Quantcast

Patarimas keičiantiems padangas: nemokamai palikite servise ir prekybos vietose

  • Teksto dydis:

Prasidedant automobilių padangų keitimo metui, aplinkosaugininkai primena vairuotojams, kad griežtai draudžiama atsikratyti senų padangų jas bet kur numetus. Gamtoje išmestos padangos dūla daugiau nei 100 metų ir išskiria sveikatai pavojingas chemines medžiagas.

Aplinkosaugininkai kviečia žmones atsikratyti senų padangų civilizuotai ir primena, kad už kiekvieną ne vietoje išmestą padangą gali tekti sumokėti baudą nuo 30 iki 90 eurų, o už aplinkai padarytą žalą dar papildomai atlyginti 44 eurus.

Kur dėti nebereikalingas padangas?

1. Keičiant padangas automobilių remonto įmonėse, senosios turi būti priimamos nemokamai.

2. Atiduokite padangų pardavėjams – visi padangų pardavėjai, tarp jų ir prekybos centrai, privalo iš vartotojų nemokamai priimti naudotas padangas, jeigu jos skirtos to paties tipo transporto priemonei ir jeigu jų atiduodama tiek, kiek perkama.

3. Privačios bendrovės, kaip bendrovė „Toksika“, bei kitos licencijuotos įmonės priima padangas neribotais kiekiais. Ši paslauga mokama.

4. Juridiniai asmenys padangų atliekas privalo atiduoti jas tvarkančiai įmonei pagal padangų atliekų perdirbimo ir panaudojimo rašytinę sutartį.

5. Vienas iš būdų atsikratyti senų padangų – jas pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę. Šiuo metu Lietuvoje veikia 98 tokios aikštelės. Jų adresus, telefonus ir darbo laikus galima rasti Aplinkos apsaugos agentūros tinklalapyje. Priėmimo sąlygos skirtingose savivaldybėse gali skirtis. Iš verslo subjektų aikštelėse padangos nepriimamos.

„Lietuvoje padangų surinkimas ir perdirbimas yra įskaičiuotas į padangų kainą. Kitaip sakant, pirkdami naują padangą jau sumokame verslininkams ir už jos utilizavimą. Tad servisai ir padangas parduodančios įmonės turi nemokamai jas surinkti. Kai padangos paliekamos didžiųjų atliekų priėmimo aikštelėse, už jų sutvarkymą gyventojams, nors ir netiesiogiai, tenka sumokėti dar kartą. Todėl teisingiau ir gyventojams naudingiau naudotas padangas grąžinti padangų verslu užsiimančioms įmonėms, kurios privalo jas priimti nemokamai“, – aiškino Ramunė Šličienė, Klaipėdos KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė.

KRATC administruojamose aikštelėse per metus gyventojas gali palikti 5 naudotas lengvojo automobilio padangas. Aikštelėse priimamos tik išmontuotos padangos.

Jei KRATC administruojamose aikštelėse susikaupia per didelis padangų kiekis, laikinai jos gali būti nepriimamos. Todėl prieš vykdami susisiekite su aikštelės vadybininku. KRATC administruojamų aikštelių kontaktus rasite www.kratc.lt, arba teiraukitės tel. 8 800 13344. Primename, kad karantino metu yra pakeistas KRATC aikštelių darbo laikas: II–V 9–18 val.; VI – 10–14 val. Sekmadieniais, pirmadieniais bei valstybinių švenčių dienomis aikštelės nedirba.

Aplinkos ministerija kviečia gyventojus, pastebėjusius senomis padangomis aplinką teršiančius asmenis, apie tai nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba Aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos tel. 8 527 32995.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
> Anonimas.......kokie juokeliai - --psichas )

>Anonimas

>Anonimas portretas
Tu psichas ar cia tokie "juokeliai"?

Anonimas

Anonimas portretas
Vot durni ablauchai. Aplinkui pilna miskeliu, pusynu, krumynu ir upeliu. Versk ir zvenk. Jeigu praso pinigu uz senas padangas - vezkit i gamta. Gamta visu namai. Tame tarpe ir mano, tavo irkt. Savo namuose darau ka noriu ...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių