Quantcast

Po Klaipėdos pašto rūmų komplekso galimybių studijos aiškiau netapo: klausimų daugiau nei atsakymų

Po Klaipėdos centrinio pašto rūmų komplekso galimybių studijos pristatymo uostamiesčio savivaldybei klausimų daugiau nei atsakymų. Neaišku, nei kas finansuos pastato rekonstrukciją, nei kas už tai sumokės ir kas paskui jį valdys. Jau dabar neabejojama, kad šio objekto išlaikymui ir ateityje prireiks valstybės ar savivaldybės dotacijų.

Patraukliausias variantas

Pagal Klaipėdos centrinio pašto rūmų komplekso pritaikymo galimybių studiją, tikslingiausia jame būtų įkurti daugiafunkcę kultūros erdvę – uostamiestyje gimusio pasaulinio garso mokslininko astronomo F.W.Argelanderio vardo mokslo ir meno centrą.

Kultūros viceministro Rimanto Mikaičio teigimu, ši studija atsakė į pagrindinį klausimą – kaip šis kultūros paveldo objektas turėtų būti išsaugotas ir tapti atviras visuomenei, būti naudojamas kultūriniams jos poreikiams.

Klaipėdos savivaldybės vicemeras Arvydas Cesiulis palankiai vertino Kultūros ministerijos iniciatyvą ir mano, kad F.W.Argelanderio vardo mokslo ir meno centro variantas būtų patraukliausias.

Miestas ieškos sprendimo

Buvo išgryninti trys pašto pastato pritaikymo variantai.

"Dar neapsisprendėme, kuris jų tiktų, tačiau labiausiai tikėtina, kad bus pasirinktas F.W.Argelanderio variantas. Bet čia dar daug kas neaišku. Kai gausime dokumentus, matysime studiją, ją išanalizuos mūsų specialistai, žiūrėsime, kokį kelią pasirinksime", – kalbėjo A.Cesiulis.

Kas duos pinigų pritaikymui? Kas viską turės daryti?

Miestui esą niekas negali primesti savo nuomonės pašto pritaikymo klausimu.

Tik jau dabar baiminamasi – nė vienas iš siūlytų variantų ateityje neatsipirks.

Be to, paties pašto virsmas kultūros centru kainuotų daugiau nei 7 mln. eurų.

"Kas duos pinigų pritaikymui? Kas viską turės daryti? Buvo abstrakčiai užsiminta, kad tai turės būti daroma bendromis valstybės ir savivaldybės pastangomis. Bet aiškumo nėra. Klausimų daugiau nei atsakymų. Pirmiausia turime išsiaiškinti, kokios yra galimybės, kokios bus pasekmės ir kokios yra grėsmės, jei pasirinksime vieną kažkurį variantą", – dėstė A.Cesiulis.

Arvydas Cesiulis. Vytauto Petriko nuotr.

Vicemeras pripažino, kad pašto pastatas turi būti išsaugotas ir kad miestas turi dalyvauti jį išsaugant ir pritaikant.

Pripažins kultūros paminklu

Buvo siūlymas kurti naują savivaldybės biudžetinę arba valstybės įstaigą – pastato operatorę, kalbėta ir apie mišrų pastato valdymą jau po renovacijos.

"Pristatant galimybių studiją dėl pašto pastato pritaikymo, viskas buvo pateikiama tariamąja nuosaka, kas būtų, jeigu būtų. O jeigu taip nebus, kas tada? Kol kas miestas tuo klausimu savo pozicijos neturi, bet mes dėkojame, kad buvo padarytas tas darbas, kurį Kultūros ministerija atliko", – teigė A.Cesiulis.

Perėmus turtą iš Lietuvos pašto ir sutvarkius objektą valstybės biudžeto lėšomis, rekomenduojama miesto savivaldybei tapti pagrindiniu komplekso operatoriumi ir veiklų vykdytoju.

Jau pradėtos Klaipėdos centrinio pašto komplekso pripažinimo valstybinės reikšmės kultūros paminklu procedūros, kompleksas būtų įtrauktas į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Čia žiūriu kai kas mėgina užsiminti kad pinigų nėra? Tai noriu paklaust o kur parkomatų pinigai?Kur autobusų parko pelnai?Konkrečiai.Savivaldybei priklausančios įmonės sponsoriauja velniai žino ką o gyventojams jų paslaugos ,,iš oro" kasmet brangsta..O kiek baudų ir mokesčių surenka miesto viešosios tvarkos skyrius, kuris vos telpa į atskirą pastatą? Konkrečiai. Jau nekalbant apie NT nuomą ir nuolatinius miesto patalpų pardavimus..Kur nueina šitie pinigai ir kaip jie kontroliuojami? Konkrečiai:D) Juokingas Čeporiūtės skyrius sutvarko popieriukus, pateikia gale metų ataskaitą kad viskas tvarkoj ir varom toliau?:D). Į šiltus neskaidrius savivaldybės korupcijos vandenis:D)

>

> portretas
Kas apmokejo ,kas kele klausimus-poreikius-ketinimus-galimybes-realijas"(studijai ) ?I ka ,uz kiek atsake (studentai)?Kodel "chalturai" ... !? Biudzetiniai "chalturscikai" ,kas juos kaip, "invazinius sliuzus", veisia,apgriuvusiame mieste ???(suskaiciuokit kiek "ju" ,chalturos fabriku,... ,"kurybiniu dirbtuviu imyziu" ,plesia-smaugia miesta !!!???). O kodel,nebuvo VIESOS apklausos,paprastos apklausos,ka miestieciai regi,ka nori matyti,valstybes(V.P) nustekentame pastate ?

O gal

O gal portretas
ženklą galima nupiešti ir ant pačios gatvės. Juk perėjimų "zebrai" taip pat nudažyti, matosi gerai.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių