Quantcast

Paštas paliko be pašalpų

Klaipėdiečiai įsiutę – du mėnesius dalis įvairias pašalpas ar kompensacijas gaunančių miestiečių liko be jiems taip reikalingų pinigų. Paaiškėjo, jog savivaldybės skelbtą konkursą tokių išmokų pristatymui gyventojams laimėjo Lietuvos paštas, kuris jau antrą mėnesį tik teisinasi dėl prasto darbo.

Pabodo laukti

Pensininkė Alvyra S. tiesiai šviesiai įvardijo, ką galvoja apie tokį paštininkų darbą.

"Tyčiojasi iš neįgaliųjų. Tiesiog meluoja", – rėžė klaipėdietė.

Moteriai nuo sausio teko laukti 56 eurų dydžio slaugos kompensacijos, kuri skirta už neįgalaus vyro priežiūrą.

"Sausį pristatymai turėjo prasidėti sausio 18-ąją. Skambinau į paštą dešimtis kartų, kiekvieną kartą išgirsdavau frazę – laukite, bus šiandieną. Ir taip kiekvieną dieną. Bet tai jau panašu į žmonių apgaudinėjimą. Mokėjimai turi būti baigti iki mėnesio 25-osios, o iš paštininkų kasdien išgirsdavau, jog tuojau, tuojau, jau šiandieną pinigai bus atnešti. Tačiau visą sausį jų taip ir nesulaukėme", – pečiais gūžčiojo moteris, nuo ryto iki vakaro rymojusi bute.

79-erių klaipėdietei šie už vyro slaugą skirti pinigai yra didelė parama šeimos biudžetui, moteris tegauna 220 eurų pensiją.

"85 metų vyras – po operacijos. Man jį ir aprengti, ir pamaitinti, nuprausti reikia, jam Parkinsono liga. Sunku yra. O ir pačiai teko gultis į ligoninę", – pasakojo klaipėdietė.

Prasidėjus vasario mėnesio išmokų mokėjimui moteris sunerimo, kad ir šį kartą liks be išmokų, nes paštininkai į duris gali pasibelsti tuomet, kai ji gulės ligoninėje.

"Visi tapome įkaitais. Antrą mėnesį skambiname į paštą ir girdime tą patį pasakymą. Beje, nuėjusi ir pasiteiravusi, kokią dieną galėtume tikėtis išmokos, pašto filiale išgirdau labai nemandagų atsakymą. Buvo aiškinama, kad Lietuvos paštas laimėjo konkursą šiai paslaugai ir nespėja susitvarkyti sistemos", – mamai antrino Alvyros dukra Virginija.

"Anksčiau kompensaciją už slaugą nešiojo ta pati privati firma, kuri neša pensijas. Viskas vyko laiku, neturėjome jokių priekaištų. O nuo sausio mėnesio yra visiška netvarka", – tikino Alvyra.

Skundų lavina

Paaiškėjo, jog, be šių pensininkų, buvo varinėjamas ne vienas klaipėdietis.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė pripažino, jog skyriaus darbuotojai sulaukia daugelio miestiečių skundų.

"Pasikeitė paslaugos teikėjai. Žmonių skundų tikrai daug. Skambina, pasakoja, o mums tenka aiškintis aplinkybes. Visais atvejais mėginame padėti. Tačiau iš sausį mokėtų išmokų atgal sugrįžo nemaža dalis pinigų, kurie nepasiekė gyventojų. Pašto darbai štai tokie", – tikino A.Liesytė.

Neišdalinti 28 tūkst. eurų

Nuo šių metų sausio 1-osios tokią paslaugą teikiantis Lietuvos paštas jau yra sulaukęs oficialių Klaipėdos savivaldybės pretenzijų.

Tačiau nutraukti sutartį su vos pradėjusiu dirbti tiekėju savivaldybė neturi galimybių.

"Būkime realistai. Naujo konkurso skelbimas ir visos procedūros užtruktų dar tris ar keturis mėnesius. Nepaliksi juk žmonių be visų socialinių išmokų pusmečiui. Situacija yra bjauri", – kalbėjo A.Liesytė.

Paštas laimėjo supaprastintą atvirą konkursą ir turi užtikrinti paslaugos teikimą trejus metus.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento Socialinės paramos skyriaus vyr. specialistė Svetlana Vasiliuk tikino, jog konkurse dalyvavo tik Lietuvos paštas.

"Jos pasiūlytas ir sutartyje nurodytas paslaugos teikimo įkainis – 1,32 proc. nuo išmokėtų išmokų sumos", – paštininkų įkainius patikslino specialistė.

"Paštas pristato įvairiausias išmokas – socialines, slaugos ir šalpos. Šiuo metu tokias išmokas gauna 2 428 gyventojai. Už sausį per paštą išmokėta gyventojams suma siekia beveik 263 tūkst. eurų. Gyventojams neišmokėta beveik 28 tūkst. eurų, tai sudaro 12 proc. O štai už pašto paslaugas apmokėta 3 471 euras", – skaičius vardijo A.Liesytė.

Pensininkams, kurie kreipėsi į "Klaipėdą", slaugos išmoka buvo pristatyta tik šia istorija pradėjus domėti žurnalistams.

Buvo aiškinama, kad išmoka žmonių nepasiekė, nes visą tą laiką sirgo laiškininkas, tačiau paštas nepaaiškino, kodėl vietoje sergančio darbuotojo nebuvo paskirtas nė vienas jį pavaduojantis asmuo.

"Tai, kokius atsiliepimus aš gaunu iš gyventojų, rodo, kad jie labai nepatenkinti pašto darbu. Pikta, kai dėl kitų kaltės darbas nepadaromas, o priekaištų tenka klausytis mums. Socialinės paramos skyrius jau nuo praėjusių metų gruodžio pradėjo derinti išmokų teikimo tvarką ir grafiką, kad išmokų gavėjai patirtų kuo mažiau nepatogumų. Panašu, kad konkurso laimėtojas prastai pasiruošė", – pastebėjo A.Liesytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Snorui

Snorui portretas
Is kur čia Kremliaus šunys ?

Bankas

Bankas portretas
Tai , kad tų procentų bankuose - 0 .

Pilietis

Pilietis portretas
Zmones cia paprastas dalykas.1_visi pinigai jau yra banke.2_jie padeti ant procentu.Isivaizduokite kokia suma ten yra ir kiek uzaugs kol jus laukiate.savaime aisku kur dings tie procentai.laukiat kol kazkam pilneja pinigynes.gal karta susijimkit ir darykit isvadas pilieciai.nuversti jos visus reikia,savivaldoi vien draugai ir gymines
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių