Quantcast

Persekioja europinio projekto žala

  • Teksto dydis:

ES pinigų panaudojimo istorijose pasitaiko netikėčiausių projektų, netgi tokių, kur pinigai buvo paimti veiklai, kurios bendrovė nevykdė, ir projektui kuris „nepajudėjo iš vietos.

Bylinėjasi su buvusiu vadovu

Specializuotą pervežimo vandens transportu bei hidrotechninių įrenginių statybos veiklą vykdanti bendrovė „Green Line Shipping“ asocijuojasi su didžiule krovinių gabenimo kompanija.

Iš tiesų tai nėra didelė Lietuvos bendrovė, kuri anksčiau buvo registruota Šiauliuose, o dabar Klaipėdoje. Joje pagal oficialius duomenis dirba 3 „Sodros“ drausti darbuotojai. Jos pajamos siekdavo po kelis milijonus eurų.

Jau kurį laiką bendrovė bylinėjasi teismuose su buvusiu jos steigėju, vadovu ir buvusiu vienu iš savininkų. Iš jo prašoma priteisti beveik 110 tūkst. eurų.

Istorija prasidėjo dar 2010 m., kai bendrovė iš Lietuvos verslo paramos agentūros 50 proc. verslo finansavimo projektui gavo per 60 tūkst. eurų subsidiją.

Jau 2010 m. spalį agentūros atstovai pastebėjo, kad veikla, kuriai skirtas finansavimas, nevykdoma. Tas pats konstatuota ir 2011 m. gegužę.

2013 m. atlikus detalų patikrinimą konstatuota, kad projektas vykdytas netinkamai, buvę pateikti netikę projekto vykdymo dokumentai. Tų pačių metų gruodį Ūkio ministerija projektą nutraukė.

Lietuvos verslo paramos agentūros teises perėmusi valstybės įmonė Turto bankas per teismą su delspinigiais, palūkanomis ir bylinėjimosi išlaidomis iš bendrovės išsireikalavo 109 tūkst. 925 eurus.

Slėpė sandorį nuo savininko

Nuo 2012 m. bendrovę valdė Lichtenšteino Kunigaikštystėje registruotas juridinis asmuo.

2016 m. pirmojoje pusėje „Green Line Shipping“ akcininkas atsitiktinai sužinojo apie buvusį verslo projektą, dėl jo bendrovei padarytą žalą. Paaiškėjo, kad verslo projekte buvę naudoti ir pačios bendrovės pinigai.

Siekiant išsiaiškinti galimos neteisėtos buvusio vadovo veiklos aplinkybes, jis 2016 m. gegužę buvo atšauktas iš vadovo pareigų, perkeltas į pavaduotojo pareigas, o 2017 m. birželį atleistas iš darbo.

2017 m. gruodį antstoliai pradėjo pinigų išieškojimą iš „Green Line Shipping“ po teismo sprendimo, kuris dėl nutraukto verslo projekto buvo VĮ Turto banko naudai.

2018 m. sausio 31 d. iš „Green Line Shipping“ sąskaitos buvo paimti 109 tūkst. 925 eurai. Ji nusprendė juos išsiieškoti iš buvusio bendrovės steigėjo ir vadovo.

Sutartis buvo nenaudinga

Šiaulių apygardos teismas 2020 m. rugsėjo 30 d. sprendimu ieškinį tenkino ir priteisė, kad buvęs vadovas turi sumokėti žalą atsiradusią dėl sustabdyto verslo projekto.

Bendrovė verslo projekto paraiškoje nurodžiusi, kad teikia skolų sudengimo ir valdymo paslaugas bei konsultacijas. Todėl ji norinti padidinti įmonės našumą bei konkurencingumą.

Tam esą būtinas elektroninio verslo valdymo sprendimas. Tačiau realiai tokios veiklos, kuriai teikė paraišką, bendrovė nevykdė.

Teismo posėdžio metu buvęs vadovas negalėjo nurodyti, kur yra ilgalaikis nematerialusis turtas – tarpusavio skolų padengimo proceso valdymo informacinė sistema. Teismas sprendė, kad tokie jo veiksmai negalėjo būti vertinami kaip verslo rizika.

Teismo vertinimu, bendrovės vadovas pasirašė pačiai bendrovei akivaizdžiai nenaudingą sutartį, jos neketino vykdyti, taip atlikdamas neteisėtus, su protingo, rūpestingo ir apdairaus vadovo elgesiu nesuderinamus veiksmus. Todėl, teismo vertinimu, jis turi prisiimti atsakomybę už bendrovei kilusias neigiamas pasekmes.

Lietuvos apeliacinis teismas šiemet gegužę paliko galioti Šiaulių apygardos teismo 2020 m. rugsėjo 30 d. sprendimą. Nepadėjo argumentas, kad vadovas projekto ėmėsi neviršydamas jam suteiktų įgaliojimų. Ir tai, kad jis projektą teikęs sąžiningai, nes jis buvęs patvirtintas Lietuvos verslo paramos agentūroje ir sudaryta jo vykdymo sutartis. Todėl, jo nuomone, tai buvęs verslo projektas, kuris nenusisekęs, bet ne koks nors sąmoningai suplanuotas veiksmas.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas nėra galutinis ir dar gali būti skundžiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių