Quantcast

Perspektyva: ateities politika – ekrane

Beveik dvejus metus nuotoliniu būdu posėdžiaujantys Klaipėdos miesto politikai gyvai darbuotis kol kas neskuba. Dalis jų įsitikinę, kad jau senokai metas grįžti į posėdžių salę, kiti darbą prie ekrano vertina pozityviai ir mano, kad jis yra saugesnis, o netolimoje ateityje tik taip ir bus dirbama.

Primena dėl grįžimo

Opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Saulius Budinas pabrėžė, kad darbas prie kompiuterio ekrano tikrai neatstoja darbo posėdžių salėje.

Esą Liberalų frakcija ne kartą rašė raštus tarybos sekretoriatui su raginimais, kad posėdžiaujama būtų gyvai.

Motyvuojama buvo tuo, kad moksleiviai jau senokai eina į mokyklas, parlamentarai taip pat dirba Seimo posėdžių salėje, tad esą, kuo kitokie savivaldybės politikai?

Kai kurie sprendimai, jei būtų balsuota posėdžių salėje, manau, galėjo būti šiek tiek kitokie.

"Kai kam, matyt, taip yra patogiau. Bet kuriuo atveju mes neturime socialinio kontakto, o gyvas ryšys yra kitoks negu per kompiuterį. Kalbant apie darbo ir sprendimų priėmimo operatyvumą, galbūt nuotolinis posėdžiavimas yra teigiamas dalykas, bet yra ir kita pusė. Nematome kolegų emocijų, kartais galbūt negauname tikslaus atsakymo į klausimą, ir tavo laikas staiga baigėsi, nes užsidegusi kita klausiančiojo "rankelė". Tad kai kurie sprendimai, jei būtų balsuota posėdžių salėje, manau, galėjo būti šiek tiek kitokie", – kalbėjo S.Budinas.

Liberalų frakcijos vadovas išreiškė viltį, kad po Naujųjų Klaipėdos politikai pagaliau sugrįš dirbti į posėdžių salę, nes darbas prie kompiuterio – ne toks produktyvus.

Tikisi Kalėdų dovanos

Gyvo posėdžiavimo pasiilgo ir opozicinės "Titov ir teisingumas" grupės pirmininkė Ela Andrejeva, kuriai toks darbas nepriimtinas.

Požiūris: tiek opozicijos grupei Klaipėdos taryboje priklausanti E.Andrejeva, tiek opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas S.Budinas mano, jog miesto politikams jau senokai metas susirinkti dirbti į posėdžių salę. Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Man tas nuotolinis darbas labai nepatinka, trūksta bendravimo su kolegomis. Taryboje dirbu tik pirmą kadenciją, tai man šiek tiek yra sunkoka. Neretai turiu pasitarti vienu ar kitu klausimu. Manau, kad komitetai gali dirbti nuotoliniu būdu, bet tarybos posėdžiai turėtų vykti gyvai", – teigė politikė.

E.Andrejeva vardijo motyvus – visi tarybos nariai yra pasiskiepiję, visi turi galimybių pasus ir jai yra nesuprantama, kodėl reikia slėptis už kompiuterio ekrano.

Labai norėtųsi, kad bent paskutinis šių metų Klaipėdos tarybos posėdis, kuris suplanuotas gruodžio 22-ąją, vyktų salėje.

"Pavyzdžiui, aš, kai vyksta posėdžiai, ateinu į miesto tarybos salę, nes neturiu galimybių dirbti iš namų. Daugiau salėje nieko nebūna, tik aš viena. Labai norėtųsi, kad bent paskutinis šių metų Klaipėdos tarybos posėdis, kuris suplanuotas gruodžio 22-ąją, vyktų salėje. Labai tikiuosi, kad meras mums padovanos tokią kalėdinę dovaną", – šypsojosi E.Andrejeva.

Tačiau meras Vytautas Grubliauskas pabrėžė, kad sugrįžimas į posėdžių salę priklauso ne nuo jo.

"Ne meras dovanoja dovanas. Geriausia dovana būtų pandemijos suvaldymas. Pažiūrėkime, kokia užkrato dinamika yra ligoninėse. Taigi ta dovana yra mūsų pačių rankose, kada gebėsime suvaldyti situaciją ir miestiečiams ramiai į akis galėsime pasakyti, kad dabar jau tikrai nebėra rizikos arba ji valdoma. Nei aš atimu, nei vagiu Kalėdas. Yra pandemija su visomis savo grimasomis", – reaguodamas į šias pastabas, kalbėjo V.Grubliauskas.

Vytautas Grubliauskas: ne meras dovanoja dovanas.

Saugumas – visų svarbiausias

V.Grubliauskas neslėpė, kad politikų pasipiktinimas dėl nuotolinių posėdžių jam nėra naujiena.

"Suprantu tą norą kuo greičiau grįžti į posėdžių salę ir ten priiminėti sprendimus, bet vėlgi reikia suprasti, kad pandeminė situacija nėra gerėjanti ir ne mes vieni dirbame nuotoliniu būdu. Ir ne dėl to, kad kažkas nuo kažko nori pasislėpti. Taip, kai kurie eina į darbus, bet mūsų posėdžiai vyksta nuo ryto iki vakaro ir tą aplinkybę reikėtų įvertinti", – tikino meras.

V.Grubliauskas pabrėžė, kad visos procedūros, pradedant registravimu, balsavimu ir siūlymais, dirbant virtualiai yra išlaikomos.

Galiu pasidžiaugti, kad tarybos nariai yra labiau patyrę virtualiame pasaulyje nei Seimo nariai. Nė karto nematėme tarybos nario trumpikių ar kitų egzotiškų vaizdų.

Viskas vyksta taip, kaip tai vyktų gyvai posėdžiaujant, tik drausmės yra daugiau. "Aš irgi už tai, kad kuo greičiau sugrįžtume į posėdžių salę, bet tai reikia padaryti tada, kai jau bus galima kalbėti apie saugesnę aplinką", – pabrėžė meras.

Egzotiškų vaizdų nebuvo

Jokioms frakcijoms miesto taryboje nepriklausanti Nina Puteikienė pastebėjo, kad nuotolinė darbo forma turi ir daug privalumų.

"Didžiausias privalumas, kad internete galima peržiūrėti komitetų posėdžio įrašus. Tai labai didelis pliusas, nes galima išklausyti visus klausimus, kurie bus sprendžiami taryboje. Tai padeda pasiruošti tarybos posėdžiui. Be to, dirbant nuotoliniu būdu, taupomas laikas. Ir kadangi nuotoliniai posėdžiai yra transliuojami viešai, tai posėdžių vedimo ir pasisakymų kultūra tapo aukštesnė. Galiu pasidžiaugti, kad tarybos nariai yra labiau patyrę virtualiame pasaulyje nei Seimo nariai. Nė karto nematėme tarybos nario trumpikių ar kitų egzotiškų vaizdų", – šypsojosi politikė.

Įžvalga: jokiai frakcijai nepriklausanti Lietuvos centro partijos atstovė N.Puteikienė nuotoliniame politikų darbe įžvelgia daugiau teigiamų nei neigiamų pusių. Vytauto Petriko nuotr.

N.Puteikienė pridūrė, kad kalbant bendražmogiška prasme, karantino metu visų bendravimas tapo kitoks, ir čia nieko nepadarysi.

"Baigsis pandemija, sugrįšime į įprastą ritmą, bet, kalbant apie komitetų darbą, ta geroji praktika galėtų likti. O bendravimo su kolegomis man asmeniškai netrūksta, kas vakarą susiskambinu su tarybos nariais, su kuriais dirbu", – tikino N.Puteikienė.

Jokio skirtumo nemato

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos pirmininkas Arvydas Vaitkus mano, kad kai kuriose srityse nuotolinio darbo principas pasiteisino, tačiau kai kur padarė žalos.

Jei kas įrodytų, kad kontaktinis darbas yra efektyvesnis, manau, kad visi sutiktų dirbti gyvai.

"Kalbant apie tarybos posėdžius, matant, kaip priiminėjami arba nepriiminėjami sprendimai, tarybos narių pasiūlymai ar pastabos, aš asmeniškai skirtumo nematau. Nes didumą sprendimų valdančioji dauguma priima buldozerio principu. Tad šiuo atveju jokio skirtumo nėra, ar tai vyksta kontaktiniu, ar nuotoliniu būdu. Jei kas įrodytų, kad kontaktinis darbas yra efektyvesnis, manau, kad visi sutiktų dirbti gyvai", – pabrėžė A.Vaitkus.

Jis priminė, kad meras skelbė apklausą dėl tarybos darbo formos, bet didžioji dauguma pasisakė už nuotolinius posėdžius.

Esą tuo metu pandeminė situacija Klaipėdoje buvo viena sunkiausių šalyje, gal dėl to buvo apsispręsta vengti tiesioginių posėdžių.

"Ateityje, pasibaigus pandemijai, aš vis dėlto manyčiau, kad komitetų posėdžiai galėtų vykti ir nuotoliniu būdu, tačiau tarybos darbas turėtų grįžti į posėdžių salę", – teigė A.Vaitkus.

Nuomonė: opozicinės "valstiečių" frakcijos pirmininkas A.Vaitkus įsitikinęs, kad, atslūgus įtampai dėl užkrato, miesto taryba turėtų rinktis į posėdžius gyvai, o ne nuotoliniu būdu. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Prabilo apie perspektyvas

Valdančiosios daugumos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pirmininkas Aidas Kaveckis tikino nematąs jokio skirtumo tarp gyvų ir virtualių posėdžių.

"Mano požiūriu, patogesnis yra nuotolinis būdas. Gal kai kuriems dirbti iš namų problema, o jei gyvenimo sąlygos yra komfortiškos, nuotolinis darbas yra tik produktyvesnis. Juk lygiai taip pat, žiūrint į monitorių, matome veidus, girdime balsą. Klausimų sprendimams tai taip pat netrukdo. Tik nuotoliniu būdu yra saugiau visomis prasmėmis", – pabrėžė A.Kaveckis.

Ar dirbsime taip iki kadencijos pabaigos? Tikrai nežinau, bet jei pandemija nesibaigs, nematau jokių problemų dirbti virtualiai.

Politiko teigimu, yra šaunu dirbti nuotoliniu būdu, nes susirenkama dirbti, o ne bendrauti.

Sueiti, bendrauti galima kur nors kitoje vietoje, jei to bendravimo trūksta.

"Mes jau gyvename moderniame pasaulyje, jei ir toliau taip bus, daugiau bus ir to nuotolinio bendravimo. O susitikti galėsime per tam tikras šventes ir panašiai. Aš esu už nuotolinį darbą, nes tai yra labai patogu. Ar dirbsime taip iki kadencijos pabaigos? Tikrai nežinau, bet jei pandemija nesibaigs, nematau jokių problemų dirbti virtualiai", – kalbėjo A.Kaveckis.

Vis dėlto ši perspektyva visai nesužavėjo Klaipėdos tarybos pirmininko, mero V.Grubliausko.

"Kalbėti, kad tarybos posėdžiai vyks nuotoliniu būdu iki kadencijos pabaigos, būtų dramatiškiausias scenarijus", – priėjo išvadą V.Grubliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių