Quantcast

Pliažuose – vasaros sezono pabaiga: koks jis buvo?

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki šį besibaigiantį vasaros sezoną vertina dvejopai – pavyko išgelbėti kelias dešimtis skendusių poilsiautojų, deja, vienas vaikinas po paros mirė. Be to, užsitęsusi pandemija pažėrė papildomų rūpesčių.

Po pertraukos – tragedija

Šių metų birželis buvo vėsus, mažai karštų dienų, tačiau žmonės, išvarginti karantino, atsigriebė liepą ir rugpjūtį, kai, orams gerokai įkaitus, poilsiautojai užplūdo paplūdimius.

"Visą vasarą kone kasdien buvo vėjuota, jūra – banguota, tad mums darbo netrūko visą laiką. Žmonės nepaisė raudonos vėliavos, puldavo į vandenį, o jei jūra būdavo rami, plaukdavo už plūdurų. Apmaudu, išvengti nelaimės nepavyko. Šią vasarą teko gelbėti jaunuolį, kurį atgaivinome, tačiau, kitą dieną ligoninėje jis mirė", – prisiminė A. Siakki.

Šia atvejis – itin skaudus, nes per pastaruosius kelerius metus Klaipėdos pajūryje nenuskendo nė vienas poilsiautojas.

Per šį sezoną Klaipėdos paplūdimiuose skendo apie 20 žmonių, visus juos pavyko išgelbėti.

Teko kviesti policiją

Viena pagrindinių paplūdimių problemų šiemet buvo stiprius alkoholinius gėrimus pajūryje vartojantys žmonės.

Todėl tvarką pliažuose prižiūrintiems gelbėtojams dažnai į pagalbą teko kviestis policiją.

"Problemų kėlė ir vaikų priežiūra. Tėvai pernelyg atsipalaiduodavo, pamiršdavo savo atžalas, o tada gelbėtojams reikėdavo ieškoti paklydusių vaikų. Tėvai jiems leisdavo ir kabant raudonai vėliavai maudytis banguotoje jūroje, o tai labai pavojinga", – prisiminė A. Siakki.

Poilsiautojai, esant karštiems orams, esą neįvertindavo ir savo sveikatos būklės, todėl neretai tekdavo kviesti medikus.

Gelbėtojų vadovo teigimu, ir šią vasarą kai kurie poilsiautojai tyčia gadino inventorių: jie iškasė iš paplūdimio suoliuką ir numetė kopose, vieną suoliuką sudegino naktį, laužė, palikdavo šiukšles ir net tuštinosi persirengimo kabinose.

"Gyvenimas pliažuose virė, bet ne visi poilsiautojai išauklėti, ne visiems pakako kultūros", – pastebėjo gelbėtojų vadovas.

Finalui – bobų vasara

Nors sinoptikai kaip tik kitą savaitę ir prognozuoja bobų vasarą, laikiną atšilimą, rugsėjo 16 d. gelbėtojai savo darbą paplūdimiuose baigs, nes finišuos oficialus vasaros sezonas.

"Taip jau sutapo, kad šiemet rugsėjo pradžia buvo šaltoka, bet jūros vanduo – šiltas, tad žmonės dar maudosi, aišku, ne taip masiškai, kaip buvo vasarą. Tačiau šis sezonas buvo nelengvas, nes ir dėl COVID-19 teko kitaip organizuoti darbą, nuolat žmonėms priminti per garsiakalbius, kaip elgtis, taip pat ir gelbėtojams atsargiau bendrauti su poilsiautojais, ir jūra dažnai buvo banguota. Viskas susidėjo į vieną krūvą", – kalbėjo A. Siakki.

Keturiuose paplūdimiuose šį sezoną dirbo apie 70 gelbėtojų.

Sutartis su jais baigsis artėjantį trečiadienį, tačiau A. Siakki tikisi su dauguma jų susitikti ir kitą vasarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių