Quantcast

Plūsta prašymai dėl kompensacijų šildymui: jų gali tikėtis ir gaunantys didesnes pajamas

Į aukštumas šokusios šilumos kainos verčia klaipėdiečius ieškoti pagalbos savivaldybėje. Skaičiuojama, kad, lyginant su praėjusia žiema, šildymo kompensacijų šiemet prašė 30 proc. daugiau miestiečių.

Netyla telefonai

Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriuje netyla telefonai – žmonės klausia, kokius kriterijus turėtų atitikti jų pajamos, kad sulauktų paramos dėl šildymo išlaidų.

"Nuo šiol žmonėms yra palengvinta skaičiavimo metodika. Viskas dabar kur kas paprasčiau. Kompensacijų gali tikėtis ir tie, kurie gauna didesnes pajamas", – patikino Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Ji pažymėjo, kad, įvertinant prašymus dėl kompensacijų, laikinai nevertinamas nuosavybės teise turimas turtas.

Tačiau apskaičiuojant pajamas yra įskaitomos iš turimo kilnojamojo ir nekilnojamojo turto gaunamos pajamos, todėl gali būti prašoma, kad kompensacijas už būsto šildymą ir karštą vandenį gauti siekiantys asmenys pateiktų dokumentus apie pajamas ir turtą.

Kompensacijų gali tikėtis ir tie, kurie gauna didesnes pajamas.

Paramos prašytojai turėtų nenustebti, jei nagrinėjant prašymus dėl kompensacijų teisės aktų numatytais atvejais bus tikrinamos gyvenimo sąlygos, turimas turtas ir užimtumas.

Padengia skirtumą

Pernai iš bendrų pajamų buvo išskaičiuojamas vienas valstybės remiamų pajamų dydis (VRP).

Šiemet už būsto šildymą kompensuojama dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir dviejų VRP (258 eurai) kiekvienam šeimos nariui arba 3 VRP (387 eurai) vienam gyvenančiam asmeniui.

"Išeina, kad kompensacijų gali prašyti ir didesnes pajamas gaunantys asmenys. Tačiau kitas klausimas – sausio šildymo kainos. O jos yra tokios, kokios yra", – kalbėjo A.Liesytė.

Audronė Liesytė: Viskas dabar kur kas paprasčiau. Kompensacijų gali tikėtis ir tie, kurie gauna didesnes pajamas.

Taip pat svarbu, kad asmuo turi būti išnaudojęs visas teisėtas kitų pajamų gavimo galimybes. Turintis turto asmuo pirmiausia turi dėti pastangas, kad gautų pajamų iš nuosavybės teise priklausančio turto, jį nuomotų arba parduotų.

Tais atvejais, kai asmenys nepasinaudoja teise iš savo turto gauti pajamų, laikytina, jog asmuo, prašantis piniginės, socialinės ir materialinės paramos, neišnaudoja visų teisėtų kitų pajamų gavimo galimybių ir socialinė parama – kompensacija už šildymą ir karštą vandenį – jam nėra skiriama.

Sodo netikrins?

Pasak A.Liesytės, tai, kad pensininkų pora turi sodą, dar nereiškia, kad jiems nebus suteikiama kompensacija šildymui.

Pasitaiko visko. Prašo ir tie, kurie turi kelis butus ir juos nuomoja. Negavę kompensacijos, labai piktinasi.

"Jei sode esantis namelis nėra nuomojamas, gali prašyti. Svarbu, kad antras turimas būstas nebūtų nuomojamas. Mes pomidorų šiltnamyje neskaičiuosime. Bet pasitaiko visko. Prašo ir tie, kurie turi kelis butus ir juos nuomoja. Negavę kompensacijos, labai piktinasi", – stebėjosi A.Liesytė.

Į Klaipėdos savivaldybę kreipėsi viena pora, kuri paprašė kompensacijos už du butus. Sulaukę klausimo, kuriame bute šeima gyvena, klaipėdiečiai atsakė, kad šiuo metu jie yra susipykę ir gyvena atskirai.

"Jei pajamos nedidelės ar staiga pajamų nebeliko, gali būti kompensuojama sąskaita už vieno buto šildymo kainą, bet tikrai ne už dviejų butų. Kompensacija taikoma vienam šeimos būstui, o ne visiems būstams", – paaiškino A.Liesytė.

Skaičiai ir faktai

Prasidėjus šildymo sezonui nuo 2021 m. spalio 1 d. iki 2022 m. sausio 31 d. dėl būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijų savivaldybėje gauti 6 623 prašymai.

Tai yra 1 720 prašymų daugiau nei 2020 m.

Tuo pačiu laikotarpiu 2020 m. buvo gauti 4 903 prašymai būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijoms gauti.

Jei pajamos nedidelės ar staiga pajamų nebeliko, gali būti kompensuojama sąskaita už vieno buto šildymo kainą, bet tikrai ne už dviejų butų.

Kompensacijos suteiktos:

Už 2021 m. spalį – 1 003 asmenims ir 896 bendrai gyv. asmenims.

Už 2021 m. lapkritį – 3 279 asmenims ir 2 964 bendrai gyv. asmenims.

Už 2021 m. gruodį – 5 162 asmenims ir 4 540 bendrai gyv. asmenų.

Už 2020 m. spalį – 387 asmenims ir 269 bendrai gyv. asmenims.

Už 2020 m. lapkritį – 2 441 asmeniui ir 2 083 bendrai gyv. asmenims.

Už 2020 m. gruodį – 4 046 asmenims ir 3 429 bendrai gyv. asmenims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ekonomistas

Ekonomistas portretas
Norint gauti kompensaciją reikia kryžiaus kelius nueiti. Vyriausybė ragina kreiptis dėl kompensacijos į savivaldybę, o ši daro viską, kad tik ne gautum.

Tfu

Tfu portretas
Liksit įskaitoje visą gyvenimą

Žmogus

Žmogus  portretas
Jo... Su ištiesta ranka prašyti kompensacijos išdirbus 49 metus. Ar ne skaudu žmogui?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių