokyčių. Buvo laikomasi ir teisinių normų, ir paisoma žmogiškųjų dalykų, kad būtų kuo mažiau streso. Manau, mums tai pavyko.

Dalis darbuotojų, 13 žmonių, dėl įvairių priežasčių neperėjo dirbti į mūsų įstaigą, bet jie neteikė medicinos paslaugų. Po reorganizacijos, persiskirsčius darbo krūvius, apjungus dubliuojamas paslaugas mus paliko 7 darbuotojai. Šis procesas dar vyksta ir šiai dienai: peržiūrime, ar nėra dubliuojančių funkcijų. Tai labiau liečia pagalbinį aptarnaujantį personalą.

– O kaip su pacientais?

– Dalis jų, kaip sakote, „nubyrėjo“, bet tai susiję su Klaipėdos sveikatos priežiūros centre dirbančiais gydytojais. Žmonės yra pripratę prie tam tikrų gydytojų teikiamų paslaugų, tad jie nenorėjo pereiti pas mus. Bet tokių buvo nedidelė dalis. Prijungus Klaipėdos sveikatos priežiūros centro skyrių kartu su Miško ambulatorija, mūsų įstaigos pacientų skaičius išaugo 7700.

– Dabar jūsų įstaiga išsidėsčiusi per dvejas vietas, turbūt su nekantrumu laukiate naujosios poliklinikos statybų?

– Džiaugiamės, kad politikai pritarė naujo pastato statybai. Nežinau, ar Lietuvoje daug yra tokių įstaigų, kaip mes, įsikūrusių buvusiame bendrabutyje. Žinoma, tai apsunkina paslaugų teikimą. Stengiamės, kad jos būtų kokybiškos. Džiaugiamės, kad pasirinkta būsimos poliklinikos vieta yra netoli šios, tad pacientams ateityje nekils problemų. Visas kolektyvas tikisi, kad procesas dėl naujos poliklinikos kuo greičiau įsivažiuos.

Pribrendo pokyčiams

– Iš Klaipėdos teritorinės ligonių kasos atėjote dirbti į įstaigą, kuriai beveik 40 metų vadovavo vienas žmogus. Darbuotojai buvo pripratę prie nusistovėjusios tvarkos. Ar Jums nebuvo sudėtinga? Kaip Jus priėmė kolektyvas?

– (Ilga pauzė-Aut. past.) Kai įstaigai vadovauja ilgametis ir puikus vadovas, paskui nėra paprasta ateiti į jo vietą. Buvusio vadovo įdirbis – didžiulis. Šauni įstaiga, šaunūs darbuotojai. Teko ateiti ir prisiimti atsakomybę, o kolektyvas sutiko palankiai. Vieni kitus įvertinome, ir šiai dienai puikiai dirbame. Manau, įstaigos laukia puiki ateitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Džiaugiuosi, kad ateina nauja karta į vadovų postus, su kitu požiūriu ir supratimu. Nes senieji vadovai įstaigos turtą ir pajamas dažnai suasmenina. Sėkmės jam.

kiek metu

kiek metu portretas
o ko cia taip stebetis, kad skaiciavo, kiek metu? As visada mintyse is einamu metu atimu gimimo ir tada pasakau. Nes tiesiog nekalu i galva kas kart savo amziaus, tada gyveni kaip sirdis sako, o ne pagal amziu.

Ackarikas

Ackarikas portretas
Metus isdirbusiam tokios liaupses. Vasario 28 vyko registracija pas okulista, registracija pagal ankstesni pranesima turejo prasideti 9 val. 9 val 19 min .taloneliu jau nebebuvo. Sekanti registracija bus tik balandzio menesi.klausymas, kai per 19 minuciu galima apiforminti keliu menesiu talonus? Tai kur cia gera tvarka?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių